USB 3.1 Type-C connector wordt de nieuwe standaard

Door: redactie-computerworld | 18 april 2014 15:00

Nieuws

USB is de meest gebruikte manier om randapparatuur en gadgets op pc's, laptop's, smartphones en tablets aan te sluiten. Sinds USB 3.0 is de snelheid ook nog eens prima. Het enige nadeel is de vrij lompe connectors. Daar komt binnenkort verandering in met de USB 3.1 Type-C-connector.

Type-C wordt de plug die alle andere pluggen overbodig moet maken. Deze USB-connector gaat alles verbinden: van je muis en toetsenbord tot je smartphone tot externe harde schijven en monitoren.

"De Type-C plug is een grote stap voorwaarts", zegt Jeff Ravencraft. Hij is voorzitter van het USB Implementers Forum (USB-IF), de organisatie die de USB-standaard ontwikkelt. "Het wordt in het begin misschien een beetje verwarrend, maar Type-C gaat zaken sterk simplificeren door consolidatie en vervanging van grote USB-connectoren."

Net als Apple's Lightning-connector is USB Type C verticaal symmetrisch, wat betekent dat je niet langer hoeft uit te vinden wat de juiste manier is om de connector in een ingang te steken. Type C lijkt op de ovale Micro USB-plug, maar is iets groter en dikker en heeft aan beide zijden contactpunten, net als Lightning. Bij plaatsing klinkt een klikgeluid ter bevestiging.

USB 3.1

Type-C wordt tegelijkertijd met SuperSpeed USB 3.1 geïntroduceerd, wat inhoudt dat de datasnelheid naar 10Gbps wordt opgekrikt en de technologie wat betreft snelheid beter kan concurreren met het eveneens op 10Gbps opererende Thunderbolt van Intel en Apple. USB 3.1 is een flinke verbetering ten opzichte van de 480Mbps snelheid die USB 2.0 bood en de 4,8Gbps limiet van de USB 3.0-specificatie.

USB 3.1 laat niet alleen bestanden van en naar externe harde schijven kopiëren, maar creëert ook nieuwe toepassingen. De bandbreedte komt in de buurt van HDMI 1.4-verbindingen, waardoor ook een videostream met een resolutie van 4096 bij 2304 met 30 beelden per seconden getransporteerd kan worden.

Meer stroom

Ook wat betreft stroomverbruik vinden veranderingen plaats. Type-C kan 5, 12 of 20 volt leveren en maximaal 100 watt vermogen aan. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige pluggen, die nauwelijks in staat zijn een smartphone of tablet voldoende te voeden. Monitoren met een Type-C connector kunnen hierdoor zonder externe stroombron functioneren, iets wat Ravencraft "revolutionair" noemt.

Het kan nog tot 2015 duren voordat de eerste apparaten en computers met USB 3.1/Type-C op de markt komen. De standaard moet deze zomer nog geratificeerd worden. Daarna duurt het enkele maanden voordat fabrikanten de nieuwe standaard in hun productontwerpen verwerkt hebben.

Bron: Computerworld

2 Reactie(s) op: USB 3.1 Type-C connector wordt de nieuwe standaard

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 april 2014 18:27 Anoniem
  En n u maar hopen dat de verplichte standaard voor telefoonopladers deze usbC3.1 wordt, dan kunnen meteen alle tablets ook op deze standaard. Jippie!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2014 21:03 darknessblade
  vergeet niet dat de usb 3.1 standaard pas rond 2015 in bijna elk electronisch apparaat word geintergreert (apple is een uitzondering)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.