Tweaks voor uw Ubuntu Server

Door: koen-vervloesem | 22 april 2011 08:34

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

In de voorgaande maanden hebben we u in diverse expertworkshops de weg gewezen om achtereenvolgens Ubuntu Server te installeren, er een WordPress-blog op te zetten, er een mailserver op te draaien en een VPN-netwerk te gebruiken. Het wordt tijd om de serie af te sluiten en dat doen we met deze workshop. Hierin leggen we uit hoe u uw printer op uw Ubuntu-server kunt delen met andere Windows- en Linux-computers op uw lokale netwerk. Hetzelfde doen we daarna met bestanden. Ook tonen we u hoe u uw media streamt naar UPnP-compatibele apparaten zoals een PlayStation 3. Tot slot zorgen we ervoor dat uw Ubuntu-server periodiek een back-up maakt van al uw Windows-computers.

Meer informatie over het installeren van een Ubuntu server vind u in de volgende artikelen:

- Uw eigen Linux-server

- Uw eigen mailserver

- Veilig surfen met uw eigen VPN

Installeer CUPS

Installeer CUPS (Common UNIX Printing System) op uw Ubuntu-server met sudo apt-get install cups. Dit pakket zorgt voor de printserver die u nodig hebt en installeert ook een boel drivers voor allerlei modellen printers. Nu moeten we natuurlijk onze printer nog configureren, maar gelukkig heeft CUPS voor het printerbeheer een handige webinterface. Standaard is die echter niet bereikbaar, daarvoor moet u eerst nog in het bestand /etc/cups/cupsd.conf de regel Listen IPADDRESS:631 toevoegen, waarbij u uiteraard het IP-adres van uw Ubuntu-server invult (bijvoorbeeld Listen 192.168.0.149:631). In de secties <​Location />, <​Location /admin> en <​Location /admin/conf> voegt u bovendien Allow @LOCAL toe.

Voeg printer toe

Herstart daarna de CUPS-server met sudo /etc/init.d/cups restart en voeg uw gebruiker toe aan de lijst met printerbeheerders met het commando sudo usermod -aG lpadmin gebruikersnaam. Vanaf nu kunt u van overal op uw lokale netwerk met uw browser inloggen op https://IPADRES:631/admin om de printers te beheren die op uw Ubuntu-server aangesloten zijn. Als er om een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd wordt, vul dan degene in die u ook voor uw Ubuntu-server gebruikt. Schakel uw printer in, klik op Add Printer en volg de instructies. Nadien verschijnt uw printer in het tabblad Printers, waar u ook een testpagina kunt afdrukken.

1. Samba

Als u bestanden of printers op uw Ubuntu-server wilt delen met alle Windows-computers in uw netwerk, dan installeert u de Samba-server door middel van het commando sudo apt-get install samba. Daarna moet u nog wel het een en ander configureren, en dat gebeurt in het bestand /etc/samba/smb.conf. Dit bestand is overigens vrij lang, maar bestaat voor het grootste deel uit commentaarregels (beginnend met #) die uitleg geven over alle opties. Wilt u meer uitleg, dan kunt u de man-pagina van het configuratiebestand lezen met het commando man smb.conf.

2. Werkgroep

Allereerst moet u de werkgroep van het Windows-netwerk instellen. Dit gebeurt in de sectie [global] met de regel workgroup = WORKGROUP. U verandert hier WORKGROUP (achter =) door de werkgroep van uw netwerk. Die vindt u zo: ga in Windows naar Start, rechtsklik op Computer en kies Eigenschappen, waarna u onderin de werkgroep te zien krijgt. Plaats verder in het configuratiebestand van Samba, onder ####### Authentication ####### nog security = user, wat ervoor zorgt dat de Windows-computers enkel bij de bestanden of printers kunnen na inlog op de server.

3. Printer

Ubuntu heeft standaard in /etc/samba/smb.conf al een sectie [printers] staan die alle lokaal geïnstalleerde printers deelt. Door de optie browsable = yes in te stellen, kunt u op uw Windows-computers door printermap bladeren. Als u wilt dat iedereen in uw netwerk zonder authenticatie kan printen verandert u guest ok = no naar guest ok = yes. Sla het bestand op en test met het commando testparm of u geen syntax-fouten in het configuratiebestand hebt. Is alles in orde, herstart dan Samba met sudo restart smbd && sudo restart nmbd. Alle printers in CUPS worden nu automatisch gedeeld.

Bestandendelen

Bestanden met Samba delen gaat hetzelfde als een printer delen, maar de configuratie van de gedeelde map, die in ons geval muziekbestanden bevat, komt in een sectie [music] in plaats van een sectie [printers]. Standaard deelt Ubuntu nog niets, dus die sectie moet u zelf nog toevoegen. Een voorbeeld is te zien in de schermafbeelding. U vult daarin allereerst een korte beschrijving in en het pad van de map. Als u browsable op yes instelt, kunnen Windows-computers de directory automatisch vinden met Windows Explorer. Met guest ok = yes krijgt iedereen op uw netwerk toegang tot de map zonder een wachtwoord te moeten geven. In dit voorbeeld hebben we de map read-only gemaakt; vul hier no in als gebruikers bestanden in de map mogen aanpassen.

4. Meer directory's

Na aanpassing van de configuratie kunt u deze testen met het commando testparm. Vergeet niet de directory aan te maken. Dat kan voor ons voorbeeld als volgt: sudo mkdir -p /srv/samba/music. Geef de directory daarna ook de juiste gebruikersrechten: sudo chown nobody:nogroup /srv/samba/music. En vul de directory nu met de bestanden die u wilt delen. Herstart daarna Samba met sudo restart smbd && sudo restart nmbd. Voor elke map die u wilt delen, voegt u een nieuwe sectie toe met een andere naam tussen de haken, bijvoorbeeld [documenten].

5. Wachtwoord

Tot nu toe kon iedereen op uw netwerk bij uw gedeelde printers of mappen, zonder wachtwoord. Om de toegang te beperken tot gebruikers die op uw Ubuntu-server gedefinieerd zijn, plaatst u in de sectie van uw printer of map in /etc/samba/smb.conf de regel guest ok = no in plaats van guest ok = yes. Definieer nu een Samba-wachtwoord voor uw gebruiker met sudo smbpasswd -a gebruikersnaam en herstart de Samba-server. Nu moet u eerst deze gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord ingeven op uw Windows-computer voor u toegang krijgt.

0 Reactie(s) op: Tweaks voor uw Ubuntu Server

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.