Ubuntu schrapt OpenOffice voor netbooks

Ubuntu verwijdert kantoorpakket OpenOffice in netbooks ten gunste van Google Docs. De maker van het open source besturingssysteem volgt het voorbeeld van Google's Chrome OS.

De Netbook Edition van de bekende Linux-distributie opent documenten als tekstbestanden, presentaties en spreadsheets voortaan in de online-kantoorapplicatie van Google. Die neemt daarmee de plaats in van het open source-kantoorpakket OpenOffice. Ubuntu-maker Canonical voert meer wijzigingen door in de netbook-uitvoering van zijn Linux-distributie om die toegankelijker voor consumenten te maken. Dit meldt ict-nieuwssite Digitizor.

Deze veranderingen worden doorgevoerd in de aankomende versie 10.04 (codenaam Lucid Lynx) van Ubuntu. Die update staat gepland voor april dit jaar. Midden deze maand worden de geplande features vastgelegd ('bevroren'), wat ook het verwijderen van Linux-packages zoals OpenOffice omvat. Daarna worden er alleen nog bugs aangepakt.

Google search in de ban

Ubuntu schrapte onlangs Google als standaardzoekmachine omdat het een deal sloot met Yahoo. Deze zoekmachinemaker werkt intensief samen met Microsofts zoekmachine Bing. Het is niet bekend of de keuze voor Google Docs ook voortkomt uit een zakelijke deal met de aanbieder daarvan.

Verder heeft Ubuntu-maker Canonical in november al besloten het Photshop-alternatief The Gimp te verwijderen uit de standaardinstallatie. Net als OpenOffice kunnen gebruikers deze software wel zelf toevoegen middels de centrale downloadfunctie van Linux.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten