Uw apparatuur weer fris en fruitig

Net als uw huis heeft ook uw pc minstens eenmaal per jaar ­behoefte aan een grote schoonmaak. Want een pc kan er aan de buitenkant dan wel schoon uitzien, binnenin de behuizing en het toetsenbord kan dat een heel ander verhaal zijn. Wij laten zien hoe u uw pc weer helemaal fris en schoon krijgt.

Computer behuizing schoonmaken

 

Net zoals Windows eens per jaar toe is aan een schoonmaakbeurt om soepel te blijven werken, geldt dit ook voor de hardware waarop het besturingsysteem draait. Uw computer wordt gekoeld met ventilatoren die behalve de lucht waarmee de ­diverse componenten worden gekoeld, ook stof mee naar binnen ­zuigen. Helaas wordt niet alle stof weer naar buiten geblazen, waardoor uw pc na verloop van tijd verandert in een letterlijk stofnest. U zult daar meestal niet veel van merken, want ook met een flinke stoflaag werkt uw pc prima. Wanneer er zich teveel stof ophoopt in de pc, dan raken ventilatieopeningen verstopt en bestaat het risico op oververhitting. Voorkomen is beter dan genezen, dus we gaan de pc en bijbehorende randapparatuur grondig schoonmaken.

Schoonmaakproducten

Er zijn allerlei speciale schoonmaakproducten op de markt om uw pc en randapparatuur vakkundig schoon te maken. In dit artikel hebben we het over antistatische doekjes, schermreinigers en perslucht. Wilt u hier meer over weten, dan vindt u in de rubriek Opgelost een overzicht van alle schoonmaakproducten.

Gevaren van schoonmaken

Het grootste gevaar bij het schoonmaken van uw computer is statische elektriciteit. Werk bij voorkeur met een anti-statisch polsbandje. Pas op met de stofzuiger, deze kan statische elektriciteit genereren. Uiteraard haalt u de stekkers uit het stopcontact voordat u begint met schoonmaken.

We beginnen onze schoonmaakklus met de behuizing, waarin zich ongemerkt een hoop stof ophoopt. De buitenzijde van de behuizing maakt u schoon met een vochtig doekje. Dit zult u waarschijnlijk al regelmatig doen. Het echte vuil zit verstopt in de systeemkast zelf. In de pc zitten diverse ventilatoren die lucht door de pc verplaatsen. Met deze lucht komt ook stof mee, waarvan een gedeelte achterblijft in de behuizing. Het is verstandig om het stof eenmaal per jaar te verwijderen, want veel stof kan uiteindelijk tot een oververhit systeem leiden. Schakel de computer uit en verwijder alle kabels uit de systeemkast. Nadat u de buitenkant hebt schoongemaakt, opent u de systeemkast.

Gebruik een busje perslucht of een blaasbalg om het overal opgehoopte stof weg te blazen. Let er op dat u een busje perslucht altijd rechtop houdt en niet kantelt. Doet u dit wel, dan loopt u het risico dat er vocht uit het spuitbusje komt. Controleer voordat u gaat blazen of het rietje van het spuitbusje goed vastzit. Het gebruik van een stofzuiger is niet verstandig, omdat deze statisch geladen kan zijn. Eventueel kunt u de stofzuiger voorzichtig gebruiken om grote stofvlokken van de bodemplaat van uw behuizing te zuigen. Kom echter niet in de buurt van het moederbord of andere componenten. Uiteraard gebruikt u een plastic opzetstuk met een dunne zuigmond. Aangekoekt stof op printplaten is schoon te maken met behulp van een antistatisch penseel.

De diverse ventilatoren maakt u schoon door met perslucht het stof weg te blazen. Zorg ervoor dat de ventilatoren niet gaan draaien, door bijvoorbeeld een pen of uw vinger te gebruiken.

Aangekoekt vuil verwijdert u met schoonmaakalcohol in combinatie met een pluisvrij antistatisch doekje en wattenstaafjes. Wanneer u uw systeemkast hebt schoongemaakt, controleert u of er geen kabels zijn losgeraakt en sluit u de systeembehuizing. Nu de computer niet op zijn plek staat, is het tevens handig om de plek waar uw pc staat grondig schoon te maken. Overigens kunt al veel stof in de computer voorkomen door de systeemkast niet op de grond, maar op bijvoorbeeld het bureau of een kast te plaatsen. En als u het uzelf helemaal makkelijk wilt maken, kunt u ook een systeemkast met ingebouwd stoffilter aanschaffen.

© PXimport

Beeldscherm ­schoonmaken

 

Schoonmaakproducten als Glassex of allesreiniger zijn niet aan te raden. Hoewel kraanwater op zich geen stoffen bevat die het scherm kunnen beschadigen, kunnen de mineralen in kraanwater voor lelijke vlekken en strepen op het scherm zorgen als het water is opgedroogd. Dit geldt ook voor bronwater uit een fles. Gebruik daarom gedestilleerd water om er zeker van te zijn dat u geen vlekken krijgt. Omdat water vetvlekken niet goed weg krijgt, is een speciale beeldschermreiniger een goede en veilige keuze. Deze beeldschermreinigers zijn ook te koop in combinatie met geschikte poetsdoekjes. U gebruikt een zacht doekje om het scherm schoon te maken. Dit doekje dient pluisvrij te zijn. Een microvezeldoekje is ideaal. U hebt daarnaast nog een doekje nodig om het scherm weer droog te wrijven. Iets dat u zeker niet moet gebruiken, zijn papieren zakdoekjes of een keukenrol. Papieren zakdoekjes zijn gemaakt van hout en bevatten erg fijne houtvezels die krassen op de coating van uw scherm maken. Een eenmaal beschadigde coating is niet meer te repareren.

Voordat u begint met schoonmaken, schakelt u het scherm uit. Dit heeft als bijkomend voordeel dat vuil beter te zien is op een uitgeschakeld scherm. Wanneer ook de behuizing van de monitor vies is, dan kunt u die als beste het eerste schoon maken. Dit kan met een vochtig pluisvrij doekje. Vervolgens bevochtigt u het doekje voor het scherm met gedestilleerd water of schoonmaakmiddel. Spuit geen reinigingsmiddel op het beeldscherm zelf, omdat overtollig schoonmaakmiddel achter de beeldschermrand kan lopen, met beschadigingen als gevolg. Maak met het doekje rechte horizontale bewegingen om het scherm schoon te maken. Droog vervolgens het scherm om vlekken te voorkomen.

© PXimport

Notebook schoonmaken

Voor een notebook geldt grotendeels hetzelfde als bij het schoonmaken van het toetsenbord (zie volgende pagina) en het beeldscherm. Gebruik voor het scherm geen schoonmaakproducten zoals Glassex, maar een geschikt product of gedestilleerd water. Met behulp van een pluisvrij doekje maakt u het scherm schoon. Zie het onderdeel 'Beeldscherm schoonmaken' voor een meer gedetailleerde uitleg. De behuizing van uw notebook maakt u schoon met een vochtige pluisvrije doek. Denk hierbij ook aan de onderkant, die soms wellicht op vieze oppervlakken staat. Eventueel kunt u met perslucht stof uit de ventilatieopeningen van uw notebook spuiten. Houd het busje perslucht nooit ondersteboven! Schud het vuil uit het toetsenbord. Vervolgens maakt u met een vochtig doekje (met bijvoorbeeld desinfecterende zeep) het toetsenbord schoon. Probeer niet om de toetsen uit het toetsenbord te wippen, dit gaat meestal mis.

© PXimport

Toetsenbord & muis

 

Begin de schoonmaaksessie door het toetsenbord op zijn kop te houden en flink te schudden. Er zal waarschijnlijk een hoop vuil uit het toetsenbord ­komen. Ook de stofzuiger of een compacte usb-stofzuiger (zie de rubriek Opgelost) kan pas komen. Pas wel op dat u geen toetsen opzuigt! Voor een grondigere schoonmaak kunt u een busje perslucht gebruiken om het vuil tussen de toetsen uit te blazen. De bovenkant van het toetsenbord maakt u schoon met een vochtig doekje met bijvoorbeeld desinfecterende zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor toetsenborden. Voor een grondigere schoonmaakbeurt is het bij veel toetsenborden mogelijk om de toetsen uit het toetsenbord te wippen met behulp van bijvoorbeeld een pasje. Probeer dit echter niet bij notebooktoetsenborden of normale toetsenborden met platte notebooktoetsen. Gebruik geen schroevendraaier, want dan krijgt u krassen in het relatief zachte kunststof van de toetsen. Maak vervolgens de bodemplaat grondig schoon. Ook de toetsen zelf kunt u probleemloos reinigen. Desgewenst zijn ze zelfs in het bestekbakje van de vaatwasmachine te leggen. Laat de vaatwasser een niet al te warm programma van rond de dertig graden Celsius draaien. Zorg er wel voor dat de vaatwasser niet gaat drogen of schakel de vaatwasser uit voordat het drooggedeelte van het programma begint en gebruik slechts een klein beetje schoonmaakmiddel. Voordat u begint met demonteren, is het handig een foto te maken van het toetsenbord. Zo weet u later wat de indeling van het toetsenbord was en hoeft u niet te puzzelen.

Uw muis maakt u schoon met een pluisvrij vochtig doekje. Bij veel muizen hopen huidresten zich op in de naden tussen de twee helften van de behuizing. Een handig trucje om dit aangekoekte vuil te verwijderen is met behulp van een stukje dubbelgevouwen print­papier. Het papier trekt u door de groef heen en al het vuil komt naar buiten. U kunt de muis ook open schroeven om het vuil eenvoudiger te verwijderen.

© PXimport

Printer reinigen

De behuizing van de printer maakt u schoon met een vochtige pluisvrije doek. Het grootste gevaar voor een printer is stof dat in het loopwerk komt. Wanneer u een ­printer lange tijd niet gebruikt, is het verstandig om zoveel mogelijk openingen af te sluiten. Bij veel printers is er bijvoorbeeld een klep dicht te klappen als er geen papier in de invoerlade zit. Is dit niet mogelijk, schud het papier in de invoerbak dan regel­matig uit om te zorgen dat er geen stof met het papier de printer in komt. In de handleiding van uw printer vindt u meer informatie over het schoonmaken van de binnenkant van uw printer. Waarschijnlijk hebt u een pluisvrije doek en bijvoorbeeld schoonmaakalcohol nodig om de papierrollers schoon te maken. Trek in ieder geval de stekker uit de wandcontactdoos voordat u de binnenkant van de printer schoonmaakt!

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten