Van Google Wifi naar Google Home: zo zet je je netwerk over

Door: Wesley Akkerman | 19 april 2021 17:34

Google Wifi
How To

Google Wifi-gebruikers opgelet: binnenkort kun je de app die bij je meshnetwerk hoort namelijk niet meer gebruiken. Google heeft ervoor gekozen die routers op te nemen in de Google Home-applicatie, zodat je alle slimme apparaten van Google binnen één app kunt bedienen. In dit artikel bespreken we wat je precies moet weten over de overgang van Google Wifi naar Google Home.

Hoe maak je de overstap?

Google heeft gebruikers tevens voorzien van een handig stappenplan waarmee je de overstap kunt maken. Door de onderstaande stappen op de volgen, zet je je netwerk binnen no-time over.

Open de Google Home-app en tik linksboven op het plusicoon. Tik vervolgens op Google Wifi-netwerk importeren en tik op Volgende. Kies een huis en tik op Volgende. Bevestig je wifi-netwerk en tik op Volgende. Volg de instructies in de app om het toevoegen van je netwerk af te ronden. 

Van Google Wifi naar Google Home

De overgang van Google Wifi naar Google Home gebeurt in twee stappen. De eerste stap is dat Google de meest functies binnen de huidige Google Wifi-applicatie stopzet. Dat gebeurt op 25 mei 2021. De applicatie is dan niet compleet nutteloos, maar je kunt er geen zaken meer in regelen. Je kunt alleen de status van je netwerk opvragen. Wil je echter iets veranderen – zoals het toevoegen van een nieuw punt of wat dan ook – dan heb je de Google Home-app nodig.

Vanaf juni – en de precieze datum is tot op heden nog niet bekend gemaakt – is het ook zo dat Google de Wifi-app uit de Google Play Store en de App Store haalt (respectievelijk de downloadwinkels voor Android en iOS). Voortaan worden alle updates dus gedaan via Google Home en worden nieuwe gebruikers ook meteen naar die andere app gestuurd, zodat er verder geen verwarring meer kan ontstaan. Dit is tevens het moment dat de ondersteuning voor de Google Wifi-app volledig wegvalt.

Deze verandering komt niet uit de lucht vallen. Google werkt hier namelijk al sinds 2019 aan, toen de Google Nest Wifi-punten gelanceerd werden. Die nieuwe wifi-routers werken alleen met de Google Home-app, waardoor gebruikers van het nieuwere systeem dus al niets te maken hadden met de Wifi-app. Echter, destijds bood de Home-app niet dezelfde functionaliteiten aan als de Wifi-app. Daardoor moest Google beloven de Wifi-app in leven te houden, tot het moment dat de Home-app dezelfde functies aan zou bieden. En dat zou dus per juni 2021 gebeurd moeten zijn.

Google laat weten dat er enkele voordelen zijn wanneer je overstapt van Google Wifi naar Google Home. Zo lijkt het net alsof je een keuze hebt, maar in feite heb je die niet. Desondanks is het goed om te weten dat er bijvoorbeeld betere videovergaderingen zijn op Google Meet en Zoom. Ook krijg je meer inzicht in je netwerk, door meldingen als nieuwe apparaten zich aanmelden bij je netwerk of gedetailleerde diagnosegegevens om problemen met de internetverbinding te verhelpen. Tot slot heb je meer controle over je wifi-netwerk in huis; meer dan bij Google Wifi het geval is.

0 Reactie(s) op: Van Google Wifi naar Google Home: zo zet je je netwerk over

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.