Teufel Motiv B - Grote mond voor zo'n klein ventje

Door: Elmar Rekers | 10 juli 2014 15:00

Review

Teufel heeft sinds kort eindelijk door dat we onze muziek het liefst streamen. Okay, Spotify Connect wordt nog niet overal ondersteund door de Duitse fabrikant, maar met bluetooth komen we een heel eind. De Motiv B is hier het jongste bewijs van. Een stijlvol minisetje met een wel zeer grote mond.

Teufel Motiv B

Prijs: € 249,99

Afmetingen: 14,6 x 13 x 18 cm (DxBxH)

Gewicht: 1,7 kg

Connectiviteit: Bluetooth 4.0, 3,5 mm jack

Max vermogen tweeter: 18 Watt

Max vermogen woofer: 30 Watt

Akoestisch principe: 2-kanaals

Versterkerkanalen: 2

Meer info: Teufelaudio.nl

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Design
  • Installatie
  • Volume
  • Gebalanceerd geluid
  • Minpunten
  • Bas op hoog volume
  • Geen Spotify Connect

De Motiv B wordt geleverd in een compacte doos, waarin de enkele onderdelen netjes en stevig liggen verpakt. Waar de Teufel (en Raumfeld) systemen doorgaans nogal wat tijd opeisen voor een correcte installatie, laat de Motiv B zich binnen enkele minuten speelklaar maken. Na het uitpakken is het een kwestie van de geluidskabel aansluiten, stroomkabeltje inpluggen en streamen maar.

Motiv B is massief

De bouwkwaliteit van de Motiv B is uitstekend. Je betaalt dan misschien 250 euro voor het systeem, je haalt ook wel echt een massief en stevig setje in huis. De witte behuizing is van hard plastic, met een transparante voorkant waar de tweeters en woofers in verzonken liggen. Onder de tweeters zit nog een onopvallende klankgleuf. Het design van de Motiv B is minimalistisch, en zo zien we dat natuurlijk graag.

Aan de voorzijde zit een klein led-lampje dat aangeeft of de set is ingeschakeld. Aan de achterkant van de linkerspeaker zitten de enige knoppen van het setje: een aan/uit-schakelaar, een knop om je bluetooth-apparaat te koppelen en een mode-knop. Deze laatste kan je gebruiken om een slaapmodus in te stellen. Verder vind je achterop ook de aux-ingang, mocht je de speakers toch liever via een kabeltje verbinden met je smartphone, tv of pc.

De Motiv B is zo uitgepakt en geïnstalleerd.

De speakers worden geleverd met twee losse rubberen voetjes. Deze blokjes kun je op verschillende manieren onder de Motiv B plaatsen. Doordat de speakers hierdoor in een andere hoek komen te staan kan je het geluid dus op verschillende manieren de ruimte insturen. Stream je je muziek via bluetooth dan kan je tot ongeveer 10 meter bij de set vandaan lopen. Daarna begint het signaal duidelijk te storen.

Motiv B: een mooie balans

Iedereen die wel eens een Teufel-setje heeft gehoord, weet dat je voor een dik aangezette bas toch echt elders moet zijn (okay, de Concept E daargelaten). En dat is bij de Motiv B niet anders. Er wordt ook hier weer gepoogd een mooie balans neer te zetten tussen de lage, hoge en middentonen. De hoge tonen en het complete middensegment klinken haarscherp en helder, en dankzij de aptX-codec is er nauwelijks kwaliteitsverlies in het bluetooth-signaal. Jammer is wel dat deze set geen Spotify Connect ondersteunt. De bas had van mij toch wel iets voller gemogen. Vooral wanneer je wat lekkere harde dance of hip-hop luistert komt de beat minder hard aan.

De tweeters en woofers zijn kwetsbaar.

Luister je muziek op een laag volume, dan is het geluidspakket zeer compleet en hangt zelf tegen het perfecte aan. Knap werk voor speakers van dit formaat. Schroef je het volume echter op (en dat kan belachelijk hoog) dan wordt het gebruik aan bas pijnlijk duidelijk. Bij klassieke muziek, live registraties, popmuziek en balads komt de kwaliteit van de Motiv B verreweg het beste tot uiting.

Een puntje dat me nog wel enige zorgen baat: de tweeters worden niet afgeschermd. Ik was tijdens het testen dan ook als de dood dat ik er een zou beschadigen. Voordeel van dit 'open' design is wel dat je met name de woofers hun werk goed ziet doen. Op een hoog volume gaan ze als een dolle tekeer. Blijft een gaaf gezicht.

De bediening van de Motiv B is erg eenvoudig.

Conclusie

Teufel heeft met de Motiv B een prima speakersetje afgeleverd. Een zeer compact systeem dat ideaal is wanneer je jouw muziek wilt streamen via een smartphone of tablet. Het is indrukwekkend om te zien welke audiokwaliteit Teufel uit zulke kleine speakers weet te persen. En ben je bang dat dit setje je huiskamer of kantoor niet kan vullen met geluid? Geen zorgen. De Motiv B kan je audio er op een belachelijk hoog volume uitspugen. Jammer is wel dat de basweergave wat te wensen overlaat als je het geluid volledig opendraait.

0 Reactie(s) op: Teufel Motiv B - Grote mond voor zo'n klein ventje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.