Tv kijken en opnemen via uw pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 juli 2011 16:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De computer gebruikt u eenvoudig als videorecorder. Harde schijven zijn tegenwoordig groot genoeg om complete videoarchieven van uw favoriete televisieprogramma's op te bewaren. De aanschaf van een harddisk-recorder is dus overbodig, waardoor u algauw enkele honderden euro's bespaart. Door uw pc met een beeldbuis in de huiskamer te verbinden, bekijkt u het opgenomen materiaal op ieder gewenst moment terug. In deze workshop leest u hoe u digitale televisie kijkt en opneemt via uw pc.

1. Tv-tuner

De makkelijkste manier om van uw pc een videorecorder te maken, is door een digitale tv-tuner op uw computer aan te sluiten. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Een DVB-T-ontvanger met antenne is al voor enkele tientjes te koop. Hiermee geeft u het draadloze Digitenne-signaal op uw computer weer. De meeste DVB-T-ontvangers voor pc's beschikken helaas niet over een module voor een smartcard, waardoor alleen de publieke netten toegankelijk zijn. Andere bekende standaarden om digitale televisie te ontvangen zijn via DVB-C (kabel) en DVB-S (satelliet).

2. Montage

DVB-T-tuners zijn als usb-adapter verkrijgbaar. U sluit in dat geval een usb-stick met antenne aan. Usb-apparaten zijn niet in staat om het televisiesignaal zelfstandig te decoderen, waardoor de rekenkracht van uw pc wordt aangesproken. Gebruik daarom op uw desktop bij voorkeur een PCI- of PCI-E-insteekkaart, eventueel met geïntegreerde smartcardlezer. Deze bestaan voor alle bekende standaarden. Controleer of de juiste aansluitingen op de kaart aanwezig zijn, om eventueel een settopbox te koppelen.

3. Windows Media Center

Fabrikanten leveren meestal eigen software mee om uitzendingen te bekijken. De kwaliteit hiervan wisselt. Windows Media Center is echter bij uitstek geschikt om digitale televisie te ontvangen en opnames te plannen. Alle standaarden werken in principe met dit programma, al geven DVB-C-tuners in de praktijk soms problemen. Creatieve fabrikanten laten DVB-C-tuners zich voordoen als DVB-T-tuners, waardoor u deze standaard alsnog kunt ontvangen. Controleer op de verpakking van een product of het compatibel is met Windows Media Center.

4. Instelingen

Windows Media Center herkent de tv-tuner automatisch. Open de software en navigeer naar Taken / instellingen / Tv / Tv-signaal instellen. De instellingen zijn voor ieder type anders. Bij een DVB-T-ontvanger bevestigt u dat Nederland de juiste regio is en typt u de postcode. Hierdoor hoeft Windows Media Center niet alle frequenties te scannen. Na de licentievoorwaarden selecteert u Digitenne als aanbieder. Mocht u een DVB-C-tuner gebruiken, dan kiest u doorgaans eerst voor Antenne en daarna Digitale terrestriële nog niet in kaart gebracht.

5. Zenders zoeken

Het programma haalt zelfstandig programma- en gidsgegevens op. Dit proces duurt een paar minuten, omdat alle frequenties binnen uw regio worden afgezocht. Kanalen die zijn gevonden, verschijnen automatisch in beeld. Na afloop bekijkt u de definitieve lijst. Staan alle zenders erbij? Als u twijfelt, klikt u op Opnieuw zoeken. Mits de tuner in staat is radio te ontvangen, brengt de software ook die stations in kaart. Klik op Volgende en bevestig met Voltooien. Keer terug naar het hoofdmenu door linksboven op het groene logo te klikken.

0 Reactie(s) op: Tv kijken en opnemen via uw pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.