Usb-poorten tekort? Dat is zo opgelost!

© PXimport

Usb-poorten tekort? Dat is zo opgelost!

Geplaatst: 11 november 2013 - 14:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:28

Redactie ID.nl

Kom je usb-poorten tekort en zijn ze altijd bezet in je laptop of computer? Gelukkig hoef je geen apparaten af te danken, want je kunt het aantal poorten eenvoudig uitbreiden met een usb-hub.

Door een usb-hub aan te sluiten, kan je direct meer apparaten aansluiten op je pc of laptop. Zo'n hub is als het ware een verlengstuk voor je usb-poorten, zoals een stekkerdoos bij een stopcontact. Je kunt kiezen voor een usb-hub mét of juist zonder voeding.

Usb-hub zonder voeding

De ingebouwde usb-poort van je laptop of computer levert gemiddeld rond de 500 mA. Bij een usb-hub zonder voeding moet de energie verdeeld worden over de verschillende ingangen. Zeker bij het aansluiten van apparaten zonder eigen stroomvoorziening bestaat de dus de kans dat je stroom tekort komt.

 

© PXimport

Een voorbeeld van een usb 3.0-hub zonder voeding is de Sharkoon 4x USB 3.0. Prijs: 22 euro.

Met voeding

Een usb-hub met voeding zorgt er dus voor dat er voldoende stroom is voor al je aangesloten apparaten. Gemiddeld moet zo'n hub minimaal aan elk apparaat 500 mA kunnen leveren.

 

© PXimport

Een voorbeeld van een usb 3.0-hub met voeding is de AI-707946 USB 3.0 Slim Hub 4 Ports. Prijs: 20 euro.

Usb 2.0 of usb 3.0

Vaak kan je bij het kopen van een usb-hub kiezen tussen usb 2.0 of 3.0. Het verschil is een flinke upgrade. Usb 3.0 wordt al enige tijd gezien als de nieuwe standaard voor het aansluiten van apparatuur op je laptop of computer. Hij gebruikt minder energie dan zijn voorganger usb 2.0 en dat is vooral voordelig bij het gebruik van mobiele apparatuur. In theorie werkt usb 3.0 ook tien keer sneller dan het verouderde usb 2.0.

De usb-hub aansluiten

Voor het aansluiten van een usb-hub hoef je niet over technische kennis te beschikken. Als je de usb-poort op je pc weet te vinden, kan je hier de hub simpelweg op aansluiten. Een hub met voeding sluit je nog even aan op het stroomnet, waarna je direct gebruik kunt maken van de extra poorten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten