Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Usb-printers delen met het netwerk

Door: Kees Krick | 03 oktober 2012 16:47

Apps & Software

Hebt u een printer die via een usb-kabel met een pc is verbonden? Dan is het echt niet nodig om al uw printwerk via deze ene computer te doen. In Windows 7 kan de printer eenvoudig gedeeld worden met de overige pc's in het thuisnetwerk. U kunt er dan draadloos op printen.

1. Printen in een thuisgroep

De eenvoudigste manier om iets op een printer af te drukken die met een andere pc is verbonden, is door in Windows 7 een Thuisgroep in te richten. Alle pc's die in de thuisgroep zitten, kunnen namelijk heel eenvoudig printers (en bestanden) met elkaar delen. U hoeft niet telkens een gebruikersnaam en wachtwoord in te tikken om erbij te kunnen. Zodoende kunt u draadloos printen en maakt het niet uit waar u zit te werken: in huis, op het balkon of in de tuin. We beginnen op de pc waarmee de printer verbonden is. Ga naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep. Nu kunnen er drie dingen gebeuren. Als deze pc nog geen lid is van de thuisgroep, moet u alsnog lid worden. Dat kan met een klik op Nu lid worden. Daar hebt u wel eenmalig een wachtwoord voor nodig en dat is op de in dit venster genoemde pc te vinden via Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep / Het wachtwoord voor de thuisgroep weergeven en afdrukken.

De pc moet lid worden van de thuisgroep van Windows 7.

2. Printer delen

De tweede mogelijkheid is dat er nog helemaal geen thuisgroep bestaat, al is dit vrij zeldzaam. In dat geval start u er vanaf dit scherm in een oogwenk alsnog eentje op. De derde mogelijkheid is dat er al een thuisgroep is waar deze pc netjes lid van is. U krijgt dan direct het scherm Instellingen voor thuisgroep wijzigen te zien. Klik bijna onderaan dit scherm op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Zet een vinkje bij Netwerkdetectie inschakelen en bij Bestands- en printerdeling inschakelen. Klik op Wijzigingen opslaan om naar het vorige scherm terug te keren. Zet daar onder het kopje Bibliotheken en printers delen nog even een vinkje bij Printers en klik ook hier op Wijzigingen opslaan. Nu moeten we nog even de printer delen. Ga hiervoor naar Start / Apparaten en printers, klik met rechts op de printer en kies Eigenschappen van printer. Zet op het tabblad Delen een vinkje bij Deze printer delen en vul bij Sharenaam een goed herkenbare naam in. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

Een printer kan eenvoudig gedeeld worden met alle pc's in de thuisgroep.

3. Printer toevoegen

Nu de printer gedeeld is, kunnen we hem draadloos beschikbaar maken op een of meer andere pc's in het thuisnetwerk. De volgende handelingen voert u dus uit op elke pc waarvandaan u draadloos wilt kunnen printen, behalve die waarop de printer via usb is aangesloten natuurlijk. U gaat op zo'n pc naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Thuisgroep. Als de pc al lid van de thuisgroep is dan kunt u dit scherm meteen weer verlaten, anders maakt u deze computer eerst lid. Ga vervolgens naar Start / Apparaten en printers en klik bovenin op Een printer toevoegen. Kies Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen, selecteer in het overzicht de gedeelde printer en klik op Volgende. De benodigde stuurprogramma's worden nu automatisch voor u opgehaald en geïnstalleerd. Daarna is de gedeelde printer in de apparatenlijst te zien bij Start / Apparaten en printers en kunt u er vanuit elk programma draadloos op printen. Let op: de pc waarop de printer via usb is aangesloten moet wel aanstaan.

Voeg de gedeelde printer als een draadloze printer toe. Benodigde stuurprogramma's worden vanzelf opgehaald.

1 Reacties op: Usb-printers delen met het netwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 jaren, 2 maanden geleden
    Beste ik heb hier alle stappen ondernomen, de Pc met de printer is in de homegroup, de laptop ook maar deze vind geen printers. Alle staat aan

    Theo
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.