Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase - Compact surround, het is mogelijk

Door: lennart-koster | 27 november 2014 14:29

Review

Een gewone surround sound installatie bestaat meestal uit meerdere speakers en een losse subwoofer. Het zorgt voor een bioscoop-ervaring, maar het neemt enorm veel ruimte in. Om over de ellende met snoertjes nog maar te zwijgen. Ruimtegebrek zal je met de Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase niet hebben.

Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase

Prijs:

€ 599,99

Maximaal vermogen subwoofer:

80 W

Maximaal vermogen speakers:

20 W

Aantal speakers:

6.1 (in één behuizing)

Frequentiebereik:

42 Hz – 20 kHz

Gewicht:

11,70 kg

Afmetingen:

41 x 73 x 11 cm

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Formaat
 • Alles-in-eenn
 • Aansluitmogelijkheden
 • Bluetooth
 • Nfc
 • Minpunten
 • Bas bij laag volume
 • Prijs

Middenmaatje voor onder de tv

Je kunt tegenwoordig kiezen uit een aantal verschillende soort geluidsinstallaties voor in huis. Zo kan je kiezen voor een standaard speakerset met 2, 4 of 5 losse speakers en een subwoofe, of - als je minder ruimte hebt - een soundbar. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Over het algemeen produceert een speakerset met subwoofer een diep en vol geluid, wat ideaal is voor films. Een soundbar daarentegen, vereist een stuk minder ruimte maar heeft niet de ruimte om het volle geluid te produceren. Het idee van de Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase is dat deze twee pluspunten worden gecombineerd. Lees ook: Denon HEOS 5 review - Sterke concurrent voor Sonos.

Dit zie je al gelijk af aan het formaat. De speaker is geen 'bar' te noemen, hij is namelijk een stuk langer. Als een soort vierkante 'plak' kan je hem onder je tv plaatsen. Dit kan je met een gerust hart doen, want de speaker kan het gewicht dragen van tv's met een maximale grootte van 60 inch.

De speaker kan tv's tot 60 inch met gemak dragen.

Voor op de speaker zitten uiteraard de speakers. Dit zijn er zes in totaal: vier aan de voorkant en twee aan de zijkant. In het midden zit een klein led-lampje die je informeert of de speaker aan of uit staat. Achterop bevinden zich alle aansluitingen. Dit zijn er genoeg om jouw geluidsbron op aan te sluiten, of dat nou je set-top box of je tv zelf is.

Speel muziek af via nfc en bluetooth

Een groot voordeel is dat je ook eenvoudig verbinding maakt met je mobiele telefoon. De speaker beschikt namelijk over nfc en bluetooth 4.0. Ondersteunt jouw telefoon nfc? Dan tik je de speaker aan en maak je automatisch verbinding. Anders zet je met de bijgeleverde afstandsbediening de speaker op Bluetooth en vervolgens kun je gemakkelijk verbinding maken.

Op deze manier kan je je kamer dus gemakkelijk voorzien van een lekker muziekje. Het bereik is goed, dus als je even naar een andere kamer loopt, dan blijft de verbinding stabiel. Dat is wel zo prettig.

De speaker beschikt over bluetooth en nfc, wat het afspelen van muziek gemakkelijk maakt.

Geluidskwaliteit

De grootste uitdaging lag voor Teufel bij het behouden van de geluidskwaliteit: kan zo'n relatief kleine speaker dezelfde geluidservaring geven als een surround sound set? Het antwoord daarop is een twijfelachtig "nee". De Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase komt echter wel aardig in de buurt.

De speaker heeft voldoende ruimte als klankkast, zodat ook bas goed weergegeven kan worden. Dit is mooi gebalanceerd en gaat niet kraken of overheersen op een hoog volume. Wat het verschil maakt tussen deze speaker en een surround sound set is het feit dat op een laag volume er toch minder lage tonen geproduceerd worden. Je moet voor deze Teufel bijna 600 euro op de toonbank leggen. Als je dit besteedt aan een home cinema set, dan zal zo'n set in veel gevallen meer bastonen op een laag volume kunnen produceren.

Helaas komt de bas pas bij een hoog volume tot zijn recht.

Voordat de Teufel Sonic Space 5.1 dicht in de buurt komt van een grote home cinema set, moet je wel de speciale 'Sonic Emotion Absolute 3D-technologie' activeren. Het is een hele mond vol, maar wordt op de afstandsbediening enkel weergegeven met 'Sonic'. Je hebt de keuze uit drie verschillende instellingen, die niet allemaal even mooi geluid produceren.

Welke eruit springt, is 'Sonic 1'. Druk je deze knop in terwijl je al tv aan het kijken bent, dan hoor je het geluid ineens van alle kanten komen. Het surround-effect is dus erg goed, terwijl je dat niet zo snel zou verwachten van een speaker die geluid uitzendt vanaf één centrale plek.

Kies voor 'Sonic 1' op de afstandsbediening en je hebt een verbazingwekkend surround-effect.

Conclusie

Voor een speaker van dit formaat heeft de Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase erg veel in zijn mars. Het enige waar je op inlevert ten opzichte van een grotere speakerset met meerdere speakers, zijn de lage tonen. Deze blijven, zeker bij een lager volume, wat achter. Heb je alle ruimte in je woonkamer, kies dan ook gewoon voor een grotere set met meerdere speakers. Moet je echter rekening houden met een beperkte ruimte (of wil je gewoon geen losse draden door je huiskamer) dan is deze Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase een goed alternatief. Je moet daar dan wel bijna 600 euro voor overhebben.

0 Reactie(s) op: Teufel Sonic Space 5.1 Cinebase - Compact surround, het is mogelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.