© PXimport

Test: Tokyo Jungle

Geplaatst: 15 november 2012 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:11

Redactie ID.nl

Wat van ver komt is lekker maar wat uit Japan komt is vooral vreemd. Bewijs voor deze stelling: Tokyo Jungle. Het bekijken van de trailer is genoeg om te begrijpen dat we hier met een bijzonder spel te maken hebben. Honden, katten, olifanten en kuikens bevechten elkaar op bloeddorstige wijze om hun plekje te veroveren in een door mensen verlaten en overwoekerd Tokio.

Waarom Tokio niet langer door drommen mensen wordt bevolkt, is de grote vraag in Tokyo Jungle. Langzaam komen we achter het antwoord, terwijl we ons een weg vechten door de overwoekerde stad. Aan het begin is het alleen mogelijk de rol van een dwergkeeshondje te spelen, maar uiteindelijk is er een enorme diversiteit aan dieren vrij te spelen om het nieuwe Tokio mee te ontdekken.

Het spel heeft twee speelstijlen om uit te kiezen, de verhaalmodus en de overlevingsmodus. Nieuwe hoofdstukken in het verhaal moeten eerst worden vrijgespeeld in de overlevingsmodus. Het vrijspelen van die hoofdstukken gaat niet erg snel en Tokyo Jungle is aan het begin dan ook een lastig spel. Om verder te komen is het nodig een strategie te ontwikkelen en overleven is niet het enige wat daarbij een rol speelt. Belangrijker is misschien wel het voltooien van de uitdagingen die u worden voorgeschoteld.

Eindeloze sleur

De uitdagingen zijn, naast een voorwaarde voor het vrijspelen van nieuwe spelinhoud, het enige wat voor afwisseling zorgt in de eindeloze sleur van eten, territorium afbakenen, vechten en paren. Dit herhaalt zich namelijk constant in de overlevingsmodus. De vele speelbare dieren verbreken die sleur gelukkig enigszins, maar uiteindelijk zijn ze allemaal te verdelen over de twee speelstijlen in Tokyo Jungle, die van de vleeseter en de planteneter. Een lichtpuntje zijn de bizarre outfits die gedurende het spel te vinden zijn en waarin de dieren kunnen worden uitgedost in ruil voor een zogenoemde ‘statbonus’.

© PXimport

Het grote aantal verschillende diersoorten houdt de game nog enigszins verfrissend.

Het is jammer dat het vrijspelen van het verhaal zoveel moeite kost, want daardoor voelen de hoofdstukken (als ze eenmaal beschikbaar zijn) een beetje als mosterd na de maaltijd. Dit zou goed gemaakt kunnen worden door een spannend of meeslepend plot maar helaas weet Tokyo Jungle geen enkele spanning op te bouwen.

Het plot is vooral absurd en de vreemde situaties maken het gebrek aan spanning en goede graphics slechts een klein beetje goed. Een deel van het verhaal moeten we ontdekken via de datachips die te vinden zijn in de overlevingsmodus. Grote lappen tekst zijn natuurlijk een goede manier om spelers zo snel mogelijk interesse in een verhaal te laten verliezen.

Multiplayer

Een ander groot minpunt is de multiplayer-optie die bij de overlevingsmodus gespeeld kan worden. Het spelen met twee spelers is een pittige opgave. Dat is op zichzelf geen probleem, want de ene speler kan de andere weer op zijn pootjes zetten door een dierenmedicijn uit zijn voorraad te gebruiken. Maar als die medicijnen op zijn, kan het ontzettend lang duren voordat de levende speler het medicijn weer vindt. Al die tijd kan de dode speler niets anders doen dan toekijken.

© PXimport

Het overgroeide Tokio is een originele achtergrond voor een game.

Het concept achter Tokyo Jungle is vernieuwend en de trailer maakt de kijker zeker nieuwsgierig. Als dit concept beter was uitgewerkt dan was Tokyo Jungle misschien uitgegroeid tot een cult klassieker, want daar heeft het alle ingrediënten voor. In de uitwerking laat het spel jammer genoeg veel steken vallen. De gevechten lijken in de trailer op knokpartijen uit Street Fighter. In werkelijkheid zijn ze saai en missen een interessante besturing. Het verwilderde Tokio doet vermoeden dat er een spannend verhaal aan de basis van het spel ligt maar het trage verloop ervan zorgt dat spelers snel de interesse ervoor verliezen.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat Tokyo Jungle geen ‘full priced’ game is. Het spel is te downloaden via het PlayStation Network voor slechts 12,99. Voor die prijs biedt Tokyo Jungle heel wat uurtjes entertainment als u alle inhoud wilt vrijspelen. Het spel is misschien niet de cult klassieker geworden die het had kunnen zijn maar het is ook geen slechte koop. Vooral de aansporingen om nieuwe dieren vrij te spelen en uitdagingen te halen, zorgt dat u het spel ondanks zijn mankementen blijft spelen. Om nog maar te zwijgen van kuikens in kekke truien.

Tokyo Jungle

Prijs € 12,99

Taal Nederlands

Platform PlayStation 3

Ontwikkelaar JAPAN Studio

Uitgever SCEE

PEGI 12+

Genre Action survival

Releasedatum 26 september 2012

Oordeel 7/10

Pluspunten

Kuikens in truien!

Originele gameplay

Minpunten

Slechte multiplayer

Veel herhaling

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten