TP-Link Archer C8 - Alledaagse router voor prima prijs

© PXimport

TP-Link Archer C8 - Alledaagse router voor prima prijs

Geplaatst: 14 april 2015 - 04:09

Aangepast: 14 december 2022 - 15:40

Redactie ID.nl

Het beste aan TP-Link's Archer C8-wifirouter is de prijs-prestatieverhouding. Het apparaat biedt geen 802.11ac Wave 2-functies, het heeft geen indrukwekkend bereik, en de prestaties met legacy 2.4GHz 802.11n-clients zijn niet indrukwekkend, maar je kunt deze router al voor 99 euro kopen.

Daarom is de Archer C8 één van de goedkoopste 802.11ac-routers die je zult vinden, en hij heeft verschillende goede functies, waaronder drie antennes, beam-forming-ondersteuning en twee usb-poorten (waarvan één USB 3.0) om online opslag te delen of een printer op je netwerk te delen. Het delen van printers is standaard echter uitgeschakeld en je moet een hulpprogramma installeren op een client-pc als je het wilt inschakelen. Een aantal andere belangrijke functies van de Archer C8 zijn een 4-poorts gigabit-switch en een 800MHz dual-core CPU. Lees ook: Het beste thuisnetwerk - Deel 1: Aanleggen.

Dual-band

De router zit permanent vast aan een metalen standaard die hem in een bijna verticale positie houdt. Het omhulsel is gemaakt van glimmend wit plastic en verzamelt geen vingerafdrukken, maar hij krast wel snel. Er branden LED's bij de bovenrand aan de voorkant om de stroomstatus, het draadloze netwerk, de aanwezigheid van een apparaat dat op één van de vier poorten is aangesloten, de internetverbinding, de aanwezigheid van een apparaat dat op één van de usb-poorten is aangesloten en WPS-pairing aan te geven.

 

© PXimport

De Archer C8 ziet er vrij aardig uit.

Dit is een dual-band-router die een 802.11n aanstuurt op de 2.4GHz-band (maximum doorvoer van 450Mbps) en een onafhankelijk 802.11ac-netwerk op de 5GHz-band (maximum doorvoer van 1300Mpbs). Je kunt op beide banden een gastnetwerk draaien. Met een knop aan de rechterkant kun je wifi-radio's aan- en uitzetten, voor mensen die graag hun draadloze netwerk uitschakelen als ze van huis zijn.

Resetknop

De Wi-Fi Protected Setup-knop zit op de achterkant van de router en vreemd genoeg dient deze ook als knop om de fabrieksinstellingen te herstellen. Dit is een rare ontwerpkeuze, aangezien dit tot een onbedoelde reset kan leiden als de knop te lang wordt ingedrukt (of als een onderzoekend kind het ontdekt). Resetknoppen zoals deze zitten meestal verzonken en er is dan ook meestal een opengevouwen paperclip voor nodig om hem te activeren. Deze afwijking heeft geen invloed op mijn uiteindelijke oordeel, maar het is wel de moeite waard om te vermelden.

Als je je zorgen maakt over ouderlijk toezicht, zul je zien dat de Archer C8 een erg stomp voorwerp is. Schakel het in en je kunt één enkele pc toewijzen als "ouderlijke pc" (geïdentificeerd door middel van het MAC-adres) die vrije toegang tot het internet heeft. Vervolgens moet je de MAC-adressen van alle andere pc's op je netwerk invoeren en een lijst aanmaken met goedgekeurde sites die deze pc mogen benaderen. Als de site niet op de lijst staat kunnen die pc's er niet op komen.

 

© PXimport

De achterkant beschikt over vier aparte poorten.

De prestaties van de Archer C8 als 802.11ac-wifirouter, gepaard met een 2x2 Asus USB-AC56-wifiadapter, waren niet al te indrukwekkend. Het apparaat eindigde zelfs als laatste of voorlaatste in drie van de vier testlocaties.

Kelderende prestaties

TP-Link's router presteerde veel beter met een 3x3 802.11n-client met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 wifiadapter op de 5GHz-band; hij was zelfs sneller dan alle vier routers waarmee ik het apparaat vergeleek. Het kwam als tweede uit toen de client in de keuken stond, 6 meter van de router vandaan en ervan gescheiden door één muur.

 

© PXimport

Maar de prestaties kelderden toen ik de client naar mijn home theater verhuisde, en met de client in mijn thuiskantoor kwam hij op de laatste plaats te staan (de kamer die het verste van de router verwijderd is).

 

© PXimport

De prestaties van de Archer C8 als 2.4GHz 802.11n-router was duidelijk een allegaartje. Hoewel hij krap op de eerste plaats kwam te staan als de client dichtbij stond, eindigde hij op de derde plaats toen ik de client naar de keuken verplaatste, en hij kon helemaal geen verbinding behouden toen de client in mijn home theater en in mijn kantoor stond. Als je naar een router zoekt om met legacy-clients te gebruiken, kun je deze overslaan.

 

© PXimport

Conclusie

De TP-Link Archer C8 is één van de meer elementaire dual-band 802.11ac-routers die ik beoordeeld heb, maar de prijs is er ook naar. Als je niet veel functies nodig hebt en geen clients hebt die moeilijk te bereiken zijn, is het niet nodig om meer te betalen voor dingen waar je geen voordeel van hebt.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prijs

USB 3.0

Ontwerp

Minpunten

Matige prestaties

Resetknop

Conclusie

TP-Link Archer C8 ----------------- **Prijs:** €99,- **Aantal LAN-aansluitingen:** 4 **LAN-snelheid:** 1.000 Mbit/s **WLAN-snelheid:** 1.333 Mbit/s **Standaard:** 802.11ac **Antennes:** 3 **Beveiliging:** WPA, WPA2 **Frequenties:** 2,4 GHz, 5 GHz **Website:** [www.tp-link.com](http://nl.tp-link.com/products/details/?model=Archer+C8)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten