Thecus N2560 - NAS gaat in de aanval op QNAP en Synology

Door: Edmond Varwijk | 22 juli 2014 09:57

Overige elektronica

De Thecus N2520 was de eerste NAS op basis van de nieuwste Intel Evansport-processor. Dat model werd al snel vervangen door de N2560 met een snellere processor en dubbele hoeveelheid RAM. Samen met het nieuwe ThecusOS6-besturingssysteem moet de N2560 hét antwoord zijn op Netgear, QNAP en Synology.

Score
70
 • Pluspunten
 • T-OnTheGo-app
 • HDMI/SPDIF
 • Veel RAM
 • Snelle processor
 • Minpunten
 • Geluid koeler
 • Engelstalig
 • Interface

None

Thecus N2560

Prijs: € 289,-

Website: www.thecus.com

Aantal schijfposities: 2

Processor: Intel Atom CE5335 (dualcore 1,6 GHz)

Geheugen: 2 GB DDR3

Aansluitingen: 10/100/1000-netwerkaansluiting, usb 3.0, usb 2.0, HDMI, S/PDIF (optisch)

Qua uiterlijk vertoont de witte Thecus N2560 geen verschil met zijn voorganger N2520. Wel is de hardware sneller en bevat de NAS een 1,6 GHz Intel Atom CE5335-processor in combinatie met 2 GB RAM. De gebruikte processor valt op door zijn mediamogelijkheden en is uitermate geschikt om video mee af te spelen.

De N2560 is hiervoor voorzien van een HDMI- en een SPDIF-uitgang voor het aansluiten op een tv of muziekinstallatie (een NAS voor je smartphone vind je hier). Om de NAS als mediaspeler te gebruiken, wordt XBMC meegeleverd, dat dan 512 MB van de 2GB RAM van de NAS claimt. Helaas bevat de NAS wel een hoorbare koeler.

Veel mogelijk

Naast de mediaspeler is er nog genoeg mogelijk om de NAS met het hele gezin of een klein bedrijf te gebruiken. Op de NAS staat een handvol uitbreidingsmogelijkheden al klaar om gebruikt te worden, waaronder fotoalbum Piczza, een torrentdownloader, de Twonky DLNA-server, Webdisk voor toegang op afstand en de McAfee-virusscanner. Meer uitbreidingsmodules staan online in het Thecus App Center. Uitbreidingen downloaden, installeren en beheren gaat minder gemakkelijk dan bij de concurrenten QNAP en Synology.

Vreemd, omdat het nieuwe (alleen Engelstalige) ThecusOS 6 vooral het gebruiksgemak en het uiterlijk van de gebruikersinterface zou verbeteren. Hoewel de nieuwe homepage waar je zelf modules kunt plaatsen en de indeling van het configuratiescherm verbeteringen zijn, wordt het hoge niveau van concurrerende merken als QNAP en Synology niet gehaald. Voor Android en iOS is de T-OnTheGo-app beschikbaar, waarmee je toegang krijgt tot bestanden op de NAS en video en audio kunt afspelen.

Conclusie

De Thecus N2560 is een goede NAS die (mits juist geprijsd) zeker een alternatief is voor vergelijkbare NAS-modellen met HDMI en Intel-processor als de Synology DS214play en de ASUSTOR AS-302T. De snelheid van de Thecus is ook vergelijkbaar met die van de genoemde modellen, maar wel duidelijk langzamer dan de echte topmodellen in dit segment zoals een Synology DS214+ of een QNAP TS-269 Pro. Qua gebruiksgemak loopt Thecus ondanks het nieuwe ThecusOS 6 nog achter op de belangrijkste concurrenten.

1 Reactie(s) op: Thecus N2560 - NAS gaat in de aanval op QNAP en Synology

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 augustus 2015 18:33 jas7812
  Hier (http://muziekstreamen.com/muziek-streamen-in-huis-hoe-moet-dat/muziek-streamen-van-je-synology-nas-via-itunes/) lees je hoe je met een NAS muziek kunt streamen via iTunes. De handleiding beschrijft het principe met een Synology NAS het werkt echter op een Thecus (of QNAP) hetzelfde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.