Undelete 360

Door: robbin-ooijevaar | 07 april 2011 13:21

How To

Als u een bestand wist, blijven er altijd dataresten achter op uw pc, zelfs als u de prullenbak leegmaakt. Undelete 360 maakt hier gebruik van door gewiste bestanden terug te zoeken en te herstellen. Het programma kan bestanden echter ook permanent vernietigen.

1. Undelete 360

Het terughalen van verwijderde bestanden wordt ‘data-recovery’ genoemd. De meeste software waarmee u verwijderde informatie kunt terughalen is commercieel en alleen tegen betaling verkrijgbaar. Undelete 360 kost echter niets en werkt in de meeste gevallen prima. Het is zelfs mogelijk dat u met Undelete 360 bestanden van jaren geleden tegenkomt. Surf naar de website van Undelete 360 en download het programma. Undelete 360 is Engelstalig, maar eenvoudig te bedienen. Het programma is ook in staat om foto’s terug te halen die u eerder van de geheugenkaart van uw digitale camera hebt ‘gewist’. Dat is handig als u de kaart per ongeluk in uw camera hebt geleegd en bent vergeten om de foto’s vooraf te importeren.

In tegenstelling tot de meeste software voor data-recovery wordt Undelete 360 gratis aangeboden.

2. Gegevens zoeken

Als u verwijderde gegevens van een usb-stick of geheugenkaart wilt terughalen, moet u deze eerst met uw computer verbinden voordat u Undelete 360 opstart. Het zoeken naar sporen van verwijderde bestanden is heel eenvoudig en begint met een druk op de knop Search. Selecteer de schijfletter of geheugenkaart die Undelete 360 voor u moet onderzoeken en bevestig met Start. De duur van dit proces is afhankelijk van de omvang van de schijf en de hoeveelheid gegevens die moet worden doorzocht. Uiteindelijk toont Undelete 360 een lange lijst met resultaten. In de kolom Status ziet u hoe eenvoudig of lastig het voor Undelete 360 is om een bepaald bestand te redden. De beste aanduiding die u daarbij kunt tegenkomen is uiteraard Very good. U hoeft niet de hele lijst door te worstelen. Geef bij Filename search een gedeelte op van de bestandsnaam of een extensie, bijvoorbeeld docx of doc als u alle Word-documenten wilt zien, en jpg voor foto’s.

Gebruik de knop Search en laat Undelete 360 naar verwijderde bestanden zoeken.

3. Veiligstellen of vernietigen

Als u de naam van het te herstellen bestand niet weet, kunt u ook op de kolommen Size (bestandsomvang) of Date created (bestand aangemaakt) klikken. Hiermee wordt de lijst met gevonden bestanden gesorteerd, zodat u het verwijderderde bestand aan de hand van de omvang of datum terug kunt vinden in de lijst. Vink de bestanden aan die u wilt terugtoveren en klik op Recover. Geef aan waar u de bestanden wilt opslaan en bevestig met Start. Als u een bestand echt nooit meer wilt terugzien en dus wilt vernietigen, klikt u in Undelete 360 op het tabblad Wipe Files. Verander de instelling One pass random naar Us Dod 5220.22-M om een zeer grondig werkende bestandsshredder te gebruiken. Sleep de bestanden en/of mappen die u wilt vernietigen vanuit de Windows-verkenner naar het Undelete 360-venster en bevestig met Wipe files. Gebruik de wipe-optie met beleid, want ‘weg’ is hierbij definitief ‘weg’!

Vink de verwijderde bestanden aan en haal ze terug met de knop Recover.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Undelete 360

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.