Test: XCOM: Enemy Unknown

Door: kimber-pluijgers | 05 november 2012 15:00

Review

Helaas blijkt in de game-industrie regelmatig dat remakes niets anders zijn dan een poging om snel geld te verdienen. Toch komt er af en toe een remake voorbij die het tegendeel bewijst. Maar mag XCOM: Enemy Unknown zich ook in deze categorie scharen?

Hoewel het onwaarschijnlijk klinkt dat een remake van een game uit 1994 een topgame is, bewijzen Firaxis en 2K Games dat dit weldegelijk mogelijk is. Na meer dan elf jaar niks gehoord te hebben van de XCOM-serie, is het niet verwonderlijk dat veel mensen de strategie-games totaal vergeten zijn. Gelukkig laat deze remake zien dat XCOM nog steeds een van de grotere namen is in de wereld der strategiegames.

Spannende slagvelden

Net als zijn voorgangers gaat ook Enemy Unknown weer over het bestrijden van buitenaards leven. Meteen aan het begin van de game bent u dan ook getuige van een aanval op de aarde, en aan u de taak om deze creaturen te lijf te gaan. Als commandant van de speciale alien bestrijdende organisatie XCOM, doet u dit natuurlijk niet alleen. U krijgt namelijk de beschikking over speciaal getrainde soldaten die voor u de strijd aan gaan.

Dit zullen zij doen in de vorm van zogenoemde 'turn based' slagvelden. Wat in het kort betekent dat zowel u als uw tegenstander om de beurt alle eigen personages tweemaal iets mag laten uitvoeren. Zo kunt u ze naar het volgende muurtje laten rennen, een aanval laten uitvoeren of inzetten voor een speciale actie.

Dit principe is net zo makkelijk te leren als het klinkt. Het is echter een stuk moeilijker om er ook daadwerkelijk goed in te worden. Het strategisch positioneren van uw personages kan namelijk nog best lastig zijn met aliens die zomaar uit iedere hoek kunnen opdoemen. Het is bij deze game dan ook de kunst om tactisch en vooral geduldig te werk te gaan, want haasten eindigt in veel gevallen in het verlies van soldaten. Dit zorgt ervoor dat er altijd een zekere spanning aanwezig is, wat de beleving des te beter maakt.

Bloeddorstige aliens

Deze gezonde spanning wordt nog heftiger wanneer één van uw favoriete soldaten op het punt staat zijn leven te verliezen aan bloeddorstige aliens die hem tactisch hebben omsingeld. Want ja, de diepgang van deze game gaat verder dan bij veel van zijn directe concurrenten.

In XCOM: Enemy Unknown neemt u het op tegen tal van aliens.

Zo kunnen personages die een dergelijke strijd overleven een promotie krijgen, waardoor ze nieuwe vaardigheden ontvangen en nog sterker zullen zijn bij het volgende gevecht. Maar voor deze personages geldt natuurlijk hetzelfde als voor uw andere soldaten: een gevallen soldaat bent u permanent kwijt. Dit zorgt voor de nodige spanning en maakt het onvermijdelijk dat u soms pijnlijke offers moet maken om de missie tot een succes te brengen.

Diepgaande gameplay

Buiten de gevechten om, valt er nog veel meer te beleven in XCOM: Enemy Unknown. Op het moment dat u terug komt van een missie beginnen namelijk gewoon de volgende plichten die bij uw functie als commandant horen. Zo beslist u zelf waar u een basis bouwt en zult u ook zelf deze hele basis moeten opbouwen zodat deze bijdraagt aan het beschermen van de aarde.

Vanuit deze thuisbasis moet u vervolgens satellieten lanceren en schepen beschikbaar stellen om vijandige ufo's te onderscheppen. Maar hier blijft het niet bij want u zult ook nog onderzoek moeten doen naar de aliens, nieuwe wapens moeten ontwikkelen en de hele wereld tevreden moeten houden.

Dit laatste is vooral belangrijk omdat een land zomaar kan besluiten om te stoppen met het financieel steunen van de missie als u deze natie te weinig hulp biedt. Op de momenten dat de aarde wordt aangevallen, moet u dus ook nog eens besluiten welk land u op dat moment belangrijker vindt.

Het mag duidelijk zijn dat u zich lange tijd kunt zoethouden met Enemy Unknown. Daar komt nog bovenop dat de game een vermakelijke en uitdagende online multiplayer bevat, die heel wat tactisch inzicht vereist om alle verschillende types spelers te verslaan. Wel beperkt de multiplayer zich tot de daadwerkelijke slagvelden, iets wat ervoor zorgt dat u nooit te lang bezig zult zijn met één potje.

Weinig te klagen

Ook over de besturing en het geluid valt eigenlijk weinig te klagen. De besturing is makkelijk te leren en de muziek zal op de juiste wijze bijdragen aan de spanning die u voelt tijdens het spelen. De ingesproken stemmen zijn een goede toevoeging die voorkomen dat u alleen maar saaie teksten leest.

Vanuit de thuisbasis bepaalt u de strategie, bouwt u wapens en zet u schepen in.

Het enige waar de makers van deze game nog wel aan hadden mogen werken, is het visuele aspect. Hoewel de slagvelden er van een afstand goed uitzien, blijkt het er allemaal iets minder perfect uit te zien wanneer u inzoomt op de actie. Zo komt het regelmatig voor dat een personage door een muur heen kan schieten of met één been in een muur staat.

Conclusie

XCOM: Enemy Unknown is een turn based-strategiegame die door de vele keuzes die u kunt maken een diepgang biedt die maar weinig games evenaren. Bovendien zorgen de spannende slagvelden ervoor dat u opgeslokt zult worden door de gameplay en blijft spelen. Als u van strategiegames houdt mag u deze titel zeker niet missen, maar ook minder fanatieke fans van het genre kunnen nog wel eens aangenaam verrast worden. De enige minpunten aan deze game zijn enkele visuele mankementen, maar deze mogen de pret niet drukken.

XCOM: Enemy Unknown

Prijs € 49,99 voor pc, € 59,99 voor Xbox 360 en PlayStation 3

Taal Engels

Platform Xbox 360, PlayStation 3 en pc

Ontwikkelaar Firaxis Games

Uitgever 2K Games

PEGI 18+

Genre Strategie

Releasedatum 12 oktober 2012

Oordeel 9/10

Pluspunten

Veel diepgang

Lange levensduur

Spannend

Minpunten

Visuele foutjes

0 Reactie(s) op: Test: XCOM: Enemy Unknown

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.