Veilig drone-vliegen: wat mag wel en wat mag niet?

Door: harry-hol | 27 november 2017 14:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Het is niet vreemd dat drones opeens heel populair zijn. Ze zijn betaalbaar geworden, eenvoudig te bedienen en je kunt er schitterende foto- en filmopnamen mee maken. Én het is gewoon heel leuk om te doen. Maar drones kunnen ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld voor het verkeer en de luchtvaart.

Er zijn aardig wat regels waar je je aan moet houden als je met een drone wilt vliegen. Die zijn niet opgesteld om je te pesten, maar voor jouw en ieders veiligheid. We vertellen je deze regels en veiligheidstips, zodat jij veilig met een drone kunt vliegen en boetes en ongelukken voorkomt.

1 Je mag alleen vliegen voor je plezier

De overheid maakt onderscheid tussen professioneel en recreatief vliegen met een drone. Als recreant heb je opmerkelijk genoeg meer vrijheid en mag je binnen de gestelde regels en buiten de no-fly zones vliegen, fotograferen en filmen. Vliegen met een commercieel doel (bijvoorbeeld omdat je een luchtfoto maakt die wilt verkopen of filmopnamen maakt voor tv of film) is verboden, tenzij je daar de juiste papieren voor hebt. Het aanvragen van deze papieren en bijbehorende vergunning valt buiten het bestek van dit artikel, maar je kunt hier meer over lezen op de site van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart, KNVvL.

2 Blijf buiten de no-fly zones

Hoewel je in een groot deel van Nederland gewoon met je drone mag vliegen, zijn er gebieden waar je écht niet mag komen. Dit zijn de zogenaamde no-fly zones. Sowieso moet je altijd minstens drie kilometer uit de buurt van vliegvelden blijven. Je mag ook niet hoger vliegen dan 120 meter. Daarnaast zijn er gebieden waar je niet mag komen om veiligheids- of milieuredenen (je mag niet vliegen boven natuurgebieden). Deze begrenzingen veranderen regelmatig, bijvoorbeeld door aangepaste regelgeving, vliegshows of andere evenementen. Kijk daarom kort voordat je gaat vliegen op de site, waar je actuele informatie vindt op een interactieve kaart.

3 50 meter

Dit is nog geen wet, maar een heel belangrijke veiligheidsmaatregel die elke drone-piloot nu al zou moeten volgen: zorg ervoor dat je altijd minstens vijftig meter afstand houdt van gebouwen, wegen, spoorlijnen en (bovenal) mensen en dieren. Een drone is namelijk een erg licht toestel dat daardoor gevoelig is voor windvlagen. Het kan dus elk moment gebeuren dat je tijdelijk de controle over je drone verliest en het apparaat een onverwachte richting op zwiept. De gevolgen van een drone die tegen de voorruit van een rijdende auto knalt, kunnen desastreus zijn. En een de rotors kunnen ondanks hun lichte gewicht heel gevaarlijk zijn voor een mens of dier. Houd dus altijd voldoende afstand, zodat je in geval van nood voldoende tijd hebt om de drone alsnog een veilige kant op te sturen. De 50meter-regel wordt met ingang van 1 oktober 2017 óf 1 januari 2018 ook daadwerkelijk onderdeel van de wet op modelvliegen, en geldt dan ook voor drones.

4 Houd altijd controle

Eigenlijk is de naam ‘drone’ onjuist, omdat drone officieel betekent dat het toestel autonoom vliegt. Dit mag echter niet. De bestuurder moet ten alle tijden controle over het toestel hebben. Dit betekent dus ook dat je in Nederland geen gebruik mag maken van de zogenaamde ‘waypoint-functie’ die veel drone-apps bieden. Waypoint-vliegen betekent dat je gps-coördinaten invoert en de drone automatisch zijn weg vindt. Dit is streng verboden omdat een geprogrammeerde drone niet kan reageren op onverwachte situaties, obstakels of andere toestellen. Ook móet je van de wet je drone altijd kunnen zien. Waypoint-vliegen kan een drone zomaar uit het zicht laten verdwijnen (achter een boom of gebouw) en dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Op het buiten het zicht laten vliegen van je drone staan hoge boetes. Je mag overigens ook alleen bij daglicht (dus van zonsopgang tot zonsondergang) vliegen.

0 Reactie(s) op: Veilig drone-vliegen: wat mag wel en wat mag niet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.