Tips en trucs voor je externe harde schijf

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 april 2018 10:42

How To

Een externe schijf is reuzehandig wanneer je bestanden mobiel wilt opslaan. Je prikt dit opslagstation in een willekeurige pc of laptop zodat je bij je persoonlijke data kunt. Een keuze maken voor een nieuwe externe schijf is vanwege het overweldigende aanbod nogal lastig. Met dit artikel helpen we je eindje op weg bij het uitzoeken van een externe harde schijf, zodat je precies weet op welke specificaties je moet letten.

Tip 01: Formaat

Allereerst is het formaat van de externe schijf een belangrijke factor. Wil je het mobiele opslagstation graag meenemen? In dat geval is een kleine behuizing natuurlijk een groot voordeel. Geen probleem, want er zijn allerlei portable schijven verkrijgbaar die zich laten voeden door de usb-poort van de computer of smart-tv. In de behuizing zit dan een compacte en energiezuinige 2,5inch-schijf verwerkt. Als je de externe schijf voornamelijk op één plek gebruikt, kun je ook een forser exemplaar overwegen die werkt op netvoeding. Hierin zit dan een 3,5inch-schijf verwerkt. Een voordeel is dat de lees- en schrijfsnelheid van grote schijven doorgaans hoger is, aangezien er meer energie beschikbaar is. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er in de buurt altijd een stopcontact vrij is. Bovendien zijn externe 3,5inch-schijven in de meeste gevallen naar verhouding goedkoper dan portable 2,5inch-schijven, aangezien je per gigabyte een lager bedrag betaalt. Houd naast een groter formaat overigens ook rekening met een hoger gewicht.

Tip 01 De aanwezigheid van een 2,5inch- of 3,5inch-schijf bepaalt grotendeels het formaat van de behuizing.

Tip 02: Opslagcapaciteit

Zodra je het formaat hebt bepaald, stel je de gewenste opslagcapaciteit vast. Hoe meer GB’s de schijf kan herbergen, hoe meer geld je betaalt. Voor de opslag van foto’s en vooral video’s is een flinke opslagcapaciteit geen overbodige luxe. Voor het bewaren van documenten kun je wellicht met minder GB’s uit de voeten. Bij de aanschaf van een externe 2,5inch-schijf heb je grofweg keuze uit producten met een capaciteit tussen de 1 en 5 TB. Overigens bestaan er ook nog compacte opslagstations met minder dan 1 TB ruimte, al worden die wel steeds zeldzamer. In het geval van externe 3,5inch-schijven bestaat het huidige aanbod uit producten met 2 tot en met 10 TB bestandsopslag. Let hierbij wel goed op: sommige fabrikanten pochen met een externe schijf van 8 TB, waar in werkelijkheid twee opslagdragers van elk 4 TB zitten verwerkt. Dat resulteert in een veel grotere behuizing. Middels deze duo-constructie zijn er in de handel ook externe schijven met meer dan 10 TB dataopslag verkrijgbaar. Ons advies: wie uitkomt op een product met twee of meer schijven, kiest het best voor een nas (zie kader).

Tip 02 Deze externe opslagdrager van Western Digital bestaat onder de motorkap uit twee 3,5inch-schijven.

Nas

Een nas laat zich het best omschrijven als een externe schijf met een eigen besturingssysteem. Doordat dit apparaat met een ethernetkabel is aangesloten op het thuisnetwerk, kun je met elke computer bij je bestanden komen. Ideaal voor wie thuis een centrale en veilige opslagplaats voor belangrijke bestanden wenst. Aangezien een nas ook applicaties kan draaien, biedt dit apparaat bovendien veel meer functionaliteit dan een reguliere externe schijf. Zo stream je bijvoorbeeld mediabestanden naar een smart-tv en sla je bewakingsbeelden van ip-camera’s automatisch op. Bij de duurdere modellen kun je meestal meerdere 3,5inch-schijven in de behuizing kwijt.

De onlangs verschenen Synology DS218+ is een prima nas voor thuisgebruikers.

Tip 03: Schijfsnelheid

Een harde schijf bestaat uit meerdere roterende lagen (platters) die meestal op een vast toerental draaien. Fabrikanten drukken deze waarde uit in rpm (rotaties per minuut). Het toerental is essentieel voor de snelheid van een 2,5- of 3,5inch-schijf. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe minder tijd de schijf nodig heeft om gegevens uit te lezen en op te slaan. De meeste externe 2,5inch-schijven hebben een toerental van 5400 rpm. Aangezien 3,5inch-schijven toegang hebben tot meer stroom, ondersteunen ze vaak een iets hogere rotatiesnelheid van 7200 rpm. Let hierbij wel op, want er zijn ook 3,5inch-schijven met een toerental van 5400 of 5900 rpm te koop. Die zijn weliswaar energiezuiniger, maar bieden ook een lagere lees- en schrijfsnelheid. Het voordeel hiervan is wel weer dat de schijf minder heet wordt, waardoor de kans op een langere levensduur toeneemt.

Tip 04: Usb-standaard

Je sluit de schijf via een usb-poort sluit aan op de computer. Naast het toerental heeft ook de gebruikte usb-standaard veel invloed op de snelheidsprestaties. Veruit de meeste producten hebben een usb3.0-connector, waarbij er een theoretische doorvoersnelheid van 5 Gbit/s haalbaar is. De nieuwste producten hebben een usb3.1-aansluiting, waarvoor een maximale doorvoersnelheid van 10 Gbit/s geldt. Houd er wel rekening mee dat je op de computer een geschikte usb-poort nodig hebt om te profiteren van een hogere usb-standaard. Laat je overigens niet afschrikken wanneer jouw pc of laptop louter usb2.0-poorten bevat. Hierop sluit je probleemloos een usb3.0-schijf aan, al is de snelheid dan wel beperkt tot maximaal 480 Mbit/s.

Tip 03 De lees- en schrijfsnelheid is onder meer afhankelijk van welk toerental de externe schijf ondersteunt.

Tip 05: Usb-c

Om de keuze nog iets lastiger te maken, leveren sommige fabrikanten een usb-kabel met een kleinere connector mee. Dit betreft een usb-c-kabel. Uiteraard kun je die alleen aansluiten wanneer je computer een usb-c-aansluiting bevat. Een voordeel is dat dit aansluitingtype de usb3.1-standaard ondersteunt, zodat je profiteert van een hogere overdrachtssnelheid. Controleer in de specificaties wel altijd welke usb-standaard er maximaal wordt ondersteund, want dat kan net zo goed usb 2.0 of usb 3.0 zijn. Verder kun je in tegenstelling tot de traditionele usb-a-poort deze nieuwe usb-aansluiting niet verkeerd aansluiten. Een ander voordeel is dat je de schijf rechtstreeks aan een smartphone of tablet kunt koppelen, mits het mobiele toestel een usb-c-poort heeft. Een gunstige ontwikkeling is dat steeds meer apparaten voorzien zijn van een usb-c-aansluiting. Nuttig om te weten is dat de usb-c-connector naast de usb-standaard nog meer protocols ondersteund, zoals thunderbolt 3 (zie kader). Bovendien gebruik je deze connector ook om mobiele apparatuur op te laden, mits de externe schijf deze functie ondersteunt. Heeft jouw computer geen usb-c? Geen nood, want bij de meeste externe schijven zit een verloopkabel waarmee je het opslagstation alsnog op een reguliere usb-poort kunt aansluiten.

Tip 05 De omkeerbare connector van een usb-c-kabel kun je op steeds meer (mobiele) apparaten aansluiten.
Steeds meer apparaten bevatten tegenwoordig een moderne usb-c-aansluiting

Thunderbolt 3

Sommige harde schijven ondersteunen het thunderbolt3-protocol. Deze standaard is vooral bekend onder bezitters van een recente Mac of MacBook. Opvallend is dat het protocol gebruikmaakt van een usb-c-connector. Het voornaamste speerpunt is een hogere doorvoersnelheid van maximaal 40 Gbit/s. Met name LaCie ontwikkelt veel externe schijven die zowel thunderbolt 3 als usb-c ondersteunen. Overigens ontwerpt deze fabrikant ook nog producten met een thunderbolt2-aansluiting.

Thunderbolt 3 maakt gebruik van de usb-c-connector, zoals bij de LaCie d2.

Tip 06: Behuizing

Tussen externe harde schijven zit veel kwaliteitsverschil in de behuizing. Goedkope producten hebben doorgaans een buitenkant van kunststof. Die kun je veelal indeuken, waardoor deze schijven extra gevoelig zijn voor val- en stootschade. Ben je bereid om meer geld te investeren, kies dan een exemplaar met een aluminium buitenkant. Die kunnen over het algemeen wel een stootje hebben. Wil je het helemaal serieus aanpakken, dan zijn er ook nog externe schijven met rubber bescherming te koop. De Rugged-reeks van LaCie is daar een bekend voorbeeld van. Deze producten zijn (spat)water-, val- en schokbestendig, waardoor ze zeer geschikt zijn voor buitenshuis gebruik op bijvoorbeeld een camping.

Tip 07: Software

Veel mensen gebruiken een externe schijf om een back-up van hun bestanden te bewaren. Bekende fabrikanten als Toshiba, Western Digital, LaCie en Seagate voegen om die reden speciale software mee om kopieën van bestanden te maken. Hiermee bepaal je bijvoorbeeld dat je elke dag op een vast tijdstip een back-up naar de externe schijf wilt wegschrijven. Western Digital voegt bij bepaalde producten bijvoorbeeld Acronis True Image toe, waarmee je een back-up van het complete systeem kunt maken.

Overigens is het niet verplicht om de bijgesloten software te gebruiken. Je laat de externe schijf namelijk ook moeiteloos samenwerken met andere back-upprogramma’s. Naast back-upsoftware leveren fabrikanten bij de betere schijven ook een beveiligingsprogramma mee, zodat je de inhoud desgewenst afschermt met een wachtwoord. Door de data te versleutelen hebben onbevoegden geen toegang tot de bestanden.

Tip 07 Western Digital levert bij veel duurdere producten de gerespecteerde back-upsoftware Acronis True Image mee.

Tip 08: Externe ssd

Speelt geld geen rol en wens je maximale snelheid? Dan is een externe ssd (solid state drive) iets voor jou. Zo’n opslagstation bevat in tegenstelling tot reguliere 2,5inch- en 3,5inch-schijven geen roterende onderdelen om de gewenste bestanden te zoeken, waardoor wachttijden te verwaarlozen zijn. Dit merk je bijvoorbeeld met name wanneer je een besturingssysteem vanaf een ssd opstart, maar bijvoorbeeld ook zodra je een zwaar videobestand opent. Vanwege het gebrek aan bewegende onderdelen zijn externe ssd’s bovendien erg duurzaam en maken ze amper geluid. Een ander voordeel is dat de behuizing niet veel groter is dan een stapeltje bankpasjes, zodat je deze externe opslagdrager gemakkelijk meeneemt. Houd wel rekening met een forse aanschafprijs. Daarnaast is de opslagcapaciteit beperkt tot maximaal 2 TB. Merken die externe ssd’s ontwikkelen, zijn onder meer Western Digital, SanDisk, LaCie en Samsung. Vooral de Portable SSD T5-lijn van Samsung is bekend, waarbij de 2TB-versie een adviesprijs heeft van maar liefst 909,99 euro. Laat je hierdoor overigens niet afschrikken, want de 250GB-versie is met een adviesprijs van 149,99 euro een stuk vriendelijker geprijsd.

Tip 08 De Samsung Portable T5 is een externe ssd met een usb-c-aansluiting.
Wie maximale snelheid wenst, kiest het best voor een externe ssd

Kooptips

Op zoek naar een betrouwbare harde schijf? Hieronder vind je drie interessante koopsuggesties:

WD My Passport Ultra

Prijs: € 84,99 / € 109,99 / € 144,99 / € 159,99

De WD My Passport Ultra is met 1, 2, 3 en 4 TB opslag verkrijgbaar. Het betreft een 2,5inch-exemplaar. Als eerste valt het luxe design op, waarbij geïnteresseerden keuze hebben tussen de kleurstellingen wit-goud en grijs-zwart. Zoals je van een portable schijf mag verwachten, zijn de afmetingen met 11 × 8,15 × 1,35 centimeter (l × b × h) beperkt. Overigens zijn de versies met 3 en 4 TB wel iets hoger, namelijk 2,15 centimeter. Via een usb3.0-aansluiting koppel je het apparaat aan een computer of smart-tv. Fijn is dat Western Digital software meelevert om back-ups te maken. Het is zelfs mogelijk om je gegevens hardwarematig te versleutelen, zodat niemand anders bij je data kan komen.

WD Elements Desktop

Prijs: € 99,99 / € 119,99 / € 139,99 / € 169,99

Western Digital staat al sinds jaar en dag bekend om het ontwikkelen van betrouwbare schijven en de Elements Desktop-reeks is daar een bekend voorbeeld van. Deze externe 3,5inch-schijf is dan ook bij zo’n beetje elke elektronicawinkel te koop. Je hebt keuze tussen 2, 3, 4 en 5 TB opslag. De behuizing is wat forser vergeleken met die van veel andere externe schijven, waardoor je de Elements Desktop rechtop kunt neerzetten. De verbinding met de pc verloopt via usb 3.0. Daarnaast is er een ingang voor het netsnoer.

Seagate Backup Portable

Prijs: € 144,99 / € 164,99

Seagate is een van de weinige fabrikanten die externe 2,5inch-schijven van 5 TB produceert. Voor twintig euro minder is de Backup Portable overigens ook met een capaciteit van 4 TB verkrijgbaar. Het product is voorzien van een usb3.0-aansluiting en Seagate levert back-upsoftware mee. Dankzij de 2,5inch-formfactor is de behuizing erg compact, namelijk 11,45 × 7,8 × 2,05 centimeter (l × b × h). Met een gewicht van 247 gram is deze schijf bovendien niet al te zwaar. De Backup Portable is te koop in vier kleurstellingen, namelijk blauw, rood, zilver en zwart.

0 Reactie(s) op: Tips en trucs voor je externe harde schijf

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.