Tip: Externe schijf als netwerkschijf in Windows 8

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 07 juni 2013 13:38

Apps & Software

Als je een centraal opslagpunt in je netwerk wilt hebben, dan is de meest eenvoudige oplossing de aanschaf van een NAS. Zo’n apparaat plug je in je netwerk en iedereen kan er automatisch bij. Het nadeel is dat een NAS soms wel enkele honderden euro’s kan kosten. Gelukkig kan het ook goedkoper, door gewoon een externe schijf in je netwerk te hangen. In dit voorbeeld doen we dat in Windows 8.

Netwerkschijf

In principe is iedere externe schijf geschikt als opslagschijf, maar sommige schijven zijn daarin net iets handiger dan andere.

Wanneer je de schijf in kwestie nog moet aanschaffen, dan is het wellicht handiger om te gaan voor een schijf met een UTP-aansluiting, of nog beter, een externe schijf met een ingebouwde WiFi zender, want dan is het, net als bij de NAS, een kwestie van de schijf in je netwerk hangen en klaar.

Heb je de schijf al gekocht, of heb je niet het budget voor een netwerkschijf, dan is het goed om te weten dat het met wat extra stappen ook mogelijk is met een ‘gewone’ externe schijf.

Ieder soort schijf is in principe goed, maar als je het heel makkelijk wilt doen, koop dan een netwerkschijf.

Bibliotheek maken

De makkelijkste manier om een schijf te delen via het netwerk, is door hem eerst onderdeel te maken van een Bibliotheek (een naam in Windows voor een verzameling van – een bepaald soort – mappen en bestanden).

Je doet dit door in de Windows Verkenner te rechtsklikken op een station en vervolgens te kiezen voor In bibliotheek opnemen / Nieuwe bibliotheek maken. Vervolgens wordt er een nieuwe bibliotheek aangemaakt in de Windows Verkenner. Er is nog een iets geavanceerdere manier om dit te doen, door eerst een Opslagruimte aan te maken in Windows, maar dat is ingewikkelder en is meer bedoeld om uw pc te veranderen in een server en dat is niet waar we nu naar op zoek zijn.

Door een schijf toe te voegen aan een bibliotheek, kun je deze extra makkelijk delen.

Delen

Nu de betreffende schijf is toegevoegd aan de bibliotheek, is het kinderlijk eenvoudig om de inhoud daarvan te delen. Het enige dat je hoeft te doen is met de rechtermuisknop te klikken op de bibliotheek die je wilt delen en daarna te klikken op op Delen met / Thuisgroepen. Iedereen in het netwerk die lid is van de Thuisgroep waarmee je de schijf hebt gedeeld, kan deze nu benaderen en ervan lezen en erop schrijven.

Toevoegen aan een Thuisgroep is de enige stap die je dan nog rest.

2 Reactie(s) op: Tip: Externe schijf als netwerkschijf in Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 6 april 2014 21:45 Anoniem
    HET WERKT ALLEEN NIET IN WIN 8.1 ZOALS OOK STREAMEN VAN EEN NAS NIET MOGELIJK IS IN WIN 8.1. TOT OP HEDEN HEB IK NOG NIETS ONTDEKT IN WIN 8.1 WAT WERKT.
    IK STAP MAAR OVER OP LINUX.
    F. van der Horst
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 6 januari 2015 15:15 Anoniem
    ^ Ik raad u af met linux te werken als u windows en de capslock niet eens weet te beheersen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.