Usb-stick beveiligen met TrueCrypt

Door: Robbin Ooijevaar | 17 maart 2011 17:03

Apps & Software

USB-sticks zijn handig, maar ze hebben de neiging om kwijt te raken, met alle gevolgen van dien. Iedereen die uw stick in zijn pc plugt kan de gegevens uitlezen en ook de meeste beveiligde sticks zijn met een omweg open te breken. Met TrueCrypt maakt u een kluisbestand aan met de hoogst denkbare beveiligingsgraad.

1. TrueCrypt

TrueCrypt maakt een kluisbestand aan dat kan worden beveiligd met een goed wachtwoord en dat via versleuteling (encryptie) onleesbaar wordt gemaakt. TrueCrypt koppelt vervolgens een schijfletter aan het kluisbestand, waarna u via Start / (Deze) Computer toegang krijgt tot de beveiligde ruimte. Dit gaat op dezelfde manier als bij het openen van een onbeveiligde schijf. Zodra u het kluisbestand sluit met TrueCrypt, zijn de bestanden niet langer toegankelijk, en als u de kluis opent kunt u er weer bij. We maken in deze snelstart een kluisbestand aan van 1 GB en plaatsen hem op een usb-stick. Vervolgens zorgen we ervoor dat het kluisbestand automatisch wordt geopend op het moment dat u de stick in uw computer plaatst. Surf naar TrueCrypt en installeer TrueCrypt via Downloads. Desgewenst kunt u voor de Nederlandstalige versie van TrueCrypt kiezen, via Settings / Language.

TrueCrypt maakt een kluisbestand aan waarin u uw bestanden veilig kunt bewaren.

2. Beveiligde kluis aanmaken

Plaats de usb-stick waarop u het kluisbestand wilt bewaren in uw pc. De stick hoeft niet leeg te zijn, maar u hebt wel voldoende ruimte nodig. Open in TrueCrypt het menu Tools / Volume creation wizard. Kies Create encrypted file container en vervolgens Standard TrueCrypt volume. Bij Volume location wijst u met Select file de schijfletter aan van uw usb-stick. Geef een naam op, bijvoorbeeld MijnDigitaleKluis. Bij Encryption options kunt u een encryptie-techniek kiezen. Alle opties voldoen aan zeer strenge veiligheidseisen. Geef bij Volume size de omvang op van het kluisbestand, in dit geval dus 1 GB. Geef een goed wachtwoord op om uw kluis mee te beveiligen. Bij Volume format kiest u de indeling van de schijf. Standaard staat deze op FAT. Verander dit naar NTFS en bevestig met Format. Het kluisbestand wordt nu aangemaakt.

Maak een nieuw kluisbestand aan met TrueCrypt, via Volume creation wizard.

3. Automatisch starten

Open het menu Tools / Traveler Disk Setup om uw usb-stick te prepareren met TrueCrypt. Klik achter Create traveler disk files op Browse en wijs de schijfletter van uw usb-stick aan. Om ervoor te zorgen dat TrueCrypt automatisch start na het plaatsen van de usb-stick, kiest u bij Autorun configuration voor Auto-mount TrueCrypt volume. Klik op Browse en wijs het bestand MijnDigitaleKluis aan. Bevestig met de knop Create. Test de werking van de usb-stick door hem te verwijderen en opnieuw te plaatsen. Op sommige computers start TrueCrypt nu automatisch op vraagt het om uw wachtwoord om de kluis te openen. U kunt de kluis ook handmatig koppelen. Start TrueCrypt via de gelijknamige map op de usb-stick en klik op Mount. Wijs het kluisbestand MijnDigitaleKluis aan. Na gebruik dient u het kluisbestand altijd af te sluiten! Gebruik hiervoor de knop Dismount all.

Gebruik de knop Mount en wijs het kluisbestand aan om de beveiligde schijfruimte handmatig te openen.

0 Reactie(s) op: Usb-stick beveiligen met TrueCrypt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.