Urbanista Lisbon - Op het oor

Door: Joris Peterse | 24 januari 2022 17:11

Urbanista Lisbon
Review

Urbanista maakt opvallende audioproducten, van in-ears tot koptelefoons. Zo kwam onlangs de Urbanista Miami aan bod: een koptelefoon die laadt via de ingebouwde zonnecel. Deze Urbanista Lisbon bluetooth oortjes vallen op een andere manier op, ze zijn namelijk ongekend klein. Je leest er meer over in deze Urbanista Lisbon review.

Urbanista Lisbon

Prijs € 49,-
Kleur zwart, mintgroen, lichtgeel, rood, paars
Verbinding bluetooth 5.2
Accu 50 mAh (oortje), 300 mAh (oplaaddoosje)
Gewicht 4 gram (oortje), gram (oplaaddoosje)
Features microfoon, aanraakbediening
Aansluiting usb-c
Website www.urbanista.com
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Draagcomfort
  • Formaat
  • Accuduur
  • Minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Pasvorm
  • Geen ruisonderdrukking

De Urbanista Lisbon-oortjes vallen meteen op, vooral vanwege de kleuren waarin ze beschikbaar zijn. Zo kreeg ik de mintgroene uitvoering en zijn de oortjes ook in knalrood en lichtgeel verkrijgbaar. Ook gewoon in het zwart overigens. Ook zijn de oortjes nog geen vijftig euro, dat is een toegankelijk prijsje.

De meeste draadloze in-ears hebben een ontwerp waarbij een steeltje uit het oor steekt, waarbij de AirPods het bekendste voorbeeld zijn. Tevens zijn er veel oortjes die als een dopje in het oor zitten. Deze Urbanista Lisbon vallen in de tweede categorie. Maar beschikken net zoals de AirPods niet over een rubber tipje dat je oor in gaat. Dat maakt het oortje uitzonderlijk klein. Om toch nog een beetje vast in het oor te zitten is er een klein rond beugeltje van rubber dat achter de oorschelp haakt.

Urbanista Lisbon
Urbanista Lisbon
Urbanista Lisbon
Urbanista Lisbon

Geluidsbeleving Urbanista Lisbon

Het opvallende ontwerp van de Urbanista Lisbon heeft wel zijn eigen unieke eigenschappen. Zo zitten de oortjes erg prettig, je hebt nauwelijks door dat je oortjes draagt door het lage gewicht. Maar heel stevig blijven ze niet zitten, wat de oortjes niet zo geschikt maken voor gebruik tijdens activiteiten.

De rubber tipjes van veel oortjes zorgen ervoor dat het gehoorkanaal wordt afgesloten. Dat is ook nodig bijvoorbeeld voor de werking van ruisonderdrukking. Bij de Urbanista Lisbon is dat niet zo nodig, aangezien de headset niet over ruisonderdrukking beschikt. Maar rubber tipjes zorgen ook voor geluidsisolatie, zodat je alles haalt uit de kleine speakertjes waarmee oortjes zijn uitgerust. Die geluidsisolatie mist, wat als gevolg heeft dat het geluid wel erg blikkerig klinkt. Ook is er weinig beleving, het geluid is te vlak, waardoor bastonen en geluiddetail onvoldoende hoorbaar zijn.

De ingebouwde microfoons voor telefoongesprekken lijken ook een beetje last te hebben van het ontwerp. Bij omgevingsgeluid of wind merk je al snel dat je minder goed te horen bent.

Ondanks het kleine formaat, hebben de oortjes een flink uithoudingsvermogen

Accuduur

Kleine oortjes, klein oplaaddoosje… Kleine accuutjes. Maar daar verkijk je je makkelijk op. Opgeladen Urbanista Lisbon-oortjes gaan zo’n acht en een half uur mee. Dat is genoeg voor een lange vlucht of een werkdag. Dat is best indrukwekkend voor zulke kleine oortjes, wellicht het feit dat ze verbinden via de nieuwste bluetoothversie (5.2) kan hieraan bijdragen. Ook het ontbreken van afspeelmodi zoals omgevingsgeluid en ruisonderdrukking helpt natuurlijk mee. Deze functies gebruiken doorgaans aanzienlijk meer energie.

Het oplaaddoosje is ook prettig klein en kan zo naast je smartphone in de broekzak. Heel hoge capaciteit heeft het doosje echter niet. Genoeg om beide oortjes twee keer volledig op te laden. Het doosje zelf laad je op via de usb-c-poort. Draadloos laden is niet mogelijk.

Bediening

De Urbanista Lisbon-oortjes zijn verder erg basic, wat ook niet verwonderlijk is gezien de prijs. Er is geen waterdichte behuizing of app-ondersteuning voor bijvoorbeeld het firmware updaten van de oortjes, de geluidsafstelling te regelen of de tikbediening van de oortjes te wijzigen.

Deze tikbediening blijft daardoor een tikje voor volume-afstelling, twee voor afspelen of pauzeren en drie voor de volgende of vorige track.

Urbanista Lisbon

Conclusie: Urbanista Lisbon kopen?

De Urbanista Lisbon headset heeft een beetje hinder van zijn ontwerp. Hoewel de oortjes erg comfortabel zitten, zitten ze niet stevig en is de geluidskwaliteit niet best. Er is geen app of ruisonderdrukking, wel een prima accuduur. Hoewel de oortjes erg toegankelijk geprijsd zijn kun je toch beter een paar tientjes meer investeren in andere bluetooth in-ears.

0 Reactie(s) op: Urbanista Lisbon - Op het oor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.