TomTom Multi-Sport GPS - Een geschikt sportmaatje

© PXimport

TomTom Multi-Sport GPS - Een geschikt sportmaatje

Geplaatst: 11 oktober 2013 - 16:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Redactie ID.nl

We kennen TomTom natuurlijk van de prima navigatiesystemen die je van A naar B brengen. Met de Multi-Sport GPS begeeft TomTom zich in de wereld van sport-technologie. Brengen zij hier hun reputatie mee in gevaar, of weten ze daadwerkelijk iets toe te voegen aan de wereld van sport en technologie?

Twee modellen van TomTom's GPS-horloge

Het TomTom GPS-horloge wordt geleverd in twee modellen. De TomTom Runner en de TomTom Multi-sport. De Runner is geschikt voor het hardlopen en de Multi-Sport is uitgerust met extra functionaliteiten waardoor je er ook mee kan zwemmen en fietsen. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het GPS-horloge en alle functionaliteiten, heb ik de Multi-Sport getest.

Wat als eerste opvalt aan het horloge is de eenvoud. Er is een groot scherm aanwezig dat niet bezaaid is met allerlei knoppen. In plaats daarvan heeft TomTom gekozen voor één grote button die vanuit de horlogeband te besturen is. Hiermee vindt alle interactie plaats.

Door middel van de mogelijkheden omhoog, omlaag, links en recht, navigeer je eigenlijk vrij gemakkelijk door de menu's. Elke bevestiging van een specifieke actie volgt het horloge op door een lichte trilling. Erg handig, want hierdoor krijg je altijd een bevestiging wanneer een wijziging of actie is opgeslagen.

 

© PXimport

Het sporthorloge is eenvoudig te besturen met het bedieningspaneel.

Het is noodzakelijk om in eerste instantie je persoonlijke profiel in te vullen. Je leeftijd, gewicht, lengte en geslacht. Al deze informatie neemt het horloge mee om in kaart te brengen welke prestatie je tijdens het hardlopen (ook op de loopband), zwemmen of fietsen hebt geleverd. Alle gegevens worden opgeslagen op je horloge.

Verschillende sport-modi

De meest indrukwekkende modus is de Zone-modus. Hiermee bepaal je met welke snelheid of hartslag je de sportprestatie wilt leveren. Het horloge geeft vervolgens door middel van een trilling en aanwijzingen op het scherm aan wanneer je te snel gaat of wanneer je hartslag te hoog is. Ook wanneer je te langzaam loopt, fietst of zwemt, zal het horloge aangeven dat je moet versnellen. Een ideale functionaliteit voor een gebalanceerde sportprestatie dus.

 

© PXimport

Door zijn gewicht merk je nauwelijks dat je het horloge draagt tijdens het sporten.

Met de Race-modus vergelijk je jouw sportprestatie met eerder geleverde inspanningen. De Multi-Sport houdt real-time bij of je voor- of achterloopt op je vorige sportprestatie. De Doel-modus geeft, zoals de naam al doet vermoeden, je de mogelijkheid om bepaalde doelen te behalen. Stel je doel in bij de start van je oefening en het horloge ondersteunt je van begin tot eind.

Zwemmen met de TomTom Multi-Sport

Ook voor zwemmers is dit TomTom-horloge geschikt. Naast dat het apparaatje volledig waterdicht is, geeft de Multi-Sport tijdens je zwemoefening ook inzicht in de vorderingen. De geleverde afstand, snelheid en de lengte van je zwemslag, het wordt allemaal bijgehouden.

Je sportprestaties en behaalde doelen worden opgeslagen op het horloge, maar TomTom biedt daarnaast ook de mogelijkheid om alle statistieken in te zien binnen een eigen platform: MySports. Naast dit platform van TomTom, is het horloge ook compatibel met andere populaire diensten zoals bijvoorbeeld RunKeeper.

Design en gewicht

Wat me direct opviel toen ik de TomTom Multi-Sport in gebruik nam, was het gewicht hiervan. Het horloge weegt namelijk slechts 50 gram. Dit is verassend licht, vooral wanneer je de omvang van het scherm ziet en je leest hoeveel functies en sensoren er ingebouwd zijn. Misschien is het horloge een beetje te groot om in het dagelijks leven te dragen, maar het zou een ideale herinnering zijn om te blijven sporten.

 

© PXimport

Het beeldscherm reflecteert wel een beetje in zonlicht.

Wat betreft het uiterlijk is er weinig verschil tussen de twee horloges van TomTom. Ze beschikken allebei over een kunststof horlogeband, welke stevig aanvoelt en ongetwijfeld lange tijd zal meegaan. Het scherm (inclusief de elektronische module) is overigens eenvoudig uit de polsband te drukken, dus het vervangen van de horlogeband is geen probleem.

Conclusie

Het TomTom Multi-Sport-horloge is mede door de eenvoudige interface zeer prettig in het gebruik. Tel daar de vele verschillende sport-modi bij op, en je hebt een apparaat dat je zeker zal helpen bij het leveren van mooie sportprestaties. Met TomTom's eigen My Sports-platform heb je een uitstekende portal voor handen om al je activiteiten in kaart te brengen, en daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van het oude vertrouwde RunKeeper-platform. Al met al is de TomTom Multi-Sport een eenvoudig, maar geschikt sportmaatje.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Lichtgewicht design

Groot scherm

Veel functies

Eenvoudig

Minpunten

Redelijk kwetsbaar

Monochroom scherm

Conclusie

TomTom Multi-Sport ------------------ **Prijs** € 299,- **Beeldscherm** 1,37 inch (144 x 168 pixels) **Batterijduur** Tot 10 uur **Kleur** Grijs **Gewicht** 50 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten