Transcend JetFlash 380 - Al je bestanden offline back-uppen

Door: Lennart Koster Lennart Koster | 28 februari 2014 10:45

Overige elektronica

Back-ups maken van je telefoon en bestanden delen kan tegenwoordig allemaal via de cloud. Toch zijn er momenten waarop je dat even niet kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan je vakantiefoto's als je in het buitenland bent. Op dat soort momenten kan de Transcend JetFlash 380 goed van pas komen.

Score
40
 • Pluspunten
 • Handige app
 • Geen internet nodig
 • Back-ups maken
 • Minpunten
 • Niet op elke telefoon
 • Wordt erg heet

None

Transcend JetFlash 380

Prijs:

€ 25,99

Formaat:

28.1 x 12.25 x 4.5mm

Gewicht:

3.2 gram

Aansluitingen:

Usb 2.0 (Standard A / Micro B)

Opslaggeheugen:

32 GB

Twee in één: zowel usb- als micro-usb-aansluiting

De Transcend JetFlash 380 is aan de ene kant een gewone usb 2.0-aansluiting, maar onder het zwarte dopje aan de andere kant bevindt zich ook een micro-usb-aansluiting. Deze past op vrijwel elke Android-telefoon. Hierdoor kan je de Transcend eenvoudig op zowel je computer als op je smartphone aansluiten. Door zijn kleine formaat kan je hem ook eenvoudig meenemen als back-upstation.

Zowel een usb- als een micro-usb-aansluiting zijn aanwezig.

Transcend Elite App maakt het gemakkelijk

Voor het optimale gebruik van de Transcend JetFlash 380, is de app Transcend Elite App ontwikkeld. Deze app kan je downloaden uit de Play Store en werkt erg eenvoudig. Alles is overzichtelijk en hij laat je eenvoudig bestanden wisselen tussen de JetFlash en je telefoon. Daarnaast kan je met het grote opslaggeheugen van 32 gigabyte voorlopig wel even vooruit: je kunt dus flink wat foto's schieten, filmpjes maken en muziek opslaan.

Back-uppen via de app of via je standaard back-up app.

De Transcend JetFlash 380 in gebruik

Toch is het kleine apparaatje niet zo multifunctioneel als het in eerste instantie lijkt. Hij steekt door de usb-aansluiting namelijk best een stuk uit en dit zorgt ervoor dat je hem niet eenvoudig in je telefoon kunt laten zitten.

Daarnaast wordt de Transcend JetFlash 380 erg heet. Laat je hem een tijdje zitten, zelfs zonder dat je hem actief gebruikt, dan wordt hij zorgwekkend warm. In de praktijk beperkt het gebruik zich dus toch tot het maken van simpele back-ups en het delen van bestanden met je computer of anderen. Langdurig gebruik achter elkaar is helaas niet erg eenvoudig.

Hij steekt flink uit en wordt erg heet, langdurig gebruik zit er dus niet in.

Niet voor elke smartphone

Een ander nadeel, en misschien wel het belangrijkste minpunt, is dat niet elke smartphone de Transcend JetFlash 380 herkent als opslaggeheugen. Zo is hij onder meer getest op een Wolfgang-toestel dat draait op Android 4.2.1. Bij het back-up-menu vroeg deze om een sd-kaart. Op een Sony Xperia Z1 Mini (Android 4.3) werd hij dan wel weer gevonden. Transcend geeft zelf aan dat elk toestel met Android 4.0 of hoger de JetFlash zou moeten vinden, maar dit is dus helaas niet het geval. Je moet dus maar net geluk hebben dat je toestel ook om kan gaan met de Transcend JetFlash 380.

Conclusie

Het idee van de Transcend JetFlash 380 is leuk, maar de uitvoering kan een stuk beter. Bij het gebruiken van de micro-usb wordt hij ontzettend warm en steekt hij onhandig uit. Dan is het grootste nadeel nog niet eens genoemd: het is nog maar de vraag of de Transcend wel op jouw toestel werkt. De app werkt perfect waardoor back-uppen erg eenvoudig gaat, maar met deze nadelen is het nog maar de vraag of deze JetFlash 380 wel 26 euro waard is.

3 Reactie(s) op: Transcend JetFlash 380 - Al je bestanden offline back-uppen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 februari 2014 16:32 needdo
  Moet toch even reageren op deze review. Ik vind hem erg kort door de bocht. Ik heb dit item zelf en hij werkt perfect. Het klopt dat hij warm wordt maar hij is ook niet om altijd in je telefoon te laten zitten. Hij is ideaal voor het overzetten van grote files. Als je hem dus daar ook voor gebruikt dan heb je er ook geen last van dat hij uitsteekt. Moet trouwens de eerste USB stick nog tegenkomen die helemaal niet uitsteekt.
  Voor mij dus zeker 4sterren product.
  Dat hij op een Wolfgang toestel niet werkt… tja, wie koopt zijn mobiel bij de Aldi…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2014 09:47 Lennart
  Beste needdo,

  Bedankt voor je toevoeging op deze review. Altijd mooi om verschillende meningen over producten te horen. Voor de overdracht van grote bestanden is hij inderdaad handig. Toch zijn het die kleine dingen, zoals het ernstig warm worden, die ervoor hebben gezorgd dat ik hem niet hoog heb beoordeeld.
  Wat betreft het niet werken op de Wolfgang, ook dit zijn volwaardige Android telefoons die met steeds meer toestellen de Nederlandse markt bezet. Dat hij bij de Aldi vandaan komt zegt verder niets over de telefoons, toch?

  Groet, Lennart
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2014 17:14 needdo
  Beste Lennart,

  Het zal een kwestie zijn van persoonlijke voorkeuren. Het uitsteken valt bij mij helemaal niet op daar mijn aansluiting (Samsung S4) aan de onderkant van mijn toestel zit. Bovendien herhaal ik mijn opmerking dat het een USB stick is en die altijd uitsteken (anders is het intern geheugen). Het warm worden klopt idd, maar jij noemt het zorgwekkend en hier ben ik het niet mee eens. Wat is zorgwekkend in deze. Hij zal niet in de brand vliegen als je hem in je toestel laat zitten en je zult jezelf niet een brandwond toedienen. Hij wordt warm maar blijft het gewoon doen en je hebt er geen last van.
  En tot slot, dat de Wolfgang bij de Aldi vandaan komt zegt inderdaad niets over de telefoon. Het valt alleen wel op dat er geen Samsung, Apple of een ander gerenomeerd merk te verkrijgen is bij de Aldi. Ook dat zegt iets lijkt me…
  Maar goed, zoals ik in de eerste zin aangaf, het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur en laten we het daar maar bij laten ;).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.