TomTom Runner 3 - Teleurstellende alleskunner

Door: Niels van der Galiën | 15 augustus 2017 14:02

TomTom Runner 3 - header
Review

De TomTom Runner 3 is een sporthorloge met alles erop en eraan. Het sportklokje is zelfs uitgerust met een muziekspeler en GPS-navigatie. Verder beschikt de Runner 3 over de standaard functies als harstslagmeter, stappenteller en gps-tracking. Op basis van de specificaties een veelbelovend apparaat. We gaan een paar weken op pad met het horloge om te kijken of het onze verwachtingen waar kan maken.

TomTom Runner 3 Cardio + Music

Prijs
€209,-
Sporten
Hardlopen (loopband), fietsen (hometrainer), zwemmen
Sensoren
Hartslagmeter, stappenteller, GPS, kompas
Accu
10 uur tijdens het tracken van een sportactiveit
Extra
Waterdicht, verwisselbare band, GPS-navigatie, slaaptracking, bediening via app en webportal
Website: tomtom.com
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Ingebouwde muziekspeler
 • GPS-navigatie
 • Gegevens beschikbaar voor externe apps
 • Minpunten
 • GPS-navigatie niet meer dan positie ten opzichte van route
 • Prijs
 • Calorieënteller werkt slecht tijdens sporten
 • Stappenteller werkt matig
 • Uiterlijk

We weten natuurlijk dat smaken verschillen, maar na een korte rondvraag op de redactie durven we te stellen dat de TomTom Runner 3 geen schoonheidsprijs verdient. Het flinke zwartwit-scherm en de bijna even grote bedieningsknop maken het sporthorloge tot een lomp ogend apparaat.

De Runner 3 heeft een zwart bandje met groene accenten dat je desgewenst kunt vervangen voor een wat mindere saaie uitvoering. De sluiting van het polsbandje blijft trouwens verrassend goed zitten tijdens gebruik, zeker als je ziet hoe makkelijk je het horloge van je arm neemt.

Op de achterkant van de Runner vinden we, jawel, weer een nieuwe aansluiting. Op zich klik je het horloge – nadat je deze uit z’n bandje hebt gehaald – eenvoudig in de lader, dat is het probleem niet. Maar waarom weer een nieuwe aansluiting? We hebben inmiddels genoeg verschillende kabels in onze bureaula liggen en hadden graag gezien dat TomTom er daar één van had gekozen. Met usb-c, noem eens iets geks, kun je bijvoorbeeld ook prima laden en aan een computer koppelen.

Weer een aansluiting waar niemand op zit te wachten.

Sensoren

De Runner 3 Cardio + Music die wij testen, beschikt over bijna dezelfde sensoren als de Adventurer die we eerder al testten. TomTom heeft de barometer dit keer achterwege gelaten en dat maakt de Runner 3 minder geschikt voor sporten waarbij een precieze hoogtemeter belangrijk is.

Ben je echter van plan om het sportklokje te gebruiken in Nederlands overwegend vlakke landschap, dan is het een goedkopere keuze dan de Adventurer. Onze Runner 3 beschikt wel gewoon over een hartslagmeter, stappenteller en locatie via GPS. Dit alles maakt deze TomTom uitermate geschikt als je van plan bent te gaan wandelen, hardlopen of fietsen. Het apparaat houdt verder ook netjes je dagelijkse activiteiten in de gaten. Let wel op als van plan bent een Runner 3 te kopen: alleen de Cardio-modellen beschikken over een hartslagmeter.

Muziekspeler

De Music-varianten uit de Runner-serie kunnen, zoals de naam al doet vermoeden, ook muziek afspelen. Het klokje wordt geleverd met 3 gigabyte aan opslagruimte voor muziek: ruimvoldoende voor de gemiddelde workout. Afspelen gaat via de TomTom Sports Bluetooth-hoofdtelefoon, die niet wordt meegeleverd en €80,- moet kosten. Naast het eigen merk worden een handje vol hoofdtelefoons ondersteund. Koppelen met andere apparaten gaat in onze ervaring niet tot nauwelijks.

Wij zijn behoorlijk fan van de TomTom als muziekspeler. Oké, muziek via een usb-kabel op een apparaat zetten, is misschien wat ouderwets. Maar je kunt je telefoon nu gewoon thuislaten als je gaat hardlopen. Ook wanneer je daarbij graag muziek wilt luisteren.

Onnauwkeurig

Zowel de stappen- als calorieënteller van de Runner 3 gokken maar wat. De ene keer gokt het klokje beter dan de andere. Na een uurtje klussen met een elektrische bijtel telt de TomTom ruim 3000 stappen op bij het totaal: best veel als je bedenkt dat ik dat uur grotendeels knielend heb doorgebracht. En een fietsritje van het station naar huis (ongeveer anderhalve kilometer) levert 150 stappen op, terwijl ik echt alleen maar op- en afgestapt ben.

TomTom gokt het aantal verbruikte calorieën op basis van gemiddeld verbruik dat voor een activiteit staat, gegevens van de hartslagsensor worden hierbij niet gebruikt. Het fitnesshorloge schat het aantal calorieën dat een Computer!Totaal-redacteur (man, 24 jaar) verbruikt tijdens een normale dag op 2300 à 2500. Een heel aardige gok, waarvoor je eigenlijk geen sporthorloge nodig hebt.

Zodra je gaat sporten slaat de calorieënteller echter op hol. Met twee uur op de racefiets zouden we, met een gemiddelde snelheid van 26,5 kilometer per uur, meer dan 2.400 kcal verbrand hebben. Zelfs de helft daarvan zou nog een ruime schatting zijn.

GPS-navigatie

Via het TomTom Sports-dashboard kun je routes in het horloge laden. Je moet de route dan eerst even uitstippelen en als gpx-bestand downloaden. De TomTom Runner 3 laat vervolgens jouw locatie ten opzichte van de route zien.

Omdat de navigatie alleen de route en geen straten laat zien, is deze niet echt geschikt als begeleiding door drukke steden. Zodra je buiten de bebouwde kom gaat sporten werkt de navigatie echter prima. Je moet alleen niet afwijken van het geplande parcours: het is dan best lastig om weer terug te komen op de route. TomTom helpt daarbij op geen enkele manier en geeft alleen aan dat je niet volgens je originele plan loopt of fietst: een beetje karig voor een merk dat vooral bekend is geworden met gps-navigatie.

TomTom deelt met externe partijen

Groot pluspunt van TomToms sporthorloge is dat deze de optie heeft om te koppelen met externe diensten – een optie die we misten bij de Fitbit Charge 2. Je kunt bijvoorbeeld je hardloopsessie automatisch laten uploaden naar Runkeeper en het aantal verbruikte calorieën delen met Apple Health of MyFitnessPal.

Conclusie

Als je 210 euro neertelt voor een sporthorloge dan mag je wat verwachten. Op papier biedt de TomTom 3 Runner: een gps-tracker, hartslagmeter, calorieënteller, navigatie, stappenteller, muziekspeler en meer. In de praktijk zijn we echter alleen te spreken over de gps-tracker en muziekspeler, en daarvoor is de TomTom gewoonweg te duur.

0 Reactie(s) op: TomTom Runner 3 - Teleurstellende alleskunner

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.