Veilig drone-vliegen: wat mag wel en wat mag niet?

Door: harry-hol | 27 november 2017 14:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

5 Fotograferen en filmen

Een van de leukste functies van drones is de mogelijkheid om foto’s en filmopnames te maken. En gelukkig mag dit ook gewoon. Je hoeft tegenwoordig geen vergunning meer aan te vragen voor luchtfotografie. Wel gelden hierbij de gebruikelijke regels van de privacy waar fotografen zich altijd al aan moeten houden. Dat betekent dat je geen heimelijke opnamen mag maken van mensen die hier geen toestemming voor hebben gegeven. En ook is het verboden om foto’s of filmbeelden te publiceren waar mensen herkenbaar op staan, zonder dat deze personen hiervoor toestemming gaven. Sowieso is het verboden om foto’s of filmmateriaal te verkopen aan kranten, tijdschriften of tv-programma’s, omdat er dan opeens sprake was van een commerciële drone-vlucht.

6 Check de batterij

Een drone vliegt op stroom en de batterij bepaalt hoelang het toestel in de lucht kan blijven. Het probleem met batterijen is echter dat het moeilijk in te schatten is hoelang een bijna lege batterij nog kan functioneren. Dit kan betekenen dat de drone opeens onbestuurbaar wordt of uit de lucht valt. Vliegen met minder dan 30 procent lading is daarom zeer gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je je batterijen voldoende oplaadt, en reserve-exemplaren meeneemt. Zo voorkom je dat je sessie eerder dan gewenst moet eindigen. Ook hier geldt weer dat de veiligheid boven alles dient te gaan. Vlieg dus nooit te lang door op dezelfde accu.

Checklist voor dronevliegers

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. bracht onlangs een iOS-app genaamd a.s.r. Vlieg Veilig op de markt voor dronevliegers. Deze bevat onder andere een checklist die je vóór elke vlucht doorloopt, plus een interactieve kaart die no-fly-zones weergeeft. Vooral de checklist is handig omdat deze precies aangeeft waar je je op jouw specifieke locatie aan dient te houden voor een veilige en legale vlucht. Op dit moment is er nog geen Android-versie beschikbaar, die komt als het goed is wel nog dit najaar uit. De iOS-app is gratis te downloaden.

7 Bebouwde kom

Vliegen binnen de bebouwde kom is op dit moment alleen toegestaan in gebieden waar de maximale snelheid voor auto’s niet hoger is dan 30 kilometer per uur. Dus wie in een woonerf zijn drone wil vliegen mag dat doen, mits je niet hoger vliegt dan de bebouwing. Als je buiten de bebouwde kom vliegt, is de maximale vlieghoogte 120 meter. Het is overigens voor recreanten te allen tijde verboden om te vliegen boven mensenmenigten. Die foto van de braderie is dus absoluut verboden, tenzij je professioneel dronepiloot bent en alle papieren, vergunningen en ontheffingen hebt.

8 Verzekering

Hoewel niet wettelijk verplicht, is het ten zeerste aan te raden om een WA-verzekering af te sluiten, waarmee je dus gedekt bent voor schade die je aan anderen toebrengt. Zelfs een lichte drone die van tien meter hoogte naar beneden valt, kan een flinke deuk veroorzaken in die net nieuwe peperdure BMW die daar geparkeerd stond. Een windvlaag uit de verkeerde hoek en opeens is de drone niet in de lucht maar door het slaapkamerraam van de buren gevlogen. Hoe stabiel en zeker een drone ook lijkt te bewegen, je kunt nooit zeker zijn dat je geen schade aanricht. Voorkom een boel leed en financieel gedoe, en sluit een passende WA-verzekering af.

9 Vlieg niet te zwaar

Het maximale gewicht van een drone is 25 kilogram. Dat is inclusief de ‘pay-load’, zoals een camera. Nu is 25 kilogram al behoorlijk zwaar, daarmee zit je bijna in het professionele segment. Toch is het goed om even rekening te houden met het gewicht van je toestel, omdat zwaardere drones ook meer gevaren met zich meebrengen. Als je een toestel van 10 kilo dat van 10 meter hoogte valt op je hoofd krijgt, overleef je dit mogelijk niet.

Kortom: wees je er te allen tijde van bewust dat dronevliegen risico’s met zich meedraagt en gebruik vooral je gezond verstand. Dan is het een geweldige hobby.

0 Reactie(s) op: Veilig drone-vliegen: wat mag wel en wat mag niet?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.