UPC-directeur: downloaden is diefstal

UPC-directeur Diederik Karsten is duidelijk: downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming is diefstal. "Nee, daar maak ik me niet populair mee."

Internetproviders staan onder toenemende druk over downloaden van illegaal gekopieerd materiaal, zoals films, muziek en software. De meeste isp's stellen dat zij slechts doorgeefluik zijn. Ook UPC stelde recentelijk: "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web.” UPC-directeur Diederik Karsten (52) van kabelbedrijf UPC heeft echter wel een duidelijke mening: hij vindt downloaden diefstal.

Solidair

UPC wordt er met enige regelmaat van beschuldigd of verdacht solidair te zijn met de rechtenjagers, zoals Stichting Brein. UPC maakt echter ook reclame met snel internet om films te downloaden. Wat denkt Karsten van de mogelijke internationale wetgeving gericht tegen vrij downloaden?

Hij windt daar geen doekjes om. De kabeldirecteur onderscheidt twee soorten piraten, maar heeft met beide weinig scrupules: “UPC ondervindt met het netwerk alleen hinder van de hele zware downloaders. Een fractie van de abonnees meent het recht te hebben om 24 uur per dag en bij voorkeur dertig dagen lang de verbinding geheel vol te pompen met films. Ik vermoed dat ze niet eens de tijd hebben om dat allemaal te bekijken. Ze overtreden de fair use-principes."

'Drogreden'

"Dan heb je daarnaast een veel grotere groep van personen die het niet prettig vindt te moeten betalen voor de creatieve prestatie van een ander, die ze kennelijk wel waarderen want ze willen die in bezit krijgen. In Nederland hebben we wat afwijkende wetgeving waarmee het bekende downloaden voor eigen gebruik is toegestaan."

"Gaarne zou ik met deze mensen eens een boekhandel willen binnengaan, een stapel boeken onder de arm nemen, de winkel uitlopen en als ze daar iets van zeggen opmerken: ze zijn voor eigen gebruik. Wellicht dat het dan begint te dagen wat dat downloaden betekent. Juridisch gezien is dat gewoon jatten. Nee, daar maak ik me niet populair mee bij velen."

Geen verlengstuk Justitie

Toch antwoordt Karsten ontkennend op de vraag of UPC samen met auteursrechtenwaakhond Brein wil optrekken. "Nee. Want aan de andere kant geldt: als isp zijn we geen verlengstuk van Justitie en Brein. Dus noch een politieagent noch een moraalridder om de klanten op te voeden. ”

Het downloaden heeft wel invloed op de markt, erkent Karsten die sinds 2004 directeur is van het kabelbedrijf. Enerzijds prijscorrigerend, maar dat wordt elders weer gecompenseerd. “Ook UPC en haar voorgangers hadden in het begin te maken met piraterij. Tot op zekere hoogte is dat gedoogd. Maar inmiddels zijn prijzen van dvd’s en cd’s aanzienlijk gedaald en betaalt het publiek met veel duurdere tickets voor de concerten en evenementen.”

Eigen belang

UPC biedt zelf de films tegen betaling aan, dus heeft er belang bij om rechten af te rekenen. Maar UPC verdient ook goed aan snelle internetverbindingen die, zoals algemeen bekend, voornamelijk voor downloaden van films en series worden gebruikt. Een spagaat?

“Wat je ziet, vooral na dat rapport van de taskforce Superbreedband van EZ, zijn vooral verraste reacties uit de markt dat wij kennelijk zo innovatief zijn. Op de kabel wordt liever negatief neergekeken. Maar wij stuwen innovatie, jarenlang al, en worden daar nu ook voor beloond met een grote voorsprong in de markt. Dat wordt maar moeilijk geloofd.”

Dat ongeloof is mede ingegeven door UPC's presteren van de afgelopen tien jaar. Het bedrijf heeft financiële controverse en problemen, inclusief een bankroet, gehad en een reputatie opgebouwd dat het klanten schoffeert met slechte service. Karsten reageert op deze kritiek met de vraag: “Waarom worden wij beoordeeld op ons verleden? Ik ken geen enkel bedrijf, dienst of product waarbij consumenten er een geheugen van jaren op nahouden om slechte ervaringen na te dragen."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten