Tv kijken en opnemen via uw pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 juli 2011 16:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

16. Installatie

De installatieprocedure van MediaPortal is uitgebreid. Stel de taal in op Nederlands en klik op Volgende. Doorloop de overige stappen, waarbij u op een gegeven moment de vraag krijgt of u met de software televisie wilt kijken. Het is belangrijk dat u deze vraag met Ja beantwoordt om de benodigde tv-server te installeren. In de laatste stappen kiest u voor Start een Één klik installatie en Installeren. MediaPortal downloadt en installeert alle componenten die nodig zijn om correct te functioneren. Dit proces neemt enige tijd in beslag.

17. Tv-tuner instellen

Op uw bureaublad zijn er enkele snelkoppelingen bijgekomen. U gaat eerst de tv-tuner configureren. Open TV Server Configuration en vouw het onderdeel TV Servers open. Als het goed is, ziet u de naam van de tv-tuner al staan. Selecteer het juiste land en de stad waar u het dichtst bij in de buurt woont. Klik op de knop Scan for channels. Wacht vervolgens af totdat MediaPortal alle televisie- en radiozenders in kaart heeft gebracht. Klik aan de linkerkant op TV Channels om te zien welke televisiezenders de software herkent.

18. Voorkeursinstellingen

Neem nog enkele instellingen door voordat u met het hoofdprogramma van MediaPortal aan de slag gaat. Vouw DVB EPG open en geef aan van welke televisie- en radiozenders u programmagegevens wilt integreren binnen de gebruikersinterface. Aan de hand van deze informatie stelt de software een tv-gids samen. Bij Recording geeft u aan hoelang voor een uitzending de opname moet starten. Ga naar tabblad Folders en selecteer de juiste tv-kaart. Bepaal in welke map u de opnames wilt bewaren en bevestig tot slot met OK.

19. Bediening

Open MediaPortal en ga naar TV, waarna het eerste kanaal direct wordt weergegeven. U bedient het programma met het toetsenbord of de muis. Zodra u met de muis omhoog beweegt, verschijnen de navigatieknoppen in beeld. Met Page Up en Page Down zapt u naar de volgende of vorige zender. U klikt op het beeld om de uitzending op volledig scherm te bekijken. MediaPortal ondersteunt een aantal afstandsbedieningen, die ook in Windows Media Center werken. U regelt de instellingen hiervan in het hulpprogramma MediaPortal Configuration.

20. Programma's opnemen

Uitzendingen opnemen gaat grotendeels op dezelfde wijze als bij Windows Media Center. Klik links op Nu opnemen om een uitzending direct te bewaren op uw harde schijf. U ziet als bewijs linksboven een rec-pictogram oplichten. Toekomstige uitzendingen plannen gaat via de tv-gids. U klikt simpelweg de uitzendingen aan die u op een later moment wilt terugkijken. Handig is dat meerdere afleveringen van een seizoen zichtbaar zijn, zodat u niets hoeft te missen. MediaPortal bewaart afleveringen als ts-bestanden op uw harde schijf.

21. Geavanceerde opname

Als u in de tv-gids een programma hebt aangewezen, kunt ook voor een Geavanceerde opname kiezen. Aan de linkerkant treft u deze optie. U beschikt over verschillende mogelijkheden. Zo neemt u een bepaald tv-programma uitsluitend bij dezelfde zender op. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer u een serie op RTL 4 volgt, terwijl die op RTL 8 wordt herhaald. Verder geeft u aan dat u iedere week op een vast tijdstip een opname wilt starten bij een bepaalde zender. Deze optie is ook voor iedere dag of enkel doordeweekse dagen beschikbaar.

Digitenne of kabel?

Moet u nu kiezen voor Digitenne of kabel? De prijs van Digitenne is een stuk aantrekkelijker (9 euro per maand). Op de website van KPN staat dat Digitenne 'digitale beeldkwaliteit' heeft: een vage term, terwijl er nergens op de website een woord wordt gerept over de resolutie. Die is namelijk niet om over naar huis te schrijven. Digitenne gebruikt de DVB-T-standaard, waarvoor in Nederland beperkte brandbreedte bestaat. Desondanks propt KPN 25 televisiekanalen door de ether, waardoor er wegens ruimtegebrek een sterke compressie wordt toegepast. Het gevolg is een mindere beeldkwaliteit, vooral zichtbaar op grote televisies.

Ontvangst

Een ander nadeel is dat u de antenne dichtbij het raam moet plaatsen, of zelfs een buitenantenne noodzakelijk is voor goede ontvangst. Anders verschijnen haperingen en blokjes in beeld. Overigens kunnen storingen ook optreden als u naast een drukke weg woont of bij slechte weersomstandigheden. Voordat u een Digitenne-abonnement afsluit, is het raadzaam om de ontvangst in uw woning te testen met een normale DVB-T-tuner. Een beter (en duurder) alternatief is digitale televisie via de kabel. Hierop is veel meer bandbreedte en dus een hogere resolutie.

0 Reactie(s) op: Tv kijken en opnemen via uw pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.