Tweede Kamer eist keiharde netneutraliteit

Door: andreas-udo-de-haes | 19 mei 2011 18:01

Nieuws

De Kamer heeft een motie aangenomen om netneutraliteit te garanderen en operators te verbieden te discrimineren naar soort gebruik van dataverkeer.

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag met een flinke meerderheid een motie aangenomen die netneutraliteit in de Telecomwet moet verankeren. Alleen het CDA, de VVD en de SGP stemden tegen de motie van GroenLinks, SP en PvdA.

De motie gaat lijnrecht in tegen de plannen van Economische Zaken. Minister Verhagen stelt zich op het standpunt dat het blokkeren en/of tariferen van diensten van andere partijen door de operators acceptabel en logisch is. Verhagen heeft woensdag de motie dan ook "ten zeerste ontraden".

Operators smoren innovatie

De Kamer constateert echter dat zowel KPN van zins is de netneutraliteit te doorbreken door bepaalde diensten zwaarder te gaan belasten of blokkeren. Vodafone doet dit al, met behulp met de controversiële technologie Deep Packet Inspection (DPI). Hiermee worden innovaties op het gebied van nieuwe communicatiemiddelen op internet geblokkeerd, aldus de motie.

De Kamer ziet in “dat bepaalde soorten datagebruik weliswaar meer belasting opleveren voor het netwerk, maar dat ook te belasten valt op basis van de mate van datagebruik, dus er is voor telecomaanbieders geen reden is om bepaalde diensten extra te belasten of te blokkeren.”

Netneutraliteit in Telecomwet garanderen

Oftewel: betalen voor bandbreedte of per MB, maar absoluut geen blokkade, afknijpen of tariferen van bepaalde soorten dataverkeer. De Kamer “verzoekt de regering in de telecommunicatiewet op te nemen dat telecomaanbieders niet op basis van het soort gebruik van dataverkeer mogen differentiëren en daarmee netneutraliteit te garanderen.”

Omdat de motie zo kernachtig is, is niet duidelijk of de Kamer wel ruimte laat om de netneutraliteit op te schorten om malware en hackers te bestrijden, de zogenaamde netwerkintegriteit.

Het ministerie van Economische Zaken wil niet direct op de motie reageren, maar komt nog met een aparte brief hierover. Volgende week worden verschillende wijzigingen in de Telecomwet door de Kamer behandeld.

Door deze motie en brief, alsmede het onderzoek naar DPI, wordt de behandeling wellicht een of twee weken opgeschoven, meldt een bron bij de Kamer.

Motie Braakhuis c s Netneutraliteit

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Tweede Kamer eist keiharde netneutraliteit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.