Teufel Cinebar Lux: een huiskamer vol geluid, zonder subwoofer

Door: Martijn de Meulder | 29 oktober 2019 11:20

Teufel Cinebar Lux
Review

De Berlijnse audiofabrikant Teufel levert al jaren prima speakers en soundbars voor het midden- en lage segment. Met de Teufel Cinebar Lux betreedt het nu het walhalla van de huiskamermuziekliefhebber: een soundbar met bijzonder ruimtelijk geluid en een fors smoelwerk.

Teufel Cinebar Lux

Prijs € 799,99 (set met Effekt surroundspeakers €1099,99)
Kleuren Zwart, wit
Gewicht 4,4 kilo
Formaat 107,5 x 7,5 x 13,5 cm
Connectiviteit HDMI (ook ARC), Optisch, USB, Bluetooth, 3,5 mm mini jack, LAN, Wifi
Weergave Dolby Digital, DTS, MP3, WAV, FLAC, OGG
Website www.teufelaudio.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prachtig ruimtelijk geluid
 • Stevige bas zonder subwoofer
 • Eenvoudig aan te sluiten en bedienen
 • Prima voor zowel film als muziek
 • Minpunten
 • Ontwerp
 • Formaat
 • Prijs

Stiekem is Teufel al een tijdje aanwezig in het segment voor de kritische muziekliefhebber, met het submerk Raumfeld. De Raumfeld-serie was te herkennen aan de zwart-witte behuizingen, waar Teufel zelf doorgaans net als Henry Ford in alle kleuren leverde, zolang het maar zwart was. Nu het bedrijf het premiummerk voortaan onder zijn eigen merknaam uitbrengt zien we de kloeke Teutoonse Raumfeld-belijningen ineens terug met een Teufellogo erop. Zoals ook op deze nieuwe Cinebar Lux. Dat is een stevige soundbar van meer dan een meter breed - voor gebruik met dito televisies - waarbij je geen subwoofer meer nodig hebt, claimt de fabrikant.

Deze Cinebar Lux is bedoeld voor wie hoge eisen stelt aan zijn beeld- en geluidservaring. Dat zie je in eerste instantie al aan het prijskaartje: want voor bijna €800 euro verwacht je natuurlijk wel wat. Dat zie je ook aan de achterkant van het apparaat, waar je maar liefst vijf inputs vindt: HDMI (en een HDMI-doorvoerpoort), optisch, USB, 3,5 mm mini jack en RJ45 LAN. Dan tellen we bluetooth en Wifi niet eens mee. Het installeren is niettemin eenvoudig: plug de kabels in die je wil gebruiken, zet ‘m aan en je configureert de soundbar met de app op je telefoon of de metalen afstandsbediening. Het kostte ons vijf minuten. En spelen maar.

Teufel Cinebar
Teufel Cinebar
Teufel Cinebar

Geluidskwaliteit

De eerste keer dat de Cinebar Lux muziek voortbrengt is een bijzondere ervaring. Het geluid is kamervullend en zó ruimtelijk dat het lijkt alsof er meerdere speakers in het spel zijn. Dat is knap. Het geluid is prachtig gedefinieerd en warm en met lossless audio laat de soundbar echt horen wat ‘ie waard is. De belofte van bas zonder subwoofer wordt ook goeddeels waargemaakt. Het is een goed gebalanceerde en imponerende bas maar geen superzware dreun. Mocht je echt willen knallen bij spektakelfilms dan kun je er alsnog een subwoofer aan koppelen.

Dat geluid brengt de soundbar voort met twaalf speakers en vier passieve basmembranen. En mocht je de boel nog wat ruimtelijker willen hebben dan kun je er nog een setje losse ‘Effekt’ surroundspeakers bij aanschaffen die draadloos worden aangestuurd door de soundbar. Maar die gaan je dan wel €300 extra kosten.

De bediening verloopt zoals gezegd via de app - die grappig genoeg Raumfeld heet - of de afstandsbediening. De app biedt het gebruikelijke menu: je kunt je eigen muziek (ook van een nas) streamen, internetradio spelen en muziekdiensten als Spotify (Connect), Tidal en Deezer aan het apparaat koppelen. Multiroom kan ook, maar alleen als je meer Teufelapparatuur in huis hebt staan. Klein puntje: de app is wat traag soms en om de soundbar in te stellen moet je afstandsbediening gebruiken, dat kan niet via de app. Curieus.

Heel fraai is wel het dot-matrix display van het apparaat: via witte lichtjes pal achter de stoffen bekleding toont de soundbar de relevante informatie. Al geldt ook hier wat voor de rest van deze Cinebar Lux geldt: het is zeer uitgesproken, stevig design. Dat moet natuurlijk wel je smaak zijn.
Teufel Cinebar
Teufel Cinebar

Conclusie: Teufel Cinebar Lux kopen?

Indrukwekkend geluid in behuizing die in vele interieurs niet zou misstaan. Teufel levert ook echt wat het belooft: een soundbar die de subwoofer in de meeste gevallen overbodig zal maken. Maar net zo stevig als het geluid is het prijskaartje dat onmiddellijk de vraag oproept: wat is goede audio je waard?

0 Reactie(s) op: Teufel Cinebar Lux: een huiskamer vol geluid, zonder subwoofer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.