Test vijf led-beeldschermen

Door: Michiel de Roode | 23 maart 2010 14:06

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Tft-breedbeeldschermen worden steeds goedkoper en steeds beter. De laatste ontwikkeling, die ook bij lcd-televisies wordt toegepast, is het gebruik van led-verlichting. Led-schermen zijn zuiniger en een stuk dunner dan hun soortgenoten. We hebben vijf verschillende beeldschermen met led-verlichting getest. Welke voordelen bieden ze, en rechtvaardigen die een hogere aanschafprijs?

Dit artikel bestaat uit vier pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Introductie test

- Bespreking Eizo EV2313W

Pagina 2

- BenQ V2400 eco

- LG W2486L

Pagina 3

- Dell G2410

- Samsung XL2370

Pagina 4

- Conclusie

- Specificaties

Bij de door ons geteste beeldschermen ¬varieert het schermformaat tussen de 22 en 24 inch. Alle schermen die we nu onder de loep nemen, zijn voorzien van een TN-paneel. Hierdoor beschikken ze over een matige inkijkhoek, wat het primaire nadeel is van deze panelen. We ontvingen led-beeldschermen van Eizo, Samsung, LG, BenQ en Dell. Ook AOC en NEC hebben schermen in deze categorie aangekondigd, maar de fabrikanten slaagden er niet in om deze modellen op tijd op de redactie af te leveren. Benieuwd naar onze testmethode? Surf naar http://ct.link.ctw.nl/testmethodeschermen.

Led

De lichtproductie van een conventionele tft-monitor vindt plaats via kleine lichtbuisjes. Deze ‘Cold Cathode Fluorescent Lamps’ (CCFL’s) zitten achter het tft-paneel. Tot voor kort werd deze techniek in alle beeldschermen en ook in veel lcd-televisies gebruikt, maar zal gaandeweg plaats gaan maken voor verlichting via led (lichtemitterende diode). Het gebruik van led heeft een aantal voordelen ten opzichte van CCFL. Ten eerste is het energieverbruik aanzienlijk lager. In onze test zien we dit voordeel direct terug: het overzicht laat een verbruik zien dat vijftig procent lager ligt dan wat we gewend zijn bij normale tft-schermen. Een ander voordeel van led is dat het voor een gelijkmatiger verdeling van het licht zorgt, wat tot een betere uniformiteit van de kleuren leidt. Verder levert led veel minder lichtlekkage op. Dankzij witte led’s (wled) is het mogelijk de kleurreproductie flink te verbeteren. Uiteraard is dat allemaal nog steeds afhankelijk van het type paneel dat wordt gebruikt. Een TN-paneel met led zal een minder goede kleurreproductie hebben dan een led-scherm met een S-IPS paneel.

Full led en edge lit

Het meest opvallende voordeel aan led-technologie is direct zichtbaar aan de dikte van een scherm. De led’s maken het mogelijk om plattere schermen te produceren. Schermen met een dikte van twee à drie centimeter zijn hierdoor geen uitzondering meer. Ook is het produceren van een led-monitor (of led-tv) goedkoper en milieuvriendelijker.

Bij dit alles kan onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende led-technieken: ‘full led’ en ‘edge lit’. Bij een full led-scherm zijn de led-lampjes over de gehele achterkant van het scherm verspreid. Bij edge lit zitten de led’s rondom het scherm en wordt het licht via een reflecterende achterplaat verdeeld. Hoewel er minder led’s worden gebruikt, is het energieverbruik bij edge lit iets hoger. De helderheid van de led’s is bij deze technologie een stuk groter en daardoor neemt het energieverbruik per led toe. Full led heeft als voordeel dat het licht gelijkmatiger wordt verdeeld dan bij edge lit het geval is. Daar staat tegenover dat een edge lit-scherm dunner is en dat de productie goedkoper is. Bij monitoren wordt full led alleen bij de duurdere modellen toegepast, bij led-televisies wordt full led over hele linie gebruikt. Alle schermen in onze test gebruiken edge lit-led. Opvallend aan het scherm van BenQ is dat gebruik wordt gemaakt van twee rijen led’s, die niet helemaal aan de rand van het scherm zijn gepositioneerd. De techniek die BenQ gebruikt is zuiniger dan die van een ‘volledige’ edge lit.

Eizo EV2313W

De EV2313W is ergonomisch vormgegeven en kan acht centimeter in de hoogte worden versteld. Dankzij de pivotfunctie is het mogelijk het scherm negentig graden te draaien, van de landschap- naar de portretstand. Het standaardcontrast is prima, de zwartweergave erg goed en er is geen lichtlekkage zichtbaar. Het Eizo-scherm heeft niet alleen vga en DVI, maar ook DisplayPort aan boord. Qua aansluitingen bent u met dit scherm dus klaar voor de toekomst. Het OSD-menu is bijzonder uitgebreid en het scherm is volledig naar wens in te stellen. Standaard is de kleurreproductie al behoorlijk goed, maar kalibratie kan geen kwaad. Naast een 4:3-beeldverhouding ondersteunt de Eizo ook 1:1 pixelmapping. Bovendien beschikt hij over een sensor die controleert of er iemand voor zit. Als de gebruiker niet aanwezig is, schakelt het scherm zichzelf na enkele minuten uit. De sensor past desgewenst ook de helderheid aan, aan de hand van het omgevingslicht. Mede hierdoor is de monitor erg energiezuinig. Bij de ‘custom color’-stand, waarbij u zelf de kleurwaarden van het scherm bepaalt, is de helderheid 44 procent, en bedraagt het energieverbruik niet meer dan 15,4 watt. Als u deze instelling te donker vindt, kunt u de helderheid ruimschoots omhoog schroeven. Bij honderd procent helderheid verbruikt het scherm nog steeds erg weinig: 23,1 watt. De EV2313W is aan de prijzige kant, maar komt wel als beste uit onze test. Bovendien geeft Eizo vijf jaar garantie.

Eizo EV2313W

Adviesprijs € 499,-

Info Eizo

Oordeel 9/10

Pluspunten

Vijf jaar garantie

Ergonomisch

DisplayPort

1:1-pixelmapping

Minpunten

Prijs

0 Reactie(s) op: Test vijf led-beeldschermen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.