Transcend JetFlash 380 - Al je bestanden offline back-uppen

Door: Lennart Koster Lennart | 28 februari 2014 10:02

Overige elektronica

Back-ups maken van je telefoon en bestanden delen kan tegenwoordig allemaal via de cloud. Toch zijn er momenten waarop je dat even niet kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je vakantiefoto's als je in het buitenland bent. Op dat soort momenten kan de Transcend JetFlash 380 goed van pas komen.

Twee in één: zowel usb- als micro-usb-aansluiting

De Transcend JetFlash 380 is aan de ene kant een gewone usb 2.0-aansluiting, maar onder het zwarte dopje aan de andere kant bevindt zich ook een micro-usb-aansluiting. Deze past op vrijwel elke Android-telefoon. Hierdoor kan je de Transcend eenvoudig op zowel je computer als op je smartphone aansluiten. Door zijn kleine formaat kan je hem ook eenvoudig meenemen als back-upstation.

Zowel een usb- als een micro-usb-aansluiting zijn aanwezig.

Transcend Elite App maakt het gemakkelijk

Voor het optimale gebruik van de Transcend JetFlash 380, is de app Transcend Elite App ontwikkeld. Deze app kan je downloaden uit de Play Store en werkt erg eenvoudig. Alles is overzichtelijk en hij laat je eenvoudig bestanden wisselen tussen de JetFlash en je telefoon. Daarnaast kan je met het grote opslaggeheugen van 32 gigabyte voorlopig wel even vooruit: je kunt dus flink wat foto's schieten, filmpjes maken en muziek opslaan.

Back-uppen via de app of via je standaard back-up app.

De Transcend JetFlash 380 in gebruik

Toch is het kleine apparaatje niet zo multifunctioneel als het in eerste instantie lijkt. Hij steekt door de usb-aansluiting namelijk best een stuk uit en dit zorgt ervoor dat je hem niet eenvoudig in je telefoon kunt laten zitten.

Daarnaast wordt de Transcend JetFlash 380 erg heet. Laat je hem een tijdje zitten, zelfs zonder dat je hem actief gebruikt, dan wordt hij zorgwekkend warm. In de praktijk beperkt het gebruik zich dus toch tot het maken van simpele back-ups en het delen van bestanden met je computer of anderen. Langdurig gebruik achter elkaar is helaas niet erg eenvoudig.

Hij steekt flink uit en wordt erg heet, langdurig gebruik zit er dus niet in.

Niet voor elke smartphone

Een ander nadeel, en misschien wel het belangrijkste minpunt, is dat niet elke smartphone de Transcend JetFlash 380 herkent als opslaggeheugen. Zo is hij onder meer getest op een Wolfgang-toestel dat draait op Android 4.2.1. Bij het back-up-menu vroeg deze om een sd-kaart. Op een Sony Xperia Z1 Mini (Android 4.3) werd hij dan wel weer gevonden. Transcend geeft zelf aan dat elk toestel met Android 4.0 of hoger de JetFlash zou moeten vinden, maar dit is dus helaas niet het geval. Je moet dus maar net geluk hebben dat je toestel ook om kan gaan met de Transcend JetFlash 380.

Conclusie

Het idee van de Transcend JetFlash 380 is leuk, maar de uitvoering kan een stuk beter. Bij het gebruiken van de micro-usb wordt hij ontzettend warm en steekt hij onhandig uit. Dan is het grootste nadeel nog niet eens genoemd: het is nog maar de vraag of de Transcend wel op jouw toestel werkt. De app werkt perfect waardoor back-uppen erg eenvoudig gaat, maar met deze nadelen is het nog maar de vraag of deze JetFlash 380 wel 26 euro waard is.