Uw pc zonder pottenkijkers

Door: Edmond Varwijk | 02 april 2012 16:33

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Beveiliging kan altijd beter. In het vorige artikel hierover lieten we zien hoe u uw pc beveiligt met enkele basismiddelen. Nu duiken we wat dieper in de materie. Welke maatregelen kunt u nemen om uw Windows-systeem goed dicht te timmeren tegen indringers?

Onze zoektocht naar een maximaal veilige computer bestaat uit twee delen. In het vorige artikel (de basiscursus Maximale Beveiliging) bespraken we hoe u veilig met uw pc omgaat. We behandelden Windows Update, het installeren van beveiligingssoftware en het gebruikersaccountbeheer. Met deze basisbeveiliging bent u een eind op weg, maar om écht veilig met uw pc te kunnen werken moet u nog een aantal dingen regelen. Wat? Dat leest u in deze expertcursus.

1. Andere updates dan Windows

Het is belangrijk dat u uw besturingssysteem regelmatig updatet. We bespraken daarom in het vorige nummer hoe u Windows Update gebruikt. Maar er staat nog veel meer software op uw pc. Al deze software kan fouten bevatten, waardoor uw computer niet goed meer werkt of minder goed beschermd is tegen hackers. Die fouten kunt u laten herstellen door updates uit te voeren.

Voor producten van Microsoft kunt u gewoon Windows Update gebruiken. U kunt dit instellen in Windows Update via Instellingen wijzigen vink hier Updates voor Microsoft-producten ontvangen, en zoeken naar nieuwe (...) aan.

Voor programma's die niet van Microsoft zijn, zijn er andere oplossingen. Veel programma's hebben in het menu Help een Update-functie, of ze controleren zelf regelmatig of er updates beschikbaar zijn. Het is handiger en veiliger om een update-agent te gebruiken zoals FileHippo Update Checker. Na installatie vindt u de FileHippo Update Checker in het systeemvak rechtsonder. Het programma scant direct uw computer op de software die is geïnstalleerd en zoekt online naar updates. Het toont de beschikbare updates vervolgens in een overzicht met bij elke update een directe link om de update te downloaden. Download de updates en installeer ze zodat ook de niet-Microsoft programma's weer bij de tijd zijn.

FileHippo Update Checker controleert de software op uw pc op beschikbare updates.

SUMo geen alternatief

Wij raden aan om voor het updaten van uw software gebruik te maken van FileHippo Update Checker. Velen zien SUMo (Software Update Monitor) als alternatief, wij zijn het hier niet mee eens. Hoewel SUMo soms meer software herkent en er professioneel uitziet, bevat het programma spyware. Dit wilt u niet op een maximaal beveiligde computer hebben. Het gebruik van SUMo raden we daarom af, zelfs van de 'stand­alone versie', die volgens de makers geen spyware bevat, zouden wij geen gebruikmaken. Simpelweg omdat een bedrijf dat denkt dat spyware een legitiem verdienmodel voor software is, maar moeilijk te vertrouwen is.

2. Software zonder updates verwijderen

Omdat het zo belangrijk is om software te updaten, is het niet verstandig om programma's op uw computer te laten staan die niet meer geüpdatet worden door de maker. Bekende gaten blijven dan ongepatcht, net als gaten die nog ontdekt worden. Hackers zijn natuurlijk gek op dergelijke verouderde programma's, en de exploitcode om er misbruik van te maken zwerft vaak overal op internet rond.

Het is daarom vanuit beveiligingsoogpunt aan te bevelen dergelijke verweesde en verouderde software van uw computer te verwijderen en niet meer te installeren. Dat geldt zowel voor software waarvoor u hebt betaald, als voor free- en shareware. Bepaal voor elk van de programma's die u om deze reden verwijdert, of u de functionaliteit kunt missen. Soms biedt een ander programma dat nog wel geactualiseerd wordt, ongeveer dezelfde functionaliteit. Kijk hiervoor op de website van de makers van de software die u verwijdert of zoek naar een alternatief op een site als SourceForge.net.

Zoek alternatieven voor software waarvoor geen updates meer verschijnen.

3. Geen Java

Updates zijn belangrijk, maar het is natuurlijk beter wanneer software direct al goed is. En hoewel er geen software zonder fouten schijnt te zijn, is er wel een verschil in de hoeveelheid en ernst van de fouten. Volgens Microsoft gebruikt maar liefst vijftig procent van alle malware een gat in Java. Een flink aantal beveiligingsexperts pleit er daarom voor dat Windows-gebruikers Java van hun computer verwijderen. Weliswaar kan dat ten koste gaan van functionaliteit, maar misschien valt dat voor u wel mee of zijn er alternatieven voorhanden die dezelfde functionaliteit bieden als Java. Verwar overigens niet de ondersteuning voor Javascript, noodzakelijk op bijna elk webpagina, met de aanwezigheid van Java op de pc. Zonder Java werkt Javascript prima! Om Java te verwijderen navigeert u naar Start / Configuratiescherm / Programma's / Programma's en onderdelen. Selecteer in de lijst Java van uitgever Oracle en klik vervolgens op Verwijderen.

Verwijder software met veel beveiligingsproblemen.

0 Reactie(s) op: Uw pc zonder pottenkijkers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.