Thuisnetwerk updaten en sneller maken

Door: edmond-varwijk | 13 mei 2011 16:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Zijn er nog huizen zonder computernetwerk? Vermoedelijk niet. Huizen zonder optimaal computernetwerk zijn er echter nog genoeg. Terwijl zeker jaarlijks nieuwe en snellere apparaten aan het netwerk worden gekoppeld, blijft het netwerk zelf onveranderd en presteert het vaak ongemerkt steeds slechter. Met gerichte inzet van nieuwe hardware en aanpassingen in de configuratie van bestaande apparaten, is een netwerk sneller te maken.

Inertie is een wetenschappelijke term die beschrijft hoe iets dat eenmaal vorm heeft gekregen, vooral die vorm wil behouden. Dat klinkt abstract maar zelfs een thuisnetwerk staat onder invloed van inertie. Zelden worden netwerkonderdelen vervangen alleen omdat er betere beschikbaar zijn. Veel netwerken zijn daardoor niet optimaal ingericht of hebben last van verouderde instellingen. Vaak is dit op te lossen met een paar aanpassingen of door een of enkele onderdelen te vervangen.

Ongemerkt is het DHCP-bereik van dit netwerk veel te klein geworden. Was aanvankelijk een reservering van 10 IP-adressen ruim voldoende, door de komst van meer computers en meer draadloze apparaten is dat te weinig.

1. De router

De spil in het thuisnetwerk is nog altijd de router. De router koppelt netwerken en heeft dat in bedrijfsnetwerken vaak ook als enige functie. In het thuiswerk gaat de functionaliteit van het apparaat dat de router bevat echter een stuk verder. Daar is de router behalve koppelvlak met veelal het internet, vaak ook nog modem, switch, draadloos toegangspunt, firewall en nog soms nog meer. Veel verschillende functies die stuk voor stuk mede bepalen hoe stabiel en snel het netwerk is. Daarom nemen we als eerste de router onder handen. Mogelijk is er nieuwere firmware die de stabiliteit verbetert of functionaliteit toevoegt. En misschien is er wel een nieuw model dat belangrijke verbeteringen brengt en zijn geld dubbel en dwars waard is.

Helaas is er voor onze router geen nieuwe firmwareversie beschikbaar.

We vervangen onze verouderde router door een gloednieuwe Linksys E4200.

2. Een bestaande router backuppen

Dat de router vaak niet zelf gekozen is, maar is geleverd door de internetprovider maakt veel mensen nog huiveriger het apparaat te vervangen of de configuratie aan te passen. Geldig is die reden doorgaans echter niet, hooguit zou u eens bij de provider kunnen vragen om een nieuwer apparaat wanneer u niet zelf de aanschaf wilt doen. In ruil voor een abonnementsverlenging is er vaak best wat te regelen. De hoeveelheid functies maakt het apparaat extra gevoelig voor technische vernieuwing. Een jaren oude router kan nog prima zijn werk doen, maar laat wellicht alle aangesloten draadloze apparaten langzamer werken doordat er alleen 802.11g ondersteund wordt. Om te zien wat nieuwe routers te bieden hebben, vervangen we onze router voor de Linksys E4200, het nieuwe topmodel van Linksys. Linksys besteedt veel aandacht aan de installatiesoftware en geeft daarbij ook aanwijzingen voor het geval de nieuwe router een ander model vervangt. De aandacht beperkt zich echter tot het juist aansluiten van de kabels en gaat voorbij aan de oude configuratie.

Daarom is het zaak eerst in te loggen in de bestaande router en de configuratie veilig te stellen. Dat kan door screenshots te maken of door de belangrijkste keuzes over te nemen in Kladblok. Voorbeelden van belangrijke opties zijn in elk geval: de IP-adresreeks en het subnetmasker, de instellingen van de DHCP-server, de naam van het draadloos netwerk, de WPA2-sleutel en eventueel de MAC-adressen die zijn opgenomen bij de MAC-filtering (al raden we deze manier van beveiligen niet aan). Hebt u daarnaast poorten geforward, dan dient u zeker ook de opties voor portforwarding te noteren: welke poort is toegestaan en wordt doorverbonden met welk IP-adres op het eigen netwerk. Een laatste belangrijk onderdeel om te bewaren, zijn natuurlijk de loginnaam en het wachtwoord van de router en eventueel die van het internetabonnement wanneer die zoals bij ADSL in het modem geconfigureerd moeten worden. Het is niet aan te bevelen de router nu al een reset te geven en de fabrieksinstellingen te herstellen. Bewaar de oude router juist met de huidige configuratie om deze bij problemen weer te kunnen inzetten.

Linksys (en andere fabrikanten) biedt de mogelijkheid de configuratie van de oude router op te slaan, maar met het bestand valt verder weinig te beginnen als u het niet op dezelfde router wilt terugzetten.

3. De nieuwe router configureren

Hoewel het de voorkeur heeft de nieuwe router eerst te configureren en dan pas in het netwerk te plaatsen, vereisen de meeste routers dat de installatie gebeurt terwijl de router ook al echt in het netwerk is geplaatst en de eventuele oude router is verwijderd. Bezoek voor u hiermee begint de website van de maker van de nieuwe router en download relevante documentatie zoals handleiding en installatiegids en ook eventuele software zoals een installatieprogramma en de nieuwste firmware. Is de oude router verdwenen, dan kunt u die gegevens immers niet zo makkelijk meer binnenhalen wanneer de nieuwe router onverhoopt toch problemen geeft. Geen zin om de setupwizard te volgen of werkt deze niet? Zoek dan in de handleiding naar de mogelijkheid de router handmatig te configureren. Belangrijk om te weten zijn het standaard IP-adres van de router en de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voor de webinterface. Verbind dan een computer met een van de LAN-poorten (niet de WAN-poort) van de router en configureer op de computer een IP-adres in hetzelfde netwerk als het standaard IP-adres van de router, als dat niet door een DHCP-server in de router wordt uitgedeeld. Open de webbrowser en typ in de adresbalk het IP-adres in van de router. Al snel zal dan een inlogvenster verschijnen of - wanneer de router niet beveiligd is - de openingspagina van de configuratie of een configuratiewizard. Kiest u voor de handmatige configuratie, gebruik dan de configuratiegegevens van de oude router, maar controleer bij elke optie of deze nog de beste keuze is voor het huidige netwerk. Nieuwe functies kunt u met de handleiding in de hand (of de pdf geopend in beeld) doorlopen en configureren.

Niet de installatiewizard gebruiken, maar direct inloggen op de router en daar het apparaat configureren, maakt het mogelijk de oude router zo lang mogelijk in het netwerk te laten. Bovendien is er veel meer mogelijk dan met de installatiewizard.

De nieuwe router biedt ook nieuwe functies zoals de mogelijkheid de iPod van de kinderen delen van de dag de toegang tot het internet te ontzeggen.

4. Draadloos netwerk optimaliseren

De nieuwste routers met simultane dualband bieden hoge doorvoersnelheden dankzij het gelijktijdig gebruik van de 2,4GHz- en 5GHz-band én meerdere antennes. In theorie kunnen hiermee snelheden tot 450 megabit gehaald worden, in de praktijk zal het tussen de 100 en 200 megabit liggen. Belangrijk is echter wel dat de router zo min mogelijk storing ondervindt (bijvoorbeeld van andere netwerken) bij het zenden en ontvangen. Hetzelfde geldt ook voor een oudere router of wanneer u nog een apart draadloos accesspoint gebruikt. Ooit is die geconfigureerd en zijn er keuzes gemaakt zoals het te gebruiken kanaal. Maar zeer waarschijnlijk zijn er in de omgeving andere apparaten en draadloze netwerken bijgekomen die nu de prestaties van uw draadloos netwerk nadelig beïnvloeden. InSSIDer, een gratis scanner voor draadloze netwerken. InSSIDer scant het 2,4- of 5GHz-spectrum en verzamelt informatie over de draadloze netwerken die het daarbij aantreft. Van ieder netwerk laat het de SSID zien maar ook het gebruikte kanaal, de beveiliging, de snelheid, het MAC-adres van de router en de naam van de leverancier. Vooral het kanaal is interessant, bij de configuratie van uw eigen draadloos netwerk kunt u hier namelijk mee variëren. Bijvoorbeeld 802.11g onderscheidt 14 (overlappende) kanalen waarvan de kanalen 1, 6 en 11 voldoende ver uit elkaar liggen om elkaar zo min mogelijk te storen. Door InSSIDer alle netwerken te laten scannen en vervolgens de weergave te sorteren op Channel, kunt u zien hoe druk de verschillende kanalen zijn. Bovendien geeft de RSSI-waarde de sterkte van de verschillende signalen weer. Combineer deze gegevens en bepaal wat het beste kanaal is voor uw nieuwe of huidige draadloze netwerk. Hebt u helemaal geen 802.11g-appatuur meer in huis, dan kunt u volstaan met alleen het 802.11n-netwerk te configureren. En ook omgekeerd, zijn er nog geen 802.11n-apparaten of maar heel weinig, kan het voor extra stabiliteit ook een overweging zijn die mogelijkheid nog onbenut te laten tot er meer apparaten de nieuwe snelste standaard ondersteunen.

Zie wat anders onzichtbaar is en bepaal de strategie om het beste kanaal voor het eigen netwerk te kiezen.

0 Reactie(s) op: Thuisnetwerk updaten en sneller maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.