Ubuntu 11.04 is uit en brengt een paar grote veranderingen met zich mee. Vooral de nieuwe inteface is opvallend. Ook is er een nieuwe launcher, een nieuwe workspace manager en een nieuw dashboard.

Ubuntu 11.04 is vanaf vandaag beschikbaar via ubuntu.com. Er zijn een aantal grote veranderingen doorgevoerd in de "look and feel" van het besturingssysteem. De taakbalk, ook wel launcher genoemd, bevindt zich aan de linkerkant van het scherm, waarin alle programma's worden verzameld. "Je kan hem verstoppen of laten verschijnen in de linker bovenhoek van het scherm en applicaties en bookmarks toevoegen en verwijderen plus de openstaande venster bijhouden", aldus de makers.

Workspaces

Ook het dashboard (de dash) is nieuw. Als er geklikt wordt op het Ubuntu-logo links bovenin verschijnt er een scherm met snelkoppelingen naar applicaties, ook kan er vanuit de dash gezocht worden naar applicaties en programma's. Het is bedoeld om bijvoorbeeld snel toegang te krijgen tot e-mail, muziek en foto's.

Daarnaast is Workspaces toegevoegd aan de desktop. Daarmee kunnen programma's verdeeld worden over verschillende bureaubladen. Workspaces is vooral bedoeld om veel verschillende aantal openstaande vensters toch overzichtelijk te houden.

Alle files blijven op dezelfde manier terug te vinden als voorheen via de File Manager. Upgraden vanaf een oude versie kan "op de normale manier" via de Update Manager. Er kan bij het inloggen gekozen worden tussen de oude en de nieuwe vormgeving. De files en bookmarks blijven in tact en bevinden zich op de vertrouwde plek.

Nieuwste hardware

Hoewel Ubuntu 11.04 geoptimaliseerd is voor de nieuwste hardware, wordt beloofd dat het besturingssysteem ook werkt op "de meeste desktops, laptops en netbooks". Mocht de hardware niet kunnen omgaan met de nieuwe interface, dan wordt automatisch de klassieke desktopomgeving ingeschakeld. Wie terug wil naar de klassieke omgeving kan daar voor kiezen bij het inloggen.

Elke zes maanden verschijnt er een nieuwe versie van Ubuntu die naast een versienummer ook een dierennaam meekrijgt Ubuntu 11.04 is Natty Narwhal gedoopt, wat iets betekent als 'kekke arctische tandwalvis' (niet te verwarren met een zwaardvis). Volgens Ubuntu directeur Mark Shuttleworth is voor de naam gekozen omdat het dier met uitsterven wordt bedreigd, wat volgens hem dan weer verwijst naar onze planeet, waarvan we er ook maar één hebben. Het 'natty' verwijst naar een gladde en stijlvolle vormgeving, maar ook naar de ondersteuning voor moderne grafische hardware.

'Windows en OS X vaak betere keus'

Ook de eerste kritische reviews zijn al uit. PC Mag wijst er bijvoorbeeld op dat Ubuntu nog steeds standaardtools ontbeert zoals Outlook, Excel, Photoshop of Final Cut. "Het is duidelijk dat, voor veel doeleinden, kiezen voor Windows of OS X een stuk makkelijker is." Toch is er ook lof voor Natty Narwhal: "Voor diegene die zich op zijn gemak voelt in de Linux-wereld is Ubuntu 11.04 de meest opwindende release sinds tijden." Vooral de betere performance is "een uitkomst voor netbooks".

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten