Test: The Darkness 2

Door: andries-van-helden | 01 maart 2012 14:06

Review

In Nederland worden strips als tijdverdrijf voor kinderen gezien. In Amerika en Japan is dit allang niet meer zo. Sterker nog, een strip als The Darkness zouden wij niet eens aan onze kinderen laten lezen. Datzelfde geldt overigens voor deze tweede Darkness-game.

The Darkness 2 is een direct vervolg op het eerste deel dat vijf jaar geleden uitkwam. In een kort filmpje wordt het verhaal van het eerste deel dan ook nog even verteld. Het is echter aan te raden om zelf het vorige deel te spelen, want u mist anders wel een hoop informatie.

Hoofdpersonage Jackie Estacado keert weer terug in The Darkness 2 en is inmiddels uitgegroeid tot de baas van zijn eigen maffiafamilie. Met harde vuist, en een beetje hulp van de 'Darkness', regeert hij over New York City. Helaas is er een hem niet zo vriendelijk gezinde organisatie die zijn duistere krachten ook wel ziet zitten. En zo begint er een innerlijke strijd voor hem tussen een leven met of zonder deze Darkness.

Genieten van het uitzicht

Waar het eerste deel al een pareltje was, doet deel twee er nog een schepje bovenop. Hoewel het spel technisch gezien tot de middenmoot behoord, weet het zich op gebied van sfeer te meten met de beste games. Terwijl wij door de duistere straten van New York liepen, stonden we regelmatig even stil om van het uitzicht te genieten.

Het getekende stijltje doet de originele stripboeken eer aan.

The Darkness speelt zich volledig 's nachts af, maar met slim geplaatste lampen en prachtige lichteffecten vervalt alles toch nooit in een grauwe massa. De getekende grafische stijl zorgt er daarbij voor dat de ambiance uit de strip bewaard blijft. De stemmen passen perfect bij de karakters en de geluidseffecten zijn beter dan in de gemiddelde horrorfilm. Qua sfeer behoort The Darkness 2 nu al tot één van de beste titels uit 2012.

Rechtlijnig

Helaas is niet alles even perfect. Zo heeft de ontwikkelaar, om de filmische sfeer te behouden, het spel behoorlijk rechtlijnig gemaakt. Waar u in het eerste deel nog een handjevol extra missies had, wijkt u in dit deel nooit van de hoofdverhaallijn af. Sterker nog, ondanks dat de gebieden soms best open lijken is er letterlijk een vaste lijn die gevolgd moet worden. Zelfs alle geheimen zijn op een steenworp afstand van het pad dat The Darkness aangeeft te vinden. Tussen de missies door kunt u vrij rondlopen in uw eigen villa, maar na hier vijf minuten te hebben vertoeft begrijpen we dat Jackie een leven in de misdaad verkiest boven huiselijkheid. Er is namelijk bar weinig te doen.

Het gevechtssysteem is dan wel weer dik in orde. Het spel is in eerste instantie een first-person shooter, maar het toevoegen van de krachten van The Darkness, en een degelijk progressiesysteem waarmee u vaardigheden vrijspeelt, maken dit spel ook zeer geschikt voor mensen die niet zo van shooters houden.

In de game kunt u wapens en The Darkness gelijktijdig gebruiken.

Overigens verschilt het systeem wel behoorlijk van het eerste deel. Waar u toen nog moest wisselen tussen het schieten met geweren of het vechten met de schaduwtentakels van The Darkness, kunt u de twee nu tegelijk gebruiken. Met de voorste schouderknoppen laat u The Darkness voor u werken en met de achterste gaat Jackie zelf met de schietijzers in de weer. Verder kan zo'n beetje alles worden opgepakt om als wapen te worden gebruikt. Ook heeft Jacky een heel arsenaal aan bloederige vaardigheden. U begrijpt het al, dit is geen spel voor mensen die niet tegen bloed kunnen.

Boeiend

Door de spannende verhaallijn hebben wij het spel in één stuk door uitgespeeld, en dit bleef van begin tot eind boeiend. Het is dan ook jammer dat het na een kleine zes uur spelen alweer tot een einde komt. Daarna kan je het spel weliswaar nog eens spelen met alle vrijgespeelde vaardigheden, maar door het lineaire plot hadden wij hier maar weinig behoefte aan.

Verder bevat het spel ook nog de zogenoemde Vendettas Campaign. Deze vertelt het verhaal van Jackie's mede maffialeden en bestaat uit korte missies die zowel alleen als met meerdere spelers coöperatief te spelen zijn. Het werd echter nooit zo goed als de hoofdverhaallijn. Wat ons betreft is deze extra modus dan ook een beetje een nodeloze toevoeging.

Conclusie

The Darkness 2 is een mooie strip 'vergaming' die het vooral moet hebben van zijn sfeer en de ijzersterke verhaallijn. Hij speelt lekker weg en is zelfs voor de niet-shooterliefhebbers de moeite waard. Het is alleen jammer dat het zo kort en lineair is, en dat de Vendettas Campaign geen toegevoegde waarde heeft. Dit weerhoudt het spel ervan om een echte topper te zijn. Voor de liefhebbers van brute duistere spellen is het echter alsnog een aanrader.

The Darkness 2

Prijs € 59,99 voor consoles, € 49,99 voor pc

Taal Engels gesproken, Engels ondertiteld

Platform Xbox 360, PlayStation 3, pc

Ontwikkelaar Digital Extremes

Uitgever 2K Games

PEGI 18+

Genre FPS

Releasedatum 10 februari 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Fantastische sfeer

Sterke verhaallijn

Gecombineerd gevechtssysteem

Minpunten

Korte verhaallijn

Lineaire opzet

Vendettas Campaign voegt weinig toe

0 Reactie(s) op: Test: The Darkness 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.