Teufel Real Z - Voor de audiofiel met smartphone

Door: Elmar Rekers | 29 september 2015 14:00

Review

Vrienden vragen me vaak hoe ik zo razend enthousiast kan worden van koptelefoons. Nou 'beste vrienden', zet de nieuwe Real Z van Teufel op je hoofd en je hebt het antwoord. Deze opvolger van de alom geprezen Aureol Real uit 2012 is op een paar cruciale punten verbeterd, waardoor het op afstand de beste over-ear-koptelefoon onder de 200 euro is.

Teufel Real Z

Website:

www.teufelaudio.nl

Prijs:

€ 179,99

Impedantie:

50 Ohm

Frequentiebereik:

18 – 22000 Hz

Gewicht:

180 gram

Meegeleverd:

3,5mm kabels (1,3 en 3 meter), 6,3mm adapter

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Design
  • Comfort
  • Geluid
  • Minpunten

Als je bekend bent met de eerste Aureo Real, zal het misschien opvallen dat de prijs van deze Teufel Real Z, met zijn 180 euro, een stuk hoger ligt. Maar dat is niet zonder reden. Als je de koptelefoon namelijk uit de doos haalt, zie je meteen dat er een verbeterslag is gemaakt op het design. Zo heeft kunststof plaatsgemaakt voor aluminium en zijn de oorkussentjes voorzien van het hoogwaardige kunstleer dat we ook al tegenkwamen op de Teufel Airy. Lees ook: Dit waren de 5 beste koptelefoons van 2014.

Met de Real Z mag je gezien worden

De koptelefoon oogt misschien groot, hij is met 180 gram gelukkig lekker licht. Bovendien voelt het als een robuust product dat tegen een stootje kan. De door mij geteste zwarte versie is voorzien van donkergrijze oorschelpen, wat samen met het glimmende gaas voor een stoer uiterlijk zorgt. Een koptelefoon waarmee je gezien mag worden dus, en dat kunnen we toch niet vaak van over-ear-modellen zeggen. Naast de zwarte uitvoering is de Real Z ook in het bruin beschikbaar.

De Real Z is naast zwart ook beschikbaar in bruin.

Naast de koptelefoon vind je in de doos een stevige beschermhoes en twee in stof gebonden 3,5mm kabeltjes - een van 1,3 meter voor je smartphones en een van 3 meter voor je hifi-set. De headset ondersteunt geen bluetooth, maar dat wil je natuurlijk ook niet bij een gadget waarbij het om een zo goed mogelijke audioweergave gaat. Wat ik wel jammer vind is dat er geen bedieningspaneel voor smartphones in de kabel is verwerkt. Nu moet je dus iedere keer je telefoon tevoorschijn toveren om door je muziek te bladeren of het volume aan te passen.

Daarnaast mis ik ook het gemak van een ingebouwde headset in de koptelefoon. Dat weerhoudt de Real Z er een beetje van de ideale smartphone-koptelefoon te zijn. En dat is jammer, want de Real Z leent zich prima om de hele dag gedragen te worden. Hij is licht, klemt niet op de oren en het gebruikte kunstleer op de oorkussentjes is heerlijk zacht.

Met de meegeleverde plug sluit je de Real Z eenvoudig aan op je versterker.

Gedetailleerd geluid

Bovengenoemde nadelen zijn echter marginaal en vallen vrijwel volledig weg als je de geluidskwaliteit van de headphones ervaart. Tuurlijk, het is een koptelefoon die met 50 Ohm geoptimaliseerd is voor gebruik op mobiele apparaten, maar met een rendement van 102dB doet hij het meer dan prima qua power. Het geluid wordt aangedreven door twee 44mm drivers en is perfect afgestemd.

Het basgeluid is ronduit indrukwekkend. Het is niet zo vet en over-de-top aangezet als bij veel Amerikaanse toestellen, maar voldoende aanwezig om een beat toch keihard in je oor te laten knallen. Daarbij blijft het hoog altijd helder en is het volledige middensegment gedetailleerd en dynamisch. Met name door dit laatste zijn instrumenten goed van elkaar te onderscheiden en worden alle klanken met een eerlijkheid weergegeven die je het gevoel geven zelf bij de opname aanwezig te zijn. De weergave heeft veel weg van de Aureol Real, alleen dan met een flinke dot extra bas en meer bereik.

De Real Z draag je zonder problemen urenlang.

Conclusie

Dat de Real Z een goede koptelefoon zou zijn, daar gingen we eigenlijk al een beetje van uit. Zijn voorganger is immers nog altijd een van de beste headphones binnen zijn prijsklasse. Teufel heeft zijn Real-vlaggenschip echter op een aantal belangrijke punten verbeterd, waardoor we niet anders kunnen dan 'de Z' aanduiden als een van de meest dynamische en krachtige koptelefoons onder de 200 euro. Het frequentiebereik en het eerlijke geluid maakt het een regelrechte must buy voor de audiofiel die het stiekem best wel handig vindt om muziek op zijn smartphone te luisteren. Want daarin kan ik vast niet de enige zijn... Nu alleen nog hopen dat Teufel ook razendsnel een snoertje met bedieningspaneel en microfoon gaat aanbieden.

0 Reactie(s) op: Teufel Real Z - Voor de audiofiel met smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.