Thread wordt een belangrijk smarthomeprotocol: dit is waarom

Door: Wesley Akkerman | 14 februari 2021 15:29

Blog

Thread is een smarthomeprotcol dat in de toekomst heel belangrijk kan worden. Er zitten namelijk belangrijke verschillen tussen dit protocol en bekende protocollen als Zigbee en Z-wave.

Thread is in de basis een meshnetwerkprotocol dat behoorlijk energiezuinig is. Daardoor bestaat de kans dat we het in veel apparaten tegenkomen. In tegenstelling tot Z-wave en Zigbee doet dit protocol een aantal dingen anders. Dankzij het energiezuinige karakter kunnen ook apparaten die op accu’s of batterijen werken beter opgenomen worden in je smarthomenetwerk. De belofte luidt dat die devices jaren kunnen meegaan.

Daarnaast is het zo dat je veel meer apparaten in huis met elkaar kunt verbinden, ongeacht de fabrikant of de producent. En je hebt er geen smarthomehub voor nodig. Dat komt door de native ondersteuning voor IPv6 en 6LoWPAN. Vooral dat laatste is heel handig. Dat protocol is namelijk bedoeld voor minder krachtige en kleinere apparaten, die nu nog vaak buiten schot blijven als het gaat om het Internet of Things.

Bovendien is er AES-versleuteling aanwezig. Dat is een type versleuteling die banken ook gebruiken voor online transacties. Een netwerk op basis van Thread is dus behoorlijk veilig te noemen. In totaal kan zo’n Thread-netwerk meer dan 250 apparaten hebben. Voor een gemiddeld smarthome is er dus meer dan genoeg ruimte, terwijl kantoren en bedrijven er ook flink mee uit de voeten kunnen.

Is Thread dan echt zo anders?

Een terechte vraag is of Thread dan echt zo anders is dan andere populaire protocollen. Dat antwoord is dus ja. Het sterkste punt is misschien wel dat je met Thread veel meer verschillende soorten apparaten direct met elkaar in verbinding brengt. Werk je alleen met wifi of met protocollen als Z-wave of Zigbee, dan heb je vaak een hub nodig wil je meerdere apparaten aan elkaar koppelen.

Daarnaast ben je afhankelijk van fabrikanten: als die een tof product uitbrengen die net geen ondersteuning aanbiedt voor het protocol dat jij voor je huis uitgekozen hebt, dan kun je dat product dus niet gebruiken of alleen met een omweg installeren. Dan ben je aangewezen op een platform als IFTTT, bijvoorbeeld. Of je moet kijken of het lukt via Google Assistent, Amazon Alexa of Apple HomeKit iets voor elkaar te krijgen.

Kortom: voor de meer geavanceerde smarthome-eigenaar kan het een nachtmerrie zijn producten te koppelen. Dat is misschien waar je als gemiddelde smarthome-enthousiasteling ook al tegenaan loopt. Thread heeft de potentie dat probleem te elimineren. 

Bedrijven die Thread ondersteunen

Thread wordt ontwikkeld door de Thread Group, die inmiddels veel steun krijgt van een groot aantal fabrikanten. Wat denk je van Google en Apple? Maar ook Nanoleaf, D-Link, Eero, Kwikset, LG, Lutron, Bosch, Samsung, Signify, Tado, LG, Somfy, Tado en Yale zijn van de partij. Daarom ziet de toekomst er rooskleurig uit voor dit protocol. Nu is het wachten op de ontwikkeling en brede uitrol van de technologie.

2 Reactie(s) op: Thread wordt een belangrijk smarthomeprotocol: dit is waarom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 februari 2021 19:45 rveijkwwnl
  TREAD is in geen smartphoneprotocol maar een IPv6 Netwerkprotocol >> https://en.wikipedia.org/wiki/Thread_(network_protocol)

  Thread is een IPv6-gebaseerde, energiezuinige mesh-netwerktechnologie voor IoT-producten, bedoeld om veilig en toekomstbestendig te zijn. [1] De Thread-protocolspecificatie is gratis beschikbaar, maar dit vereist overeenstemming en voortdurende naleving van een EULA waarin staat dat "Lidmaatschap van Thread Group noodzakelijk is om de Thread-technologie en Thread Group-specificaties te implementeren, oefenen en verzenden." [2] Lidmaatschap van de Thread Group is onderworpen aan een jaarlijkse contributie, behalve voor het "Academic" -niveau. [3]

  Het zit dus even anders in elkaar dat C!T denkt te kunnen beweren, zoals:

  In 2019 kondigde het Connected Home over IP- project, geleid door Zigbee, Google, Amazon en Apple, een brede samenwerking aan om een royaltyvrije standaard en open- sourcecodebasis te creëren om interoperabiliteit in thuisconnectiviteit te bevorderen, gebruikmakend van Thread en Wi -Fi en Bluetooth Low Energy . [7] [8]
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2021 13:13 -Pim-
  Nuttige aanvulling/correctie. Maar C!T heeft het niet over een smartphoneprotocol, maar over een smarthomeprotocol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.