Ultieme BIOS-tweaks voor Intel LGA1366

Door: raymond-koning | 09 mei 2011 10:40

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De BIOS van een modern systeem is een handige en krachtige tool, voor wie de weg weet te vinden in het oerwoud van mogelijkheden en technische terminologieën. Om optimale prestaties te realiseren met de BIOS-instellingen is wel enige systeemkennis nodig. Wij laten u zien hoe u een supersnel Core i7-systeem nog veel sneller kunt maken.

Het maken van de optimale BIOS-instellingen is een zaak van enerzijds technische knowhow, die we u in turbotempo gaan bijbrengen, en anderzijds een 'wetenschappelijke' benadering van trial on error: het zoeken naar instellingen waarbij de grens opgezocht wordt van het toelaatbare, zonder daarbij de pc of Windows-installatie om zeep te helpen.

Het BIOS tweaken wil niet altijd zeggen dat de pc overgeklokt wordt. Het overklokken van het systeem kan in de BIOS, maar u kunt hier veel meer instellingen veranderen. Bijvoorbeeld om meer gebruik te maken van de beheercapaciteiten van Windows, het opstarten van het systeem te versnellen, de communicatie voor processor, geheugen of harde schijven te optimaliseren, en om onderdelen in en uit te schakelen. Het is handig om bij de aankoop van een moederbord rekening te houden met de mogelijkheden van het moederbord om systeeminstellingen naar uw hand te zetten. Wij gebruiken in dit artikel een ASUS Sabertooth X58. Bewust kiezen we niet voor een overklokkersmoederbord, maar geven we de voorkeur aan een wat meer gangbaar high-endmodel, omdat we denken dat dergelijke moederborden bij hobbyisten meer in trek zijn. Om de kosten voor het BIOS tunen enigszins in de hand te houden is gekozen voor een Cooler Master Hyper 212 Plus als processorkoeler. Een flink zwaar uitgevallen multiplatform-processorkoeler die we voor 'slechts' 25 euro bij onze lokale pc-winkel hebben gekocht.

Een goed ontworpen moederbord, zoals de ASUS Sabertooth X58, helpt om tot optimale prestaties te komen.

1. Kloksnelheden

De Intel-systemen van vandaag de dag zijn wezenlijk anders dan in de periode dat Intel met de LGA775-socket werkte. Een systeem tunen was toen eigenlijk een zaak van enkel de Front Side Bus (FSB) aanpassen, en processor en geheugen werden automatisch overgeklokt via de vaste multipliers en dividers. Multipliers en dividers wil zeggen dat onderdelen zoals geheugen, chipset en processor, een constante waarde hebben die vermenigvuldigd of gedeeld wordt met de snelheid van de FSB. Dit bepaalt dan de kloksnelheid (frequentie) van het betreffende onderdeel. Met de introductie van het Core i7-platform op chipset X58, heeft Intel het FSB-model met pensioen gestuurd en is met Quick Path Interconnect (QPI) verder gegaan. De intrede van QPI vereist een andere aanpak om het uiterste uit het systeem te halen. Om een systeem te tunen is het goed te weten welke onderdelen op elkaar aangesloten zijn en welke onderdelen op wat voor manier dan ook aan elkaar gerelateerd zijn. Wij stellen u de BCLK voor. BCLK staat voor internal base clock, ofwel de interne basisfrequentie van het systeem.

BCLK is de interne basisklok van waaruit een Core i7-systeem zijn klokfrequenties kan bepalen.

2. Aanpassen BCLK

Omdat u de term BCLK ook weer terugvindt in de BIOS-­instellingen van uw moederbord, blijven wij deze afkorting op deze manier gebruiken. In het BCLK-overzicht op p. 105 staat met behulp van pijlen en de notatie f1 (DRAM frequency), f2 (UCLK frequency), f3 (CPU frequency) en f4 (QPI Link Data Rate), aangegeven op welke onderdelen het veranderen van de BCLK invloed heeft. De standaardwaarde van de BCLK is 133 MHz. In het geval van onze Core i7-970 processor betekent dit het volgende: de multiplier van de Core i7-970 is 24, wanneer dit vermenigvuldigd wordt met de BCLK-frequentie dan wordt dat 24 x 133 MHz = 3,2 GHz. Door nu te variëren met de multiplier van de processor of de BCLK, kunt u een andere frequentie instellen voor de processor. Let wel op, wanneer u de BCLK aanpast, veranderen de frequenties van enkele andere componenten ook! De BCLK bepaald immers voor 4 onderdelen de frequentie, kijk hiervoor naar het BCLK-overzicht. De verschillende multipliers die u eventueel op een Core i7-systeem kunt instellen variëren in limiet en maximum, afhankelijk van de geplaatste Core i7 processor.

Het vervangen van de standaardkoeling is aan te raden als u de snelheid van de processor wilt verhogen.

3. Processor tweaken

Zoals in stap 2 'Aanpassen BCLK' is uitgelegd, is de frequentie waarop een CPU werkt, gerelateerd aan de multiplier van de processor en de BCLK-frequentie. Wij beschikken over een Intel Core i7-970 met een multiplier van 24. Deze maximale waarde van de multiplier ligt vast en via het moederbord kunt u die alleen verlagen. Wilt u meer vrijheid om uw processor op een andere frequentie te laten lopen; dan dient u, als het om een Core i7 gaat, de Extreme Edition te gebruiken. Bij de Core i7 EE-versies heeft de multiplier geen maximale waarde, waardoor u eenvoudiger het optimale uit de processor kunt halen.

De instelling van het BCLK laten we in eerste instantie bepalen door het geheugen. Voor het geheugen hebt u twee multipliers tot uw beschikking; 8x en 10x. Via het moederbord stelt u eerst de CPU Ratio Setting (multiplier) omlaag naar de standaardfrequentie bij een gewijzigde BCLK, totdat u de optimale BCLK-frequentie gevonden hebt. Daarna doet u de CPU Ratio Setting (multiplier) weer omhoog totdat u de maximale snelheid gevonden hebt waarop uw processor stabiel loopt. Zoals in het BCLK-overzicht te zien is, kent de Core i7-processor twee delen waarop de BCLK van toepassing is. Naast de zes cores van i7-970 zit de uncore. Deze bevat de geheugencontroller, de QPI-controller en het geïntegreerde Level 3 Cache-geheugen. Het is belangrijk om te beseffen dat de geheugencontroller in de uncore zit. Als u een moederbord hebt waarmee u de multiplier van de uncore kunt aanpassen dan moet u ervoor zorgen dat deze minimaal twee keer zo hoog staat als de multiplier voor het geheugen. Over het algemeen laat de uncore zich gemakkelijk overklokken en zal het eerder het core-deel zijn dat de handdoek in de ring gaat gooien.

De Intel Core i7 is een complexe processor waarin de geheugencontroller en QPI-controller zijn ondergebracht.

4. Geheugen tweaken

Om het geheugen te optimaliseren is het noodzakelijk dat u enige kennis hebt van de terminologie die schuilgaat in de rubriek DRAM Timings in het BIOS. Neem voor de werking van het geheugen een map met drie Excel-lijsten in gedachten waarop u de voetbaluitslagen van de Eredivisie, Jupiler League en de lokale amateurclub afzonderlijk in een Excel-bestand bijhoudt. Als u wilt weten wat FC Zwolle de derde wedstrijd van het seizoen ook alweer gedaan had, dan selecteert u eerst de Jupiler League, u kijkt bij speelronde drie en vervolgens bij FC Zwolle en u hebt het resultaat gevonden. Het systeemgeheugen werkt net zo. Eerst wordt een bank geselecteerd, daarna een rij (RAS) en vervolgens de kolom (CAS). tCAS geeft het aantal klokcyclussen aan dat nodig is voordat het geheugen de eerste bit uit een kolom beschikbaar heeft. De kloksnelheid geeft aan hoe lang het geheugen vanaf dat moment nodig heeft om alle data beschikbaar te stellen. Geheugen met een hoge tCAS is dan ook sneller dan geheugen met een lage tCAS. tRCD is het aantal klokpulsen dat het geheugen nodig heeft om van een geactiveerde rij de kolom erbij te zoeken voor de juiste 'cel'. tRP is het aantal klokpulsen dat nodig is voor het deactiveren van een rij en het activeren van de volgende rij, voor een lees- of schrijfactie. tRAS is het aantal klokpulsen dat het geheugen nodig heeft voordat aan een nieuwe geheugeninstructie begonnen kan worden. Lagere waarden zijn beter voor de prestaties. Ook hier geldt weer dat de BCLK-instelling invloed heeft op de kloksnelheid van het geheugen (DRAM frequency). De kloksnelheid van het geheugen is gerelateerd aan de BCLK en heeft een vaste multiplier van 8 of 10. Verandert u de kloksnelheid van het geheugen, zorg er dan voor dat de uncore ten minste op de dubbele snelheid loopt. Let hier wel op de specificaties van het geheugen: hogere frequenties houden andere voltages in voor de DRAM-bus.

Lekker snel geheugen, zoals deze Kingston HyperX DDR3 T1 Triple Channel set maakt het stoeien met de BCLK een stuk aangenamer.

0 Reactie(s) op: Ultieme BIOS-tweaks voor Intel LGA1366

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.