Teufel Boomster – Niet (ge)ruisloos

Door: lub-snoek | 24 oktober 2017 16:09

Review

Dit jaar heeft Teufel de Boomster vernieuwd: een flinke speaker die van vrij veel markten thuis is. Weet de Teufel Boomster zich te onderscheiden tussen een overvloed aan speakers? Wij mochten weer eens ouderwets voor de radio zitten om het antwoord te vinden op die vraag.

Teufel Boomster 2017

Prijs: 349 euro
Freq. bereik: 50Hz – 20kHz
Drivers: 3-weg-systeem. Tweeters: 2 x 20mm Mid range: 2 x 65mm Woofer: 1 x 90mm
Verbindingen: Bluetooth 4.0 met NFC en aptX, USB powerbank, koptelefooningang, FM- en DAB+-radio
Gewicht: 3,35kg
Afmetingen: 14,50cm x 37cm x 18cm (D x B x H)
Website: teufelaudio.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Geluid
 • Batterijduur
 • aptX en NFC
 • Radio
 • Minpunten
 • Verbinding radio
 • Rommelige bediening
 • Beperkte kijkhoek grill

Ghetto blaster

Met een brede speakergril, stevig handvat en flinke antenne doet de Teufel Boomster 2017 editie) sterk denken aan een moderne interpretatie van de ghettoblaster. Het handvat is geen overbodige luxe; met een gewicht van ruim 3 kilo en een breedte van bijna 40 centimeter is de Boomster geen kleintje te noemen.

Aan de achterkant vinden we de verschillende aansluitingen, die elk zijn verstopt achter een waterbestendig rubberen klepje. Hierdoor is de Boomster spatwaterdicht en kun je deze zonder zorgen buiten gebruiken. Als je de speaker draadloos wil gebruiken, moet je eerst de batterij activeren via een knop aan de achterkant. Dit is een bijzondere eigenschap, aangezien veel speakers automatisch overschakelen op de batterij als je deze ontkoppelt van de netstroom.

Door de aan/uit-knop kort in te drukken, verschijnt er een indicatie van de batterij op het display. Dit wordt weergegeven in percentages. De accuduur is zo’n 15 uur – meestal meer dan genoeg om de hele dag mee te gaan. Het is ook mogelijk om de accu te verwisselen voor losse batterijen.

Feedback

Bovenop de Boomster vinden we de bedieningsknoppen, hoewel het niet echt knoppen zijn. Aan beide kanten van het handvat vinden we aanraakgevoelige gebieden waar je de verschillende functies van de Boomster mee bedient. Het ziet er strak uit, maar heeft zo z’n nadelen.

Doordat het aanraakgevoelige knoppen zijn zonder enige feedback, moet je op het display aflezen of je de knop die je zoekt ook daadwerkelijk hebt ingedrukt. Het display zit achter de gril, die je alleen kunt aflezen wanneer je recht voor de speaker zit. Deze combinatie van een beperkte kijkhoek en knoppen waarbij je niet kunt voelen of je ze indrukt, zorgen ervoor dat de bediening een beetje rommelig aanvoelt.

Back to the Future

Met de knoppen op de bovenkant schakel je tussen de verschillende muziekbronnen die de Teufel Boomster heeft. Naast bluetooth (met NFC) en een AUX-ingang, onderscheidt de Boomster zich met een ingebouwde FM- en DAB+-radio.

Bij het kiezen van FM of DAB+-radio, mag je weer lekker ouderwets de antenne uitsteken. Door in de DAB-modus de volgende-knop in te houden, gaat de Boomster op zoek naar digitale zenders. Binnen enkele seconden pikte de Boomster 17 populaire zenders, die vervolgens kraakhelder werden weergegeven. Bij FM kun je met de volgende- en vorige-knop tussen frequenties schakelen.

De antenne is wel echt nodig om gebruik te maken van FM en DAB+. Het was niet eenvoudig om een (ge)ruisloze FM-verbinding te vinden en ook tijdens het gebruik van DAB-radio viel het signaal af en toe weg. Wel is het zo dat de Boomster de connectie goed weet vast te houden op het moment dat er verbinding is gemaakt. Je kunt 4 zenders een knop toewijzen voor snelle toegang.

Geluid

Naast twee volumeknoppen heeft de Teufel Boomster een aparte regelaar voor de ingebouwde subwoofer. Deze kun je instellen van -6 tot +6. Waar het geluid op stand 0 mooi in balans is, leent +6 zich weer goed voor feestjes. De stand -6 is handig als je de Boomster iets harder wil zetten zonder de buren tot last te zijn. Naarmate we de Boomster langer gebruikten, werd deze functie steeds logischer – vooral in huiselijke kring is het niet altijd wenselijk dat iedereen mee kan genieten.

De Boomster kan hard genoeg om de meeste benedenverdiepingen van geluid te voorzien. Er is geen hoorbaar verschil tussen accu en batterij en de Teufel, die een vrij energiek geluid produceert. Veel pop, rock en dance klinkt dan ook een stuk sterker dan bijvoorbeeld klassieke muziek. De Teufel Boomster heeft ook aptX, waardoor audiofanaten ook van hogere kwaliteit kunnen genieten bij een bluetoothverbinding. Aan volume overigens ook geen gebrek: de Boomster kan zich bijna meten met de Boombox en doet qua volume zeker niet onder voor bijvoorbeeld de Dali Katch – al klinkt die laatst wel beter. Ook is er vrijwel geen sprake van vervorming als we de Teufel Boomster opendraaien naar de maximale volumestand.

Conclusie

De Teufel Boomster is geen kleintje te noemen en brengt naast een energiek geluid ook een paar leuke functies met zich mee. Met een goede batterijduur, aptX en spatwaterdichtheid gooit de Boomster hoge ogen. En functies als FM- en DAB+-radio onderscheiden de Boomster van de rest, evenals een aparte regelaar voor de subwoofer. Helaas is de radioverbinding niet overal even sterk en zorgen de feedback-loze knoppen in combinatie met de beperkte kijkhoek van de gril voor een wat rommelige bediening. Toch lukt het Teufel om met de Boomster een ghettoblaster neer te zetten die er niet alleen modern uitziet, maar ook qua functies met zijn tijd meegaat.

0 Reactie(s) op: Teufel Boomster – Niet (ge)ruisloos

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.