Urbanista Los Angeles – Draadloze koptelefoon laadt zichzelf

© PXimport

Urbanista Los Angeles – Draadloze koptelefoon laadt zichzelf

Geplaatst: 23 november 2021 - 11:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:17

Joris Peterse

Handig, zo’n draadloze koptelefoon. Niet alleen heb je geen gedoe meer met een draadje, dankzij de ingebouwde accu heb je ook vaak ruisonderdrukking en geluiddoorlating. Maar zo’n accu, die gaat leeg. Koptelefoonmaker Urbanista kwam met een simpele oplossing: een koptelefoon met zonnecel. Hoe dat in praktijk werkt lees je in deze Urbanista Los Angeles review.

Waarom is geen fabrikant hier eerder op gekomen? Koptelefoonmakers lijken vooral bezig met de oorschelp, de geluidskwaliteit en functies, enzovoort. Apple had wel oog voor de band om het hoofd, door deze van aluminium te maken konden ze de AirPods Pro net die luxe uitstraling meegeven die je verwacht bij de absurde prijs. Dan doet Urbanista dat toch beter. In de band van de koptelefoon zit een zonnecel verwerkt. Geen blauwige paneeltjes zoals je gewend bent, maar als een soort folie over band heen (PowerFoyle heet dit folie). Hierdoor heb je de voordelen van een zonnecel, zonder dat dit afdoet aan het uiterlijk van de koptelefoon. Wanneer je de koptelefoon ziet, zou je niet zeggen dat hij zijn eigen energie opwekt.

Miami lijkt op Los Angeles

Urbanista vernoemt al zijn koptelefoons naar steden. Zo kwamen bijvoorbeeld eerder oortjes in de Londen- en Stockholmserie voorbij op de redactie. Hetzelfde geldt voor de koptelefoon in de Miami-serie, die eigenlijk vrijwel hetzelfde is als de Urbanista Los Angeles. Maar dan zonder zonnelader. De Urbanista Miami lijkt ook een prima basis om uit te breiden met zo’n cel.

Overigens beschikt de Urbanista Los Angeles ook gewoon over een usb-c-aansluiting, waarmee je de koptelefoon met een kabeltje oplaadt, mocht deze leeg zijn.

De zonnecel zit in folie in de hoofdband verwerkt.

© PXimport

Zonnecel in praktijk

Helaas kun je met de Urbanista Los Angeles niet zoals Emperor Palpatine uit de Star Wars films “unlimited power” roepen. Immers, je koptelefoon laadt alleen als deze zich in zonlicht bevindt. Loop je buiten in het zonnetje, dan zul je merken dat als je de koptelefoon gebruikt er altijd meer energie verbruikt wordt dan er opgeladen wordt. Natuurlijk verlengt het de accuduur. Met name als je muziek luistert zonder ruisonderdrukking of geluidsdoorlating. Wanneer je deze afspeelmodi gebruikt, zal je koptelefoon immers meer stroom verbruiken.

In de zon kun je laden en spelen tegelijk, alleen loopt de batterij sneller leeg dan dat deze laadt.

-

En mocht je accu alsnog leeg raken, dan luister je toch gewoon even door via de bedrade aansluiting terwijl de zonnecel zijn oplaadwerk doet. Toch? Nee. De bedrade aansluiting is van de koptelefoon verwijderd, naast de zonnecel het enige verschil ten opzichte van de Urbanista Miami. Onnodig, onhandig en de beargumentering van Urbanista maakt het niet beter: “De reden waarom we hebben besloten om de kabelconnector van de hoofdtelefoon te verwijderen, is om het aantal adapters, kabels en componenten dat nodig is voor het product te verminderen omdat bekabeld gebruik voor de meeste gebruikers van draadloze hoofdtelefoons geen prioriteit is. Daarnaast is het weglaten van de kabelconnector ook nog eens een milieuvriendelijkere oplossing.” Vooral het milieuvriendelijke argument schuurt, aangezien een accu een beperkte levensduur heeft en een kabel in theorie je koptelefoon altijd kan laten werken.

Met een paar handigheidjes maak je optimaal gebruik van de zonnecel op je koptelefoon. Urbanista denkt hier in mee, door de etui van de koptelefoon open te houden, zodat er zelfs geladen kan worden zonder dat de koptelefoon uit het zakje haalt. Door bijvoorbeeld de koptelefoon niet in de tas te laten zitten, maar neer te leggen pakt hij altijd wat licht mee. Zodoende wist ik in praktijk enorm lang met een opgeladen accu te doen, afhankelijk van hoe vaak en lang je je koptelefoon gebruikt en hoe regelmatig je hem in het licht kunt leggen, kun je vrijwel eindeloos door zonder dat je hem op hoeft te laden. En dat schrijf ik halverwege november, een testperiode waarbij niet echt veel daglicht voorhanden is. Let wel op dat zelfs bij schaars gebruik je er haast niet aan ontkomt om zo nu en dan toch even bekabeld op te moeten laden.

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Urbanista app

Urbanista koptelefoons moesten het voorheen zonder app doen. Maar nu deze Urbanista Los Angeles uit is gekomen, is er ook een app voorhanden. Het grote pluspunt van deze app is dat je kunt zien of de koptelefoon genoeg licht pakt om op te laden. De app heeft verder nog veel werk nodig. Het enige wat je kunt doen is een paar functieknoppen configureren (deze knoppen bevinden zich op de oorschelpen: drie aan de rechterkant, een aan de linkerkant). Ook kun je de afspeelmodus aanzetten, iets wat ook kan met de functieknoppen. Een equalizer of de mogelijkheid om de firmware up te daten is niet te bespeuren.

Een ander euvel waar ik tijdens het testen regelmatig tegenaan liep is dat de app aangeeft niet te kunnen verbinden met de koptelefoon. Wat een gekke bug is, aangezien ik deze foutmelding zelfs krijg wanneer ik de koptelefoon daadwerkelijk draag en er muziek op afspeel via de smartphone.

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Kwaliteit

Voor het prijskaartje van zo’n 199 euro koop je met de Urbanista Los Angeles niet de koptelefoon met de meest hoogwaardige geluidskwaliteit, microfoons en afspeelmogelijkheden. Je koopt de koptelefoon echt voor de zonnecel.

De geluidskwaliteit is wel oke, maar mist wel wat aan kracht en geluidsdetail. Hetzelfde kan gezegd worden over de ruisonderdrukking. Het filtert wel degelijk wat omgevingsgeluid weg. Alleen heeft de ruisonderdrukking wat moeite met harde wind. De modus die omgevingsgeluid juist doorlaat werkt zoals je mag verwachten.

Het draagcomfort en de bouwkwaliteit krijgen op hun beurt weer een pluspunt. De koptelefoon zit degelijk in elkaar, ook het deel bij de oorschelpen dat je op maat afstelt oogt en voelt luxe. De koptelefoon ziet er fraai uit en kan lang gedragen worden zonder dat het op de oren drukt. Dat er een zonnecel in de hoofdband verwerkt zit, ziet niemand.

Urbanista Los Angeles

© PXimport

Conclusie: Urbanista Los Angeles kopen?

De Urbanista Los Angeles heeft een zonnecel die echt meerwaarde biedt, zolang je de koptelefoon in het licht kan houden en er niet meer dan dertig uur achtereenvolgend van afhankelijk bent. De cel laadt traag. Het is wel de troef van Urbanista, want voor dezelfde prijs koop je een koptelefoon met betere afspeelkwaliteit. Minpunt is wel het ontbreken van de bekabelde aansluitmogelijkheden.

8,0

Ons oordeel

Urbanista - Los Angeles

Pluspunten

Zonnecel

Bouwkwaliteit

Draagcomfort

Minpunten

App is buggy

Audiopoort ontbreekt

Conclusie

**Prijs** € 199,- **Frequentiebereik** 10Hz - 20kHz **Drivers** 40 mm **Impedantie** 32 ohm **Draadloos** Bluetooth 5.0 **Afmetingen** 25 x 20 x 7 cm **Gewicht** 310 gram **Meegeleverd** draagetui, usb-c-oplaadkabel **Overig** Ruisonderdrukking, ambient pass-through, zonnecel, usb-c **Website** [www.urbanista.com](https://www.urbanista.com/nl/losangeles)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000