TP-Link slimme wifi-led-lampen - Concurrentie voor Philips Hue?

Door: Rens Blom | 05 april 2017 11:17

Review

De Hue-verlichting van Philips is al jaren de beste keuze als het gaat om slimme wifi-lampen, maar nieuwkomers azen op marktaandeel. Zo ook TP-Link, dat vier lampen uitbrengt die qua functionaliteit en prijzen vergelijkbaar zijn met Hue. Maar zijn de TP-Link-bulbs in de praktijk net zo goed? Tijd voor een test.

TP-Link slimme wifi-led-lampen

Specificaties
Prijzen
€ 29,99 (LB110), 39,99 (LB120) en 59,99 (LB130)
Werkt met
Android 4.1+, iOS 8.0+, Amazon Alexa
Gewicht
175 gram
Fitting
E27
Aantal lumen
800
Levensduur
25000 uur
Website
nl.tp-link.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Duidelijke en uitgebreide app
 • Mooie wittinten en kleuren
 • Minpunten
 • Grote lampen
 • Verbindingsproblemen
 • Nog geen IFTTT
 • Duur(der dan Philips Hue)

TP-Link kennen we van de netwerkapparatuur, maar het bedrijf brengt nu ook verlichting uit. Het gaat om de LB100, LB110, LB120 en LB130, waarvan wij de laatste drie getest hebben. De lampen hebben een E27-fitting en zijn fors groter en zwaarder dan normale lampen én Philips Hue-lampen. Dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn, maar het valt wel op. Het installeren van de verlichting is eenvoudig en binnen vijf minuten gebeurd. De lampen maken direct verbinding met je thuisnetwerk, waardoor er – in tegenstelling tot bij Hue – geen hub nodig is. TP-Link-lampen kosten meer dan losse Philips Hue-lampen, maar omdat je geen dure hub of bridge hoeft te kopen ben je bij weinig lampen flink voordeliger uit. Wil je meer lampen gebruiken, dan wordt een Hue-set aantrekkelijker vanwege de lagere prijs per lamp.

Kasa-app verliest verbinding

De benodigde (Engelstalige) TP-Link Kasa-app is beschikbaar voor Android en iOS en werkt prima. De vormgeving is helder, het in- en uitschakelen van lampen of wisselen tussen kleuren gaat vlot en er zijn genoeg opties. Zo kun je de lampen (ook individueel) dagelijks op gezette tijden in- en uitschakelen, zijn er diverse scenes aanwezig en geeft de app inzicht in het maandelijkse stroomverbruik per lamp. Onhandig is het gebrek aan een knop om alle lampen tegelijk aan of uit te zetten. De verlichting werkt samen met Amazon Alexa en Google Home, IFTTT worden binnenkort toegevoegd. Een aandachtspunt is dat de verbinding tussen de Kasa-app en lampen minimaal een keer per week minutenlang wegvalt, waardoor je moet wachten of de verlichting handmatig moet bedienen. Hopelijk weet een software-update dit probleem op te lossen, want het ligt niet aan ons wifi-netwerk.

Kleuren

De LB110 met 2700K kan enkel gedimd worden en is daarom beperkt in mogelijkheden. Desondanks geeft hij prettig licht en kan hij erg fel. De LB120 met 2700K tot 6500K kan naast die warme wittinten ook neutraal koel licht uitstralen dat meer past in een productieve omgeving. Het topmodel, de LB130, kan zestien miljoen kleuren weergeven. Het wisselen tussen die kleuren (en wittinten) is eenvoudig en de kleuren zien er fraai en levendig uit. De kwaliteit doet niet onder voor de Hue-kleurenlamp. De LB-serie heeft een helderheid van 800 lumen.

Conclusie

De slimme wifi lampen van TP-Link zijn eenvoudig in gebruik en tonen mooie kleuren. De app is weliswaar duidelijk, maar verliest regelmatig verbinding en mist koppelingen met belangrijke smarthome-producten en -diensten. Het zorgt voor een incomplete ervaring die nog niet op het niveau zit van de Philips Hue-lampen.

0 Reactie(s) op: TP-Link slimme wifi-led-lampen - Concurrentie voor Philips Hue?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.