Tien weerbestendige ip-camera’s getest

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 oktober 2019 10:12

Review

De markt puilt zo langzamerhand uit met betaalbare buitencamera’s die volledig zelfstandig werken. Hiervoor is er geen hub of nas vereist, zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Dankzij wifi-ondersteuning hoeven huiseigenaren geen meterslange netwerkkabel te trekken, terwijl ze de beelden realtime via een app op hun smartphone binnenkrijgen. We bespreken tien weerbestendige buitencamera’s.

Bij de zoektocht naar een nieuwe buitencamera bekijk je eerst welk gebied je in de gaten wilt houden. Lukt dat met één ip-camera of heb je meerdere apparaten nodig? Voor een doorsnee achtertuin van een rijtjeswoning kom je met een enkel exemplaar al een heel eind, mits het model een behoorlijke kijkhoek ondersteunt. Voor videobewaking rondom de woning kun je eventueel meerdere ip-camera’s installeren. Gebruik bij voorkeur wel producten van hetzelfde merk, zodat je alles vanuit één mobiele app kunt monitoren.

Een 1080p-camera met een behoorlijke kijkhoek voldoet prima als waakhond voor een gemiddelde achtertuin.

Resolutie

Tot voor kort hadden consumenten keuze tussen buitencamera’s met lage en hoge resoluties. Modellen die de beelden haarscherp vastleggen, waren aanmerkelijk duurder dan producten met een lagere beeldkwaliteit. Vandaag de dag is een resolutie van 1920 × 1080 pixels de standaard, want fabrikanten faseren de 720p-modellen in rap tempo uit. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in deze test uitsluitend 1080p-camera’s aan bod komen. Overigens kunnen geïnteresseerden ook een buitencamera met een nog hogere resolutie van 1440p of 2160p overwegen, maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Fabrikant Hikvision heeft bijvoorbeeld een flink aantal 4K-buitencamera’s in zijn gamma.

Diverse opslagmethoden

Recente buitencamera’s ondersteunen veelal cloudopslag. Hierbij stuurt het apparaat de beelden naar een online server, zodat je het videomateriaal altijd en overal kunt bekijken. Handig, maar houd hierbij wel rekening met extra kosten. De gratis opslagtijd is namelijk gelimiteerd tot bijvoorbeeld 8, 24 of 48 uur, waarna de beelden van de server verdwijnen. Wil je de video’s langer in de cloud opslaan, dan vraagt de fabrikant hiervoor extra geld via een abonnement. Bij ip-camera’s met een micro-sd-kaartlezer kun je de bewakingsbeelden lokaal bewaren. Buiten de kosten voor een geheugenkaart betaal je dan niets extra’s. Een nadeel hiervan is dat je bij diefstal van het apparaat niet meer bij de opnames kunt komen. Bepaalde apps bieden overigens ook een functie om opnames in het toestelgeheugen van een smartphone of tablet te bewaren.

Bewegingsdetectie

Iedere hedendaagse bewakingscamera ondersteunt bewegingsdetectie. Wanneer er iemand overdags of ‘s nachts ongevraagd je tuin binnensluipt, ontvang je op de smartphone een pushbericht. Bovendien start het apparaat direct een opnamesessie. Dankzij bewegingsdetectie neem je alleen beelden op wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt. Daarmee bespaar je dus kostbare schijfruimte. Bij de meeste ip-camera’s kun je een detectiegebied selecteren, waarna de ‘waakhond’ alleen de opgegeven zone in de gaten houdt. Huizenbezitters verkleinen daarmee de kans op valse meldingen. Een nadeel van automatische opnames is dat bijvoorbeeld rondlopende katten de bewegingsdetectie al kunnen triggeren. Sommige zelfstandige ip-camera’s nemen overigens continu beelden op, zoals de modellen van Nest. Dat biedt meer zekerheid, aangezien de bewegingssensor van het bewakingsapparaat natuurlijk altijd iets kan missen.

Bepaal welke detectiegebieden je op beweging wilt monitoren.

Montage

Logischerwijs heeft iedere buitencamera een weerbestendige behuizing. Het apparaat monteer je bijvoorbeeld op de gevel van een woning, garage of schuur. Let even op welk montagemateriaal de fabrikant standaard meelevert, want wie weet heb je nog los verkrijgbare accessoires nodig. Bestudeer vooraf ook grondig of je de kabels wel kunt wegwerken. Lang niet iedere camerafabrikant levert hiervoor namelijk een nette afdekplaat mee. Dieven kunnen zichtbare kabels simpelweg doorknippen. Hoewel alle besproken modellen wifi ondersteunen, zijn ze op een enkele uitzondering na niet volledig draadloos. Voor de stroomvoorziening koppel je het apparaat namelijk aan het elektriciteitsnetwerk. Als alternatief bestaan er ook ip-camera’s met een batterij, zodat je meer vrijheid hebt om ze te positioneren. In deze test komt er één zogeheten batterycam aan bod, namelijk de Logitech Circle 2.

Extra functies

Cameraproducenten voorzien hun producten van allerlei extra’s. Sommige buitencamera’s hebben bijvoorbeeld een geïntegreerde sirene. Ontvang je bezoek van een ongenode gast, dan laat je vanuit de app een oorverdovend geluid horen. Daarnaast voegen fabrikanten meestal een microfoon en luidspreker aan hun bewakingsapparatuur toe. Naast beeld legt de buitencamera dankzij een microfoon ook geluid vast. Verder kun je vanuit de app een gesproken boodschap doorgeven, waarna de aanwezige speaker je stem laat horen. Tot slot kunnen sommige buitencamera’s op afstand draaien en kantelen (‘pan & tilt’), zoals de verderop besproken Foscam FI9928P en Nedis WIFI020CWT. Vanuit de mobiele app wijzig je met pijltjestoetsen eenvoudig de gewenste hoek.

Beoordelingswijze

Voor de beoordeling keken we onder meer uitgebreid naar de bouwkwaliteit, aanwezige functies, installatieprocedure en mobiele app. Aangezien de tien producten met name gericht zijn op particulieren, vinden we het belangrijk dat nieuwe gebruikers er vlot mee uit te voeten kunnen. Naast gebruiksvriendelijkheid speelt de prijs-kwaliteitverhouding ook een rol in de totstandkoming van de beoordeling. Hierbij keken we ook naar mogelijke extra kosten. De genoemde prijzen betreffen de laagste prijzen op vergelijkingswebsite Kieskeurig.nl, gemeten rond half juni. Die prijzen kunnen dus inmiddels anders zijn.

D-Link DCS-8600LH

D-Link introduceerde onder de naam DCS-8600LH onlangs een ip-camera met relatief bescheiden afmetingen. Via een – nogal diefstalgevoelige - magnetische kogelconstructie bevestigen gebruikers de ronde behuizing aan de gevel, waarna je een kabel van zeven meter koppelt aan een stopcontact. Aan de zijkant bevindt zich een kaartslot waarin je een micro-sd-kaart van maximaal 64 GB kunt prikken. Als alternatief bewaar je de beelden in de cloud. De opnames blijven met een gratis abonnement een dag bewaard. De papieren handleiding biedt met zijn onduidelijke plaatjes summiere informatie, al is de werking gelukkig niet bijster ingewikkeld. De mydlink-app helpt je met de configuratie. Je scant met de smartphonecamera een qr-code op de installatiekaart en meldt het apparaatje vervolgens aan op wifi. Het hoofdscherm van de app geeft je rechtstreeks toegang tot de liveweergave, waarbij je keuze hebt tussen 720p en 1080p. De beelden hebben heldere kleuren en ogen erg scherp. Vreemd genoeg werkt de microfoon van ons testmodel lang niet altijd, waardoor de DCS-8600LH geen geluid vastlegt. Als we bijvoorbeeld een boodschap via de speaker doorgeven, werkt daarna de microfoon niet meer. Verder is de navigatiestructuur van de mydlink-app een rommeltje. Vanwege het grote aantal vensters kost het enige moeite om vlot de gewenste instellingen te vinden. Bovendien heeft de app soms lange laadtijden, bijvoorbeeld na het verlaten van het bedieningspaneel.

D-Link DCS-8600LH

Prijs
€ 165,-
Website
www.dlink.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Vlotte configuratie
 • Lange voedingskabel
 • Minpunten
 • Geheugenkaart maximaal 64 GB
 • Geluid valt vaak weg
 • Diefstalgevoelig
 • Matige app

Foscam FI9912P

De cilindervormige behuizing van de Foscam FI9912P is van metaal en kan dus wel een stootje hebben. Een aanvaring met bijvoorbeeld een voetbal zal de behuizing waarschijnlijk zonder schade overleven. Rondom de cmos-lens heeft deze Foscam dertig infraroodleds, waardoor je ‘s nachts objecten tot een afstand van zo’n twintig meter kunt waarnemen. Het meegeleverde inbussleuteltje biedt toegang tot een micro-sd-kaartslot. Over de montage kunnen we kort zijn, want via twee schroefjes monteer je de bewakingscamera gemakkelijk aan de gevel. Voor de verbinding met het netwerk kies je tussen ethernet en wifi. In het laatste geval schroef je een antenne op de behuizing. De ethernetaansluiting zit deels in een vrij korte voedingskabel verwerkt. Overigens bevat deze kabel ook aansluitingen voor de in- en uitvoer van audio en een resetknop. Als je graag geluid wilt opnemen, sluit je hierop eventueel een externe microfoon aan. Voor het wegwerken van al deze aansluitingen kun je een los verkrijgbare lasdoos overwegen of een groot gat boren. Nieuwe gebruikers krijgen in de Foscam-app het verzoek om een qr-code op de behuizing te scannen. De app is overzichtelijk en geeft gebruikers de mogelijkheid om beelden lokaal of in de cloud te bewaren. De gratis cloudopslag is beperkt tot het opslaan van gebeurtenissen uit de afgelopen acht uur. Houd ten slotte rekening met een relatief beperkt filmgebied, want de kijkhoek bedraagt slechts 105 graden.

Foscam FI9912P

Prijs
€ 110,18
Website
www.foscam.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stevige behuizing
 • Ethernet en wifi
 • Goed nachtzicht
 • Minpunten
 • Korte voedingskabel
 • Bescheiden kijkhoek
 • Standaard geen geluidsopname

Foscam FI9928P

De FI9928P is vanwege zijn forse omvang een indrukwekkende verschijning. Deze pzt-camera kan aan de hand van een motorische constructie op afstand ronddraaien (355 graden) en kantelen (90 graden), zodat je verschillende hoeken kunt filmen. Daarnaast bevat dit model 4x-optische zoom. De metalen behuizing weegt bijna twee kilo, dus het is niet vreemd dat Foscam voor de bevestiging vier muurschroeven meelevert. Aanmelden op het netwerk kan via wifi of een ethernetaansluiting. Net zoals de ook in dit artikel besproken FI9912P bevat deze kabel een flinke bos aansluitingen, namelijk een audio-output, audio-input, ethernetpoort, alarmaansluiting en voedingsingang. Voor het wegwerken van de kabelspaghetti dien je een groot gat te boren. Zorg verder voor een stopcontact in de buurt, want de totale kabellengte bedraagt zo’n 2,5 meter. De lichtgevoelige cmos-lens komt uit de stal van Sony. We testten de ip-camera in het schemerdonker en zelfs dan levert de lens haarscherpe beelden met heldere kleuren. In nachtzichtmodus overbrugt de lens met gemak een afstand van tientallen meters. Zoals we inmiddels van Foscam gewend zijn, voeg je de camera middels een qr-code aan de mobiele app toe. Voor draai-, zoom- en kantelbewegingen bevinden zich pijltjestoetsen onder de liveweergave. Foscam probeert via een opvallende advertentie onderin beeld zijn eigen clouddienst aan de man te brengen. Als alternatief bewaar je het videomateriaal net zo gemakkelijk op een micro-sd-kaart van maximaal 128 GB.

Foscam FI9928P

Prijs
€ 229,-
Website
www.foscam.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Pzt-functies
 • Robuuste behuizing
 • Hoogstaande beeldkwaliteit
 • Ethernet en wifi
 • Minpunten
 • Korte voedingskabel
 • Advertentie clouddienst
 • Standaard geen geluidsopname

Logitech Circle 2 (kabelvrij)

Logitech fabriceert zijn Circle 2 in twee verschillende versies, namelijk met accu of met voedingsadapter. Wij kregen de kabelvrije variant opgestuurd waarvan je de accu met enige regelmaat dient op te laden. Logitech claimt weliswaar een batterijduur van drie maanden, maar dat blijkt in de praktijk een utopie. Om het accuverbruik te beperken, bevindt de bewakingscamera zich continu in een soort slaapmodus. Alleen de bewegingssensor is actief. Bij beweging begint de Circle 2 automatisch met opnemen. Overigens bewaart deze bewakingscamera opgenomen beelden in de cloud, want de behuizing bevat geen kaartlezer voor lokale opslag. Met een gratis abonnement kun je opnames 24 uur bewaren. De camera en batterij bestaan uit twee losse delen, waarbij je ze met een draaiconstructie aan elkaar bevestigt. De naad lijkt redelijk dicht te zitten, maar we betwijfelen of de kunststof constructie robuust genoeg is voor veelvuldig buitengebruik. Verder levert Logitech een draaibare voet, muurbevestiging en oplaadkabel mee. Een gebruiksvriendelijke app loodst nieuwe gebruikers door de configuratie en toont in een moderne gebruikersomgeving de liveweergave. In tegenstelling tot veel andere ip-camera’s kun je dit model op de 2,4GHz- of 5GHz-band gebruiken. De camera gebruikt een groothoeklens met een kijkhoek van maar liefst 180 graden. Hierdoor is er sprake van het zogeheten fisheye-effect, waarbij het beeld ietwat bolvormig oogt. Een minpunt is dat de geluidsweergave een merkwaardige ruis met een hoge pieptoon laat horen.

Logitech Circle 2 (kabelvrij)

Prijs
€ 170,-
Website
www.logitech.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Overal te gebruiken
 • Grote kijkhoek
 • Werkt op 2,4GHz- en 5GHz-band
 • Minpunten
 • Geen lokale opslag
 • Matige audioweergave
 • Premium-abonnement nodig voor persoonsdetectie en bewegingszones

Nedis WIFICO20CWT

Nedis ontwikkelt betaalbare consumentenelektronica en de WIFICO20CWT is daarvan een goed voorbeeld. De prijs van deze weerbestendige pan- en tilt-camera is bijna de laagste uit dit overzicht. Daarvoor moet je wel wat concessies doen. Zo ontbreekt een micro-sd-kaartlezer en is er ook geen clouddienst voor de opslag van beelden. Wel bevat de behuizing 16 GB flashgeheugen waarop je de laatste video’s kunt bewaren. Bij veelvuldig opnemen is die opslagcapaciteit wel wat aan de lage kant. De behuizing bestaat louter uit kunststof en is niet al te stevig. Trappen bijvoorbeeld je kinderen graag een balletje in de tuin, dan kun je beter een solider camera overwegen. De voedingskabel past door een dun boorgat en meet zo’n 2,5 meter. Nedis levert voor de montage eenvoudig te gebruiken muurbevestiging mee. Het gebruik van de Smartlife-app is even wennen, want de gebruikersomgeving is ingericht om talloze slimme apparaten aan te sturen. De registratie via wifi op de 2,4GHz-band had tijdens de test heel wat voeten in aarde, maar na de nodige strubbelingen kregen we de bewakingscamera uiteindelijk aan de praat. Gebruiksvriendelijk is in ieder geval anders. De beelden zijn zeker voor een product in deze prijsklasse prima. Via pijltjestoetsen beweeg je de camera simpel in de gewenste richting.

Nedis WIFICO20CWT

Prijs
€ 108,95
Website
www.nedis.com
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Betaalbaar
 • Pan- en tiltfunctie
 • Minpunten
 • Matige behuizing voor buiten
 • Beperkte opslagmogelijkheden
 • Moeizame wifi-configuratie

Nest Cam IQ Outdoor

Eigenaar Google hanteert nogal stevige adviesprijzen voor zijn slimme Nest-producten. Gelukkig krijg je daar met de Cam IQ Outdoor wel een uitstekende bouwkwaliteit voor terug. De luxe behuizing weegt ondanks zijn relatief bescheiden omvang ruim een halve kilo en voelt uiterst stevig aan. Verder is ook over het scharnier goed nagedacht, want dankzij meerdere assen beweeg je de camera soepel in de gewenste richting. Het weerbestendige netsnoer past door een smal boorgat, waarna je met een kabellengte van 7,5 meter flink wat speling hebt om een stopcontact te bereiken. De app neemt nieuwe gebruikers met duidelijk omschreven stappen mee op sleeptouw, zodat er eigenlijk niks fout kan gaan. Na het scannen van een qr-code op de behuizing heb je al vlot scherp beeld. Opvallend is dat de camera automatisch inzoomt op personen. Hierdoor kun je iemand goed volgen en bovendien blijft de beeldkwaliteit dankzij de 4K-beeldsensor tijdens het inzoomen prima op peil. De Cam IQ Outdoor heeft daarnaast nog meer slimmigheden in huis. Zo herkent het apparaat bekende gezichten, waarna je hiervan een melding ontvangt (vereist Nest Aware-account). Bovendien kan de camera aan de hand van je locatie automatisch in- of uitschakelen. De aanwezige speaker is opvallend luid, zodat je ongenode gasten zo nodig kunt afschrikken. In tegenstelling tot veel andere buitencamera’s maakt de Cam IQ Outdoor continu opnames. Hierdoor mist de waakhond nooit voorvallen. Jammer genoeg ontbreken er lokale opslagmogelijkheden, al kun je in de Nest-app wel gebeurtenissen uit de laatste drie uur terugkijken. Vanwege deze beperking heb je eigenlijk altijd een betaald Nest Aware-abonnement nodig om de beelden vijf, tien of dertig dagen in de cloud op te slaan.

Nest Cam IQ Outdoor

Prijs
€ 329,-
Website
www.nest.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Hoogwaardige bouwkwaliteit
 • Lange voedingskabel
 • Zeer gebruiksvriendelijke app
 • Luide speaker
 • Slimme functies
 • Minpunten
 • Erg duur
 • Geen lokale opslagmogelijkheden
 • Eigenlijk betaald abonnement nodig

Nest Cam Outdoor

Vanwege al zijn slimmigheden betaal je voor de eveneens besproken Nest Cam IQ Outdoor een hoge prijs. Maar zit je daar niet op te wachten, dan kun je wellicht het goedkopere broertje overwegen. De Nest Cam Outdoor is namelijk zo’n 130 euro lager geprijsd. De behuizing is een maatje kleiner en bevat een vaste usb-kabel van drie meter. Hierop sluit je een adapter aan, waarna een voedingskabel van 4,5 meter leidt naar een stopcontact. Beide snoeren en de adapter zijn weerbestendig. Helaas kun je bij dit model de kabel niet achter een bevestigingsplaatje wegwerken, waardoor het risico bestaat dat insluipers het snoertje doorsnijden. De muurbevestiging werkt met een stevige magneet, waarbij je eenvoudig de richting kunt wijzigen. Een handige, maar wel diefstalgevoelige constructie. Zoals we van Nest gewend zijn, valt er qua gebruiksvriendelijkheid niets op aan te merken. De aanmelding van de Cam Outdoor in de Nest-app gaat dan ook uiterst soepel. Helaas geldt ook bij deze Nest-camera dat je voor het terugkijken van beeldmateriaal in feite tot een betaald Nest Aware-account bent veroordeeld. Een micro-sd-kaartlezer ontbreekt en het wegschrijven van video’s naar een nas is ook niet mogelijk. Weliswaar kun je in de mobiele app gebeurtenissen van de afgelopen drie uur terugkijken, maar dat is voor bewakingsdoeleinden geen serieuze optie. Overigens is de gedetailleerde videoweergave met zijn heldere kleuren uitstekend.

Nest Cam Outdoor

Prijs
€ 199,-
Website
www.nest.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Stevige behuizing
 • Lange voedingskabel
 • Zeer gebruiksvriendelijke app
 • Minpunten
 • Diefstalgevoelig
 • Geen lokale opslagmogelijkheden
 • Eigenlijk betaald abonnement nodig

Ring Floodlight Cam

Ring pakt het met zijn Floodlight Cam nogal rigoureus aan. Twee felle led-schijnwerpers en een oorverdovende sirene van 110 decibel schrikken eventuele insluipers af. Daarnaast kun je met de microfoon en speaker op afstand een gesprek voeren. Onder beide schijnwerpers bevinden zich in het midden een bewegingssensor en cameralens met een kijkhoek van 140 graden. De montage van de Floodlight Cam vereist vergeleken met de meeste overige modellen in dit deelnemersveld meer aandacht. Ring levert het product namelijk zonder adaptersnoer en stekker, waardoor je de bedrading zelf op het kroonsteentje dient aan te sluiten. Na wat priegelwerk past alle bekabeling maar net in de stevige behuizing. Gelukkig bevat de website een gebruiksvriendelijke Nederlandstalige handleiding met duidelijke plaatjes om de montage in orde te maken. Bovendien levert Ring het benodigde gereedschap mee. Maar ben je niet handig met elektra, dan kun je wellicht beter naar een kant-en-klare buitencamera uitwijken. De configuratie binnen de Engelstalige Ring-app is binnen mum van tijd geregeld, waarna gebruikers een haarscherp livebeeld onder ogen krijgen. Vanuit de videoweergave schakel je eigenhandig de verlichting in en laat je de sirene afgaan. Wees met laatstgenoemde optie wel voorzichtig, want het alarmgeluid is echt loeihard. Voor het activeren van de bewegingssensor en bijbehorende pushnotificaties dien je een detectiegebied op te geven. Een nadeel is dat de Floodlight Cam opnames uitsluitend kan wegschrijven naar de cloud. Hiervoor heb je een betaald Ring Protect-abonnement nodig.

Ring Floodlight Cam

Prijs
€ 249,-
Website
www.ring.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Ruime kijkhoek
 • Stevige behuizing
 • Felle schijnwerpers en luid alarm
 • Windows-app
 • Minpunten
 • Zelf bedrading aansluiten
 • Geen lokale opslagmogelijkheden
 • Betaald abonnement nodig
 • Engelstalige app

Somfy Outdoor Camera

De montage van Somfy’s buitencamera vereist - net als bij de ook besproken Ring Floodlight Cam - de nodige kennis van elektra, aangezien gebruikers zelf voor de bedrading dienen te zorgen. De bevestigingsplaat beschikt over een geïntegreerd kroonsteentje, waarbij je bestaande verlichting eventueel kunt doorschakelen. Een Nederlandstalige papieren handleiding legt alle stappen gelukkig duidelijk uit. De kunststof onderdelen voelen nogal goedkoop aan en bij langdurig buitengebruik is de behuizing nogal kwetsbaar. Zeker voor een bewakingscamera van dik tweehonderd euro mogen gebruikers een robuustere buitencamera verwachten. Via de overzichtelijke Somfy Protect-app is de configuratie snel gepiept en staat er voor nieuwe gebruikers gelijk een minutenlange update klaar. Het livebeeld is scherp en de kleuren zijn helder. Wel constateren we enkele seconden vertraging. Dit geldt ook voor ingesproken boodschappen. Zodra de Outdoor Camera beweging detecteert, verschijnt er boven het livebeeld een roodgekleurde optie om een sirene te starten. Die is met een volume van 110 decibel zeer luid. Binnen de instellingen kunnen gebruikers automatische aanwezigheidsdetectie activeren, zodat de bewakingscamera bij thuiskomst bijvoorbeeld automatisch uitschakelt. Gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur download je desgewenst naar de smartphone of tablet. Deze fragmenten duren slechts tien seconden. Voor een langere videohistorie is er een betaald abonnement vereist.

Somfy Outdoor Camera

Prijs
€ 219,-
Website
www.somfy.nl
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Overzichtelijke app
 • Luid alarm
 • Minpunten
 • Zelf bedrading aansluiten
 • Geen lokale opslagmogelijkheden
 • Fragiele behuizing
 • Vertraging

TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200

Voor een apparaatje van amper honderd euro heeft de KC200 behoorlijk wat techniek in huis. Naast de 1080p-lens ontdekken we een microfoon, speaker en sirene. Weliswaar klinkt het alarmgeluid met tachtig decibel niet zo luid, maar wellicht is het net voldoende om ongenode gasten weg te jagen. Verder is het fijn dat de draadloze adapter zowel met de 2,4GHz- als 5GHz-band overweg kan. De ronde behuizing is voor een camera in deze prijsklasse erg stevig. Jammer genoeg heeft dit prijsvriendelijke product ook een paar nadelen. Allereerst is de apparatuur nogal diefstalgevoelig, aangezien de camera alleen maar aan een magnetische beugel is bevestigd. Verder kun je de kabelaansluiting niet volledig wegwerken, waardoor inbrekers het snoertje simpel kunnen doorsnijden. Tot slot is de vaste usb-kabel van drie meter niet al te lang. Reserveer voor de configuratie voldoende tijd. De Engelstalige Kasa Smart-app doet er namelijk best lang over om de camera op het draadloze netwerk aan te melden en een verse firmware-update op te halen. Zodra alles naar behoren werkt, voldoet KC200 prima als betrouwbare waakhond. Zo ontvang je na bewegingsdetectie netjes een pushbericht en bevat de app een optie om detectiegebieden op te geven. Verder kun je desgewenst een tijdschema instellen. TP-Link volgt de trend van cloudopslag, want andere opslagmogelijkheden zijn er niet. De Chinese netwerkproducent is gelukkig wel vrijgevig, want gratis gebruikers kunnen gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen raadplegen.

TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200

Prijs
€ 99,-
Website
www.tp-link.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Betaalbaar
 • Stevige behuizing
 • Gratis 48 uur cloudopslag
 • Werkt op 2,4GHz- en 5GHz-band
 • Minpunten
 • Sirene kan niet zo hard
 • Diefstalgevoelig
 • Geen lokale opslagmogelijkheden
 • Engelstalige app

Conclusie

Zo’n beetje alle hedendaagse zelfstandige buitencamera’s bieden een beeldkwaliteit van minimaal 1080p met een flinke kijkhoek. Op het gebied van beeldkwaliteit worden de verschillen dus steeds kleiner. Modellen die louter cloudopslag ondersteunen hebben niet onze voorkeur, zoals de producten van Nest, Ring, Somfy en TP-Link. Naast de extra kosten ben je voor het bewaren van beelden volledig afhankelijk van een commerciële clouddienst. Wat gebeurt er bij een defect van het datacentrum of wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat? Om die reden zijn alternatieve opslagmogelijkheden naar onze mening een must. Foscam kan met zijn FI9928P en FI9912P beelden naar de cloud, een micro-sd-kaart, een pc of nas wegschreven. Daarnaast is de configuratie aan de hand van de Foscam-app een fluitje van een cent. De FI9928P heeft vanwege zijn pzt-functies, uitstekende nachtzicht en hoogwaardige Sony-lens een streepje voor. Dit product verdient dan ook het keurmerk Best Getest. Wil je je uitgaven beperkt houden dan bevelen we als Redactietip de Foscam FI9912P aan, hoewel de kijkhoek van 105 graden naar huidige maatstaven ietwat beperkt is.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: Tien weerbestendige ip-camera’s getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.