Trend Micro Titanium Security for Netbooks

Door: Edmond Varwijk | 28 juli 2010 09:53

Apps & Software

Een beveiligingsproduct ‘speciaal’ voor netbooks, alsof dat niet ook gewoon computers zijn! Sceptischer kan een leverancier mij niet maken. Bovendien hebben we al eerder dit soort claims gehoord en was het enige verschil dat de software op een usb-geheugenstick werd geleverd.

Dat een netbook geen cd-speler heeft, is Trend Micro in elk geval ontgaan. De software staat gewoon op cd en hoe de gebruiker het geïnstalleerd krijgt, is zijn probleem. Wij downloaden daarom maar de proefversie die ook geregistreerd kan worden. Zo hebben we bovendien meteen de nieuwste versie.

Titanium Security for Netbooks beschermt tegen virussen, spyware, spam en helpt besmettingen door zogenoemde ‘drive-by downloads’ van besmette websites tegen te gaan. In vergelijking tot een ‘echte’ beveiligingssuite ontbreekt vooral een firewall, maar daarvoor kunt u de Windows Firewall gebruiken.

Updaten is bij Titanium Security for Netbooks niet meer nodig door slim gebruik van online antivirusdatabases.

Titanium Security for Netbooks gebruikt anders dan traditionele beveiligingsproducten, ‘de cloud’ voor het beschermen van de netbook. Waar normaal een beveiligingsproduct alles zelf scant en ook zelf de databases bijhoudt met de ‘handtekeningen’ om de malware te herkennen, doet de Titanium-oplossing dit anders. De databases staan nu online en de scansoftware gebruikt deze slechts. Dat scheelt veel belasting van de netbook. Wanneer u nu een website opent, stuurt de beveiligingssoftware op de netbook de url naar Trend Micro op internet en daar controleert de database razendsnel of het om een veilige of onveilige website gaat.

Speciaal voor netbooks?

Software ‘speciaal voor netbooks’ zou rekening moeten houden met de minder krachtige Atom-processor, minder geheugen en een beeldscherm met een lagere resolutie. Het laatste is in elk geval gedaan, Titanium Security for Netbooks blijft keurig binnen het scherm, ook wanneer onderliggende menu’s worden geopend.

De interface is erg eenvoudig en klein van formaat, ideaal voor gebruik op netbooks.

Dankzij de nieuwe werkwijze met de online databases lukt het Trend Micro ook op de andere punten te scoren. In vergelijking tot ‘grote broer’ Trend Micro Internet Security 2010 activeert Titanium Security for Netbooks minder processen (3 tegen 5) en is ook het processorgebruik lager (1 tegen 7 procent). Het product maakt hier de claim ‘speciaal voor netbooks’ te zijn ook echt waar.

Tweemaal Windows Taakbeheer op dezelfde netbook – vooraan na installatie van Titanium Security for Netbooks, erachter na installatie van de volledige Trend Micro Internet Security Suite.

Offline beveiliging

Om maximaal veilig te zijn heeft Titanium Security for Netbooks een internetverbinding nodig. Immers alleen dan kan het bij de online databases. Om ook veilig te zijn wanneer er geen verbinding is met de cloud, staat op de netbook toch een kleine handtekeningendatabase. Deze omvat de gegevens om de op dat moment meest voorkomende malware te herkennen en wordt gebruikt voor heuristisch scannen (scannen op basis van gedrag).

Conclusie

Trend Micro levert met de Titanium Security for Netbooks een mooie beveiligingsoplossing die anders dan producten met een vergelijkbare claim, wel is aangepast aan gebruik op een netbook. Een onveranderd vlotte netbook zonder overbodige beveiligingszaken is daar het prettige gevolg van.

Trend Micro Titanium Security for Netbooks

Prijs € 29,99

Taal Nederlands

Medium 81 MB download of 1 cd

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 300MHz-processor, 256 MB RAM, 150 MB harde-schijfruimte

Maker Trend Micro

Oordeel 8/10

Pluspunten

Toegespitst op netbooks

Geen impact systeemprestaties

Geen overbodige functionaliteit

Interface geschikt voor lagere resoluties

Minpunten

Geen firewall

Internetverbinding nodig voor mail en webbeveiliging

0 Reactie(s) op: Trend Micro Titanium Security for Netbooks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.