Tweedehands hardware kopen

Door: Robbert Brus | 23 december 2011 12:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Hardware wordt met de dag sneller en wat vandaag het nieuwste van het nieuwste is, is morgen alweer oud. Er zijn altijd mensen die het allernieuwste kopen en voor een habbekrats hun afgedankte spullen doorverkopen. Daar kunt u van profiteren, maar waar moet u op letten bij het kopen op eBay en Marktplaats, en hoe voorkomt u een miskoop?

Het kopen van tweedehands spullen via internet kost tijd, maar kan veel opleveren. Er zijn een hoop mensen die hun oude hardware voor leuke prijzen op Marktplaats zetten. Ook als uw computer stuk is, dan zijn Marktplaats en vooral eBay mooie websites om naar vervangende onderdelen te zoeken. Zo bespaart u veel geld op een nieuwe computer of de reparatie van uw defecte computer. Mooie voorbeelden zijn accu's, toetsenborden en adapters voor laptops. Bij de leverancier betaalt u al snel honderd euro voor een vervangende adapter. Op eBay en Marktplaats zijn ze al voor een paar tientjes te vinden. Maar wat is het geheim van een goede koop? Waar moet u op letten en hoe bent u een oplichter te slim af?

Deel 1: Waar kunt u zoeken

1. Marktplaats

De in 1999 gestarte website Marktplaats is inmiddels een begrip in Nederland. Ondanks dat de website in 2004 door eBay is overgenomen heeft Marktplaats zijn identiteit behouden en is de site met ruim 1,7 miljoen bezoekers per dag, terug te vinden in de top tien van de meest bezochte sites in Nederland. Marktplaats is een advertentiewebsite waar verkopers hun advertenties kunnen plaatsen en geïnteresseerde kunnen reageren of een bod kunnen plaatsen. Per dag komen er alleen al in de rubriek Computers en Software duizenden nieuwe advertenties bij. De meerderheid van de advertenties wordt geplaatst door mensen die van hun spullen af willen, maar Marktplaats staat er helaas ook om bekend dat er veel oplichters actief zijn. De meeste advertenties zijn gemakkelijk te doorgronden vanwege slecht Nederlands taalgebruik en half Engelse zinnen. Deze adverteerders kunt u beter vermijden. De mensen die u thuis uitnodigen en eventueel aanbieden om de hardware te testen, dat zijn de mensen die u zoekt op Marktplaats.

Marktplaats Zoekassistent

Het is via Marktplaats ook mogelijk om de Zoekassistent te gebruiken. Dit is een stukje software waarmee u in de gaten kunt houden of er nieuwe advertenties met uw zoekopdrachten zijn geplaatst. De Marktplaats Zoekassistent downloadt u via Marktplaats. Na de installatie kunt u een zoekopdracht aanmaken door op Nieuwe zoekopdracht te klikken. Vul de gewenste gegevens in en klik op Volgende. Geef een titel en klik op Opslaan. Zodra er nieuwe advertenties met uw zoekopdracht bij komen, zal deze tool dat melden.

De Marktplaats Zoekassistent houdt precies bij welke nieuwe advertenties met uw zoekopdracht geplaatst worden.

2. eBay

eBay was in het verleden de grootste tegenhanger van Marktplaats. eBay is in 1995 opgericht en uitgegroeid tot 's werelds grootste veilingwebsite. Tussen Marktplaats en eBay zit wel een groot verschil. Marktplaats is een advertentiewebsite en is in de basis eBay een veilingsite. Op eBay is een veiling bindend en op Marktplaats een advertentie vrijblijvend. De hoogste bieder aan het einde van een veiling koopt het product waarop hij of zij geboden heeft. eBay heeft een ontzettend groot aanbod aan spullen, omdat het een internationale website betreft en er dus ook gezocht kan worden buiten onze landsgrenzen. Hierdoor zijn er veel moeilijk te verkrijgen onderdelen te vinden. Denk aan onderdelen van oude laptops, laptoptoetsenborden of processors, maar ook kleine onderdelen om bijvoorbeeld defecten te repareren als een kapot toetsenbord. Op losse onderdelen kan een hoop geld worden bespaard. Zo betaalt u voor een vervangend toetsenbord voor uw laptop bij de fabrikant al snel meer dan honderd euro, en is er met een beetje speurwerk op eBay al voor een paar tientjes één te vinden. Let erop dat u voor het bieden op veilingen goed controleert wat de verzendkosten naar Nederland of België zijn en of de verkoper wel internationaal wil verkopen.

Koopjes spotten met eBay

eBay heeft een handig hulpje voor u beschikbaar. Door middel van Web Apps kunt u de browser uitbreiden met deze tools. Voor zowel Google Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer is er een app beschikbaar. De apps vindt u op eBay. De functionaliteit verschilt een klein beetje per browser, maar stuk voor stuk bieden ze de mogelijkheid om uw eBay-activiteiten bij te houden.

eBay biedt een handige Web App.

3. Kopen via een forum

Een andere, vrij onbekende manier om tweedehands hardware te vinden, is via forums. Op veel computerforums (waaronder het forum van Computer!Totaal) staan rubrieken waar spullen aangeboden en gevraagd kunnen worden. Hier posten vaak mensen die actief zijn op het forum en hun goede reputatie hebben hoog te houden. Daarbij worden conversaties openbaar gedaan en kan iedereen de gemaakte beloftes lezen. Belangrijk is natuurlijk wel dat u de verkoper controleert: hoe lang is deze actief op het forum en plaatst deze vaak berichten? Zo kan het voorkomen dat in advertentie staat dat een processor nooit overgeklokt is geweest, maar de verkoper een jaar eerder in een bericht op het forum heeft staan dat hij zijn nieuwe cpu zwaar aan het overklokken is. Uiteindelijk is geen enkel forum verantwoordelijk voor de koop die u sluit, in de voorwaarden staat dan ook dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen.

0 Reactie(s) op: Tweedehands hardware kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.