Teufel Raumfeld One S - Compact met diep geluid

Door: Jeroen Boer | 15 december 2014 10:01

Review

Met de Raumfeld One S introduceert Teufel de compactste luidspreker binnen het Raumfeld multiroomsysteem. Klinkt de kleine telg net zo goed als zijn grotere broers? Ik ging op onderzoek uit.

Teufel Raumfeld One S

Prijs: € 249,99

Kleuren: Zwart of wit

Aansluitingen: 10/100-netwerkaansluiting, usb 2.0

Draadloos: 802.11g

Muziekdiensten: Spotify, Napster, WiMP, TuneIn

Bestandsformaten: mp3, asf, wma, wav, aac, flac, oggg en Apple Lossless (maximaal 24-bit, 192 KHz)

Afmetingen: 18 x 11 x 13 cm

Gewicht: 1,4 kg

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Geluidskwaliteit
  • Spotify Connect
  • Gedeelde muziek via netwerkbron en DLNA
  • Minpunten
  • Alleen 802.11g
  • Weinig muziekdiensten

De vormgeving van de Teufel Raumfeld One S zou ik omschrijven als degelijk. De luidspreker kent weinig franje en heeft een simpele vierkante vormgeving. De behuizing is gemaakt van een mat kunststof en de voorkant is afgewerkt met luidsprekerdoek. Lees ook: Review Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos.

Aan de achterkant is er een rubberen strip die doorloopt tot de bovenkant waar een volumebediening en vier voorkeuzeknoppen in verwerkt zijn. Met de voorkeuzeknoppen kun je direct luisteren naar een radiostation of afspeellijst. De muziekweergave wordt verzorgd door een 25mm-tweeter in combinatie met een 90mm-midrange-woofer en ondersteuning van twee 95 mm passieve basradiatoren.

Op de achterkant is een rubberen strip geplaatst die doorloopt op de bovenkant.

Installatieperikelen

De Raumfeld One S gebruikt je normale wifi-netwerk om draadloos te streamen, maar bij de installatie zul je hem eerst bedraad op je netwerk moeten aansluiten. Dit hoeft niet als je de optionele Raumfeld Base gebruikt, Teufels eigen wifi-accesspoint.

Om de luidspreker te installeren dien je de app op je iPhone, iPad of Android-apparaat te gebruiken. Ik had problemen met de installatie omdat de app meldde dat het wachtwoord van mijn wifi-netwerk niet correct zou zijn. Uiteindelijk kwam ik er na wat experimenteren achter dat dit kwam doordat mijn router in de 802.11n-modus draait. Dit zorgt voor de beste netwerkprestaties en tegenwoordig ondersteunt eigenlijk ieder apparaat 802.11n. De Raumfeld One S is echter een uitzondering, want het wachtwoord werd wel geaccepteerd nadat ik mijn wifi-router in een mixed modus had ingesteld.

Via de app voeg je de configuratiegegevens van je wifi-netwerk toe.

De Raumeld One S vereist dus een 802.11g-netwerk. Op zich is dit niet erg, maar 802.11n is inmiddels wel de standaard. Het blijkt wel helemaal aan het einde van de handleiding te staan in de sectie met veel gestelde vragen. Teufel zou er goed aan doen om deze eis te vermelden in de app. Hoewel de handleiding er niet over rept, kun je de speaker overigens ook gewoon bedraad aangesloten houden. Hij zal dan de bedrade netwerkverbinding gebruiken om muziek af te spelen.

Muziek

Bij eerdere tests van Raumdfeld-luidsprekers was het grootste kritiekpunt altijd dat het systeem te weinig streamingdiensten ondersteunt. Nog steeds is het aantal streamingdiensten met drie stuks niet heel indrukwekkend, maar er is nu eindelijk wel ondersteuning voor het belangrijke Spotify. Ook kun je kiezen voor Napster en WiMP. Die laatste is echter niet beschikbaar in Nederland. Daarnaast is TuneIn internetradio beschikbaar.

De dienst die ik echt mis is Deezer die je wel kunt gebruiken op Denon HEOS en Sonos. Sonos ondersteunt daarnaast bijvoorbeeld ook Google Play Music. Je eigen muziek kun je toevoegen via een UPnP-mediaserver, een gedeelde map, een usb-stick of direct vanaf je smartphone of tablet. Raumfeld ondersteunt mp3, asf, wma, wav, aac, flac, oggg en Apple Lossless in een resolutie tot 24 bit en samplingrates tot 192 KHz.

De Raumfeld One S ondersteunt Spotify, Napster, TuneIn internetradio en eigen muziek.

Spotify Connect

Teufel maakt net als veel andere fabrikanten van streamingsystemen gebruik van Spotify Connect. Hiermee kun je Spotify's eigen app gebruiken om muziek af te spelen op de One S. Het voordeel hiervan is dat je alle mogelijkheden van Spotify kunt gebruiken. Nadat je muziek via Spotify hebt toegevoegd, kun je de Raumfeld app eventueel gebruiken voor de basisbediening.

Het is bij Raumfeld niet mogelijk om dezelfde muziek naar meerdere luidsprekers (kamers) tegelijk te streamen, iets dat bij Philips en Denon wel mogelijk is via Spotify Connect. Je hebt voor Spotify Connect een abonnement op Spotify Premium nodig.

Je kunt muziek direct vanaf Spotify's app afspelen op de One S.

Geluidskwaliteit

Voor het formaat van de Raumfeld One S is de geluidskwaliteit erg goed. Er komt een goede hoeveelheid bas uit de luidspreker en de overige tonen klinken helder. Soms is de bas iets te dik aangezet, voor mij klinkt het beter als de bas via de instellingen een tikje wordt teruggedraaid. Ik heb de luidspreker direct vergeleken met Sonos' PLAY:1, in mijn ogen de directe tegenhanger ondanks dat de Raumfeld iets duurder is.

Net als de One S heeft de PLAY:1 een 90mm-woofer gecombineerd met een 2,5cm-tweeter. Sonos mist echter de twee passieve basradiatoren en dat is soms hoorbaar. Bij liedjes als Royals van Lorde en I follow Rivers in de uitvoering van Triggerfinger gaat de Raumfeld iets dieper en klink de muziek iets voller dan op de PLAY:1. Bij andere muziek zoals Don't know why van Norah Jones is er vrijwel geen verschil hoorbaar. Al met al zou ik de One S en de PLAY:1 als erg gewaagd aan elkaar omschrijven.

Conclusie

Met de One S voegt Raumfeld een interessante luidspreker toe aan het assortiment. De compacte luidspreker heeft voor het formaat een prima geluidskwaliteit en kun je dankzij het compacte formaat overal kwijt. Belangrijker is dat Raumfeld eindelijk Spotify ondersteunt waardoor je een serieuze muziekdienst kunt gebruiken. Uiteraard zouden we graag zien dat er nog meer diensten toegevoegd worden. Een ander klein nadeel is dat er gebruik gemaakt wordt van 802.11g. Op zich werkt dit prima, maar 802.11g heeft een minder bereik dan 802.11n. Bovendien krijg je een onduidelijk installatieprobleem als je je netwerk net als ik in een 802.11n-modus draait.

0 Reactie(s) op: Teufel Raumfeld One S - Compact met diep geluid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.