TomTom GO LIVE 1000 Europe

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 23 november 2010 16:53

Apps & Software

De TomTom GO LIVE 1000 is samen met de iets grotere GO LIVE 1005 de eerste van een nieuwe generatie TomToms. Volgens TomTom is het grote voordeel dat alle routes al vooraf zijn uitgerekend, waardoor routeberekeningen veel sneller gaan. Het navigatiesysteem heeft daarnaast een capacitief scherm en zou dus handiger moeten zijn in de bediening. Maar komen we nog steeds van A naar B?

De TomTom GO LIVE 1000 ziet er qua behuizing fraai uit en komt stevig over. Een gedeelte van de achterkant is gemaakt van aluminium, de rest is van zwart kunststof. Over het scherm zit een glanzende kunststof plaat die vlak overloopt met de rand van de behuizing. De meegeleverde houder ziet er op het eerste gezicht te simpel uit, maar blijkt toch erg handig te zijn. De TomTom Go Live 1000 wordt namelijk magnetisch in de houder bevestigd. Iets dat snel gaat en verrassend stevig is. De stekker van de laadkabel vertrouwt eveneens op magnetisme voor een stevige verbinding met het apparaat. Iets dat we helaas missen in de verpakking is een hoesje.

De houder en de laadkabel vertrouwen op magnetisme voor de bevestiging.

Het 4,3inch-scherm (11 cm) ziet er helder uit, maar spiegelt helaas wel. Een groot voordeel ten opzichte van vorige TomToms, is dat het scherm nu capacitief is (oftewel: het geleidt de spanning van je vingers), waardoor de lichtste aanraking genoeg is voor een reactie. Fraai is dat u dankzij het capacitieve scherm kunt inzoomen op de kaart met het bekende multitouchgebaar. Jammer is wel dat de opbouw van de kaart vervolgens erg langzaam is. Wel ziet u dankzij TomTom LIVE Services direct op de kaart waar er files of andere problemen zijn. Het grootste pluspunt van de GO LIVE 1000 zou zijn dat routes al van tevoren zijn uitgerekend, waardoor het apparaat een route snel kan vinden nadat u uw bestemming hebt ingetikt. Het berekenen van een route gaat met zo’n dertig seconden inderdaad erg snel, maar het is dus niet zo dat u direct kunt gaan rijden. Herberekeningen onderweg gaan vlot en u krijgt (mits u dit hebt ingesteld) voorstellen voor routewijzigingen op basis van file-informatie. We zijn met het apparaat onder andere van Amsterdam naar Brussel gereden en hebben geen problemen ondervonden. De GO LIVE 1000 functioneert via bluetooth als carkit voor uw mobiele telefoon en u hebt toegang tot uw telefoonboek of u kunt zelf een nummer kiezen.

Bij op- en afritten op de snelweg krijgt u zoals we gewend zijn duidelijk te zien op welke rijstrook u moet rijden.

LIVE Services

De TomTom GO LIVE komt met een jaarabonnement op LIVE Services dat communiceert via een ingebouwde simkaart en in heel Europa werkt. LIVE Services verzorgt onder andere de file-informatie en geeft ook flitsers door. Tijdens het rijden laat de interface in de zijbalk duidelijk zien of u in een file terechtkomt. Verder kunt u het weerbericht opvragen en biedt Google Local Search een handige manier om snel bedrijven of andere speciale bestemmingen te vinden. Google Local Search werkt een stuk handiger dan de functie Nuttige plaats die we in de navigatieopties van de TomTom vinden. Daarnaast heeft het apparaat dankzij LIVE Services eveneens een zogenaamde quick fix voor de gps, gebaseerd op de telefoonmast waarmee het apparaat verbonden is. Na het eerste jaar kost een abonnement op LIVE Services 49,95 euro per jaar. Iets waar u rekening mee moet houden, want een groot gedeelte van de kracht zit in LIVE Services.

Geen software

Het bijwerken van kaarten, locaties van flitsers en het downloaden van bijvoorbeeld nieuwe stemmen, gebeurt bij de TomTom Go LIVE 1000 via de nieuwe website My TomTom. Momenteel is deze website echter nog niet volledig af en is er niets te beleven. Wel meldt de website dat het navigatiesysteem is bijgewerkt naar de nieuwste versie van de software. De TomTom Go LIVE 1000 werkt helaas niet meer met het lokale programma TomTom HOME. Wat ons betreft minder handig, want u bent nu constant afhankelijk van een internetverbinding om zaken bij te werken. Overigens draait er wel een klein programma in het systeemvak dat voor u controleert of er updates zijn voor de TomTom Go LIVE 1000.

Conclusie

De TomTom Go LIVE 1000 is een prettig navigatiesysteem. Routeberekeningen gaan snel en het is prettig dat u onderweg geïnformeerd wordt over aankomende files. De voorspelde aankomsttijd bleek hierdoor erg nauwkeurig. Het is wel goed om te beseffen dat deze handigheden verzorgd worden door LIVE Services, waarvan het abonnement na het eerste jaar 49,95 euro per jaar kost. Extra kosten om rekening mee te houden bij de aanschaf. Het belangrijkste minpunt van de TomTom Go LIVE 1000 is dat de configuratie via de pc volledig online moet. Daar komt bij dat er vooralsnog weinig te beleven is op My TomTom en er bijvoorbeeld geen nieuwe stemmen of andere updates te downloaden zijn.

TomTom GO LIVE 1000 Europe

Prijs € 299,95

Taal Nederlands

Garantie 2 jaar

Scherm 4,3 inch (11 cm) capacitief, 16:9 (480 x 272)

Carkit Via bluetooth

Meegeleverde accessoires Houder met zuignap, laad/datakabel, autolader

LIVE Services 1 jaar gratis, daarna € 49,95 per jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Snel routes plannen

Capacitief scherm

Handige houder

Mooie interface

Minpunten

Beheer via computer volledig online

Geen hoesje meegeleverd

Beheerwebsite nog niet af

0 Reactie(s) op: TomTom GO LIVE 1000 Europe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.