TomTom Touch - Fitnesstracker loopt mank

De TomTom Touch is een fitnessarmbandje dat veel weg heeft van de Fitbit Charge HR. Uniek is dat deze je lichaamssamenstelling kan meten, naast de standaardmetingen zoals hartslag, stappen en slaap. Maar is het ook een beter maatje voor een sportievere en gezondere levensstijl?

Dat ik deze review heb kunnen schrijven is al vrij bijzonder. Meermaals ben ik de TomTom Touch vergeten of zelfs bijna verloren. Het rubberen armbandje sluit je met een drukknop die makkelijk loslaat, waardoor ik hem meermaals van m’n arm af voelde glijden of ’s ochtends wakker werd met fitnesstracker naast het bed, waarmee het testen van de slaapanalyse regelmatig in de soep liep. Onpraktisch voor testdoeleinden natuurlijk, maar een serieus nadeel. Je wilt immers je armband van 150 euro niet verliezen.

Ondanks dat zit de TomTom Touch wel comfortabel. Het rubberen bandje voelt niet stroef en gaat niet irriteren als je enthousiast aan het sporten bent. Bovendien is het apparaatje waterdicht. Als eigenaar van een verzopen Fitbit Charge HR kan ik als geen ander onderschrijven hoe belangrijk dat is voor een fitnesswearable.

Je klikt de elektronica van de TomTom Touch als het ware in en uit het rubberen bandje. Wanneer je het uit het bandje hebt gehaald kun je het apparaat via een micro-usb-aansluiting opladen.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Vergeten?

Een fitnesstracker moet je aansporen om actief te zijn, met bewegingsdoelen en gegevens om net even dat stapje verder te kunnen gaan. Bij de TomTom Touch vergat ik echter regelmatig dat ik hem om had, omdat het eigenlijk een heel passief apparaatje is. Je moet het touchknopje indrukken om de tijd te zien (het scherm springt niet aan bij een pols-draaibeweging), activiteiten moet je handmatig starten, evenals de meting van je lichaamsvetpercentage en hartslag.

Hetzelfde geldt voor de app, het geeft alleen wat van de verzamelde gegevens. Maar meer is er eigenlijk niet. Ik krijg zelfs geen melding als de batterij van de TomTom Touch bijna leeg is, waardoor ik tijdens de testperiode zelfs een hele dag met een wearable om m’n arm heb gelopen die uit stond omdat de batterij leeg was. Over de batterij gesproken, deze gaat zo’n twee, hooguit drie dagen mee. Niet echt een indrukwekkend uithoudingsvermogen helaas.

Ik heb een dag met een wearable om m’n arm gelopen die uit stond omdat de batterij leeg was.

-

Actief

Je wilt natuurlijk graag een wearable die je meer aanmoedigt en meer zelf kan. Bijvoorbeeld door een seintje te geven als je te lang stil zit. Of automatisch de registratie te starten wanneer je een sportieve activiteit begint. Maar ook de hartslagmeting is niet doorlopend. Zo wordt alleen je hartslag in rust gemeten, maar blijven het momentopnames. Je ziet niet goed genoeg hoe het op- en afbouwt en dát zijn nou juist de echt waardevolle gegevens.

De app is helaas ook vrij minimaal. Wat grafiekjes, wat cijfertjes. Meer is het helaas niet. Voor een gedetailleerdere (langetermijns)weergave van de verzamelde gegevens moet je naar de mysports-website van TomTom. Dat is suf. Je wordt niet echt gecoacht en je kunt jezelf ook niet echt uitdagen met bewegingsdoelstellingen in de app. Wat dat betreft kan TomTom nog veel leren van de app die Fitbit biedt bij z’n wearables.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Accuraat

Opvallend is natuurlijk dat naast de hartslag en de stappen ook het lichaamsvet- en spierpercentage gemeten kan worden. Je kunt natuurlijk je vraagtekens zetten of dat überhaupt fatsoenlijk mogelijk is met een armbandje. Ik heb daarom de data vergeleken met de data van een geavanceerde weegschaal bij de sportfysiotherapeut. De gegevens kwamen redelijk overeen, het percentages lichaamsvet van de TomTom Touch viel wat te laag uit en de spiermassa juist weer wat te hoog. Ook wisselen de resultaten van de metingen behoorlijk. Maar alsnog, voor een simpele sensor in een armbandje valt het me alles mee.

De hartslagmeter is echter iets minder accuraat. Omdat ik meerdere fitnesstrackers getest heb en een Fitbit-hartslagmeter had (tot ik er overenthousiast mee de zee in sprong) heb ik een aardig beeld van hoe mijn rikketik zich gedraagt. De meter van de TomTom registreerde mijn hartslag echter regelmatig te laag. En nou heb ik in rust niet de hoogste hartslag, maar de TomTom registreerde op een gegeven moment maar 39 slagen per minuut. Als dat echt zo was geweest hadden alle alarmbellen af moeten gaan met zo’n hartritme.

De stappenteller is wel behoorlijk nauwkeurig, de slaapanalyse ook, alleen beperkt deze zich alleen tot het aantal geslapen uren. Deze gegevens kunnen overigens niet geexporteerd worden naar andere diensten zoals Google Fit of Apple Health.

De TomTom Touch zit comfortabel.

© PXimport

Conclusie

Zoals je wellicht hebt gelezen liep ik tijdens de testperiode tegen een hoop onverwachte slordigheden op en voelde ik me niet echt gecoacht om mezelf van de bank te schoppen. In overweging genomen dat de TomTom Touch ook nog eens 150 euro kost, ongeveer even duur als de Fitbit Charge 2. Dan is de laatstgenoemde een veel logischere keuze. De toevoeging van een sensor voor de lichaamssamenstelling en waterdichte behuizing verandert daar niets aan.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Comfortabel

Meet lichaams-samenstelling

Minpunten

Accuduur

Hartslagmeter

App

Conclusie

TomTom Touch ------------ **Prijs:** € 149,- **Kleur:** Zwart **Maten:** Small, large **OS:** iOS, Android **Overig:** Stappenteller, slaapanalyse, spier- en vetpercentage, hartslag **Website:** [www.tomtom.com](https://www.tomtom.com/nl_nl/sports/fitness-trackers/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000