Veilig in de cloud met een Chromebook

Door: eva-groot eva-groot | 03 december 2013 15:30

How To

Je Chromebook biedt je de mogelijkheid om in de cloud te werken met uiteenlopende toepassingen. Handig, maar waar internet is, zijn gevaren. Het is daarom van belang dat je zorgvuldig omgaat met je gegevens. Met deze tips kun je op een verstandige manier de Cloud functionaliteit gebruiken.

Kies een uniek wachtwoord

Het belang van een goed wachtwoord wordt vaak onderschat. Zo zijn er veel internetgebruikers die al jaren hetzelfde wachtwoord hebben en deze op meerdere websites gebruiken.

Op deze manier hoeft iemand maar 1 keer je wachtwoord te hacken, afkijken of raden om toegang te krijgen tot al jouw gegevens; erg gevaarlijk dus. Kies er daarom voor om meerdere sterke wachtwoorden te gebruiken en vervang deze bijvoorbeeld eens per half jaar. Denk bij het maken van je wachtwoord aan de volgende punten:

1. Een sterk wachtwoord is ten minste acht tekens lang

2. Is niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam

3. Is geen volledig woord

4. Wijkt af van voorgaande wachtwoorden

5. Bevat wisselend hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

Vind je het moeilijk zelf een wachtwoord te verzinnen? Er zijn ook verschillende diensten die je hiermee kunnen helpen, zoals de Norton Wachtwoordgenerator. Download het hier gratis.

Direct installeren van updates voor het besturingssysteem

Het is mogelijk dat je een update ontvangt van het besturingssysteem om een mogelijke fout in het systeem of beveiligingssysteem te verhelpen.

Installeer je deze update niet, dan maak je dus gebruik van een onstabiel systeem. Hierdoor wordt de kans dat er gegevens lekken groter. Installeer daarom altijd direct de updates van het besturingssysteem om dit te voorkomen.

Schakel authenticatie in voor je account

Bij het authentiseren van je account geef je naast je gebruiksnaam en wachtwoord een code die Google naar je verzendt via sms, telefoonoproep of de mobiele app. Bescherm je account hierdoor tegen criminelen door zowel je wachtwoord als je telefoon te gebruiken. Je kunt er voor kiezen bij elke inlog een code te ontvangen, of eens per computer. Als iemand anders dan probeert in te loggen op je account ontvang jij een code, wat direct als waarschuwing werkt. Schakel hier de authenticatie voor je account in.

Wees voorzichtig met verdachte sites

Ondanks dat een website er mooi en officieel uit kan zien, bestaat de kans dat de site niet helemaal zuiver is. Tips om veilig te internetten lees je hier.

7 Reactie(s) op: Veilig in de cloud met een Chromebook

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2013 16:35 Anoniem
  Wat heeft dit met een chromebook te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 16:43 Anoniem
  Wat een oude koek zeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 16:46 mgvandenbroek
  @Gast: Bij een Chromebook, waar je bijna volledig online werkt, en dus heel wat uren achtereen verbonden bent met het internet en je ook nog eens veel gegevens in de cloud hangt, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je je gegevens beveiligt, je wachtwoorden slim kiest en ervoor zorgt dat je Google account niet wordt gehackt. Méér nog dan op een gewone pc of laptop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 16:54 Anoniem
  Moet de titel niet gewoon zijn "veilig werken in de cloud met eender welk apparaat waarmee je in de cloud kunt werken"

  En inderdaad: ik lees hier niets wat ik al niet 100x eerder heb gelezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 17:51 Oscar
  Er zijn nog altijd internetters die nog steeds niet op de hoogte zijn van de risico's, gezien de vele phishing slachtoffers, die toch reageren op zogenaamde mailtjes van hun bank, ondanks waarschuwingen dat banken nooit mailtjes sturen, en zo slachtoffers van internetbankieren worden, Dergelijke waarschuwingen kunnen helaas niet vaak genoeg worden gegeven, en nog zijn er internetters die, die om welke reden dan ook, nalaten hun anti-virus software te updaten, of uit slordigheid of gemakzucht makkelijke voor de hand liggende wachtwoorden gebruiken. En ja, al wordt er 100x gewaarschuwd of 200x, 1000x nog zijn er vele internetters die, om welke reden dan ook, nonchalant of slordig, verstrooid, het is maar hoe je het noemen wil. Het internet op gaan. Dat artikel is bedoelt voor de doelgroep die er nog niet van op de hoogte schijnt te zijn. ondanks alle waarschuwingen, En ja, die zijn er nog genoeg. Het is zoiets dat in sommige bussen en trams, eindeloos bij elke halte wordt medegedeeld 'Vergeet niet uit te checken met uw OV chip kaart",'En dan nog zijn er mensen die hun OV chipkaart vergeten uit te checken. en vervolgens klagend bij de klanten service balie van hun vervoerbedrijf staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2013 08:48 mgvandenbroek
  @gast: Wij zijn het eens met Oscar, in dit geval. De gebruikerswachtwoorden van Adobe die onlangs op straat kwamen te liggen geven mij het idee dat we er beter iedere dag, dan iedere week over kunnen schrijven :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2013 16:52 Anoniem
  Dat adobe niet netjes omgaat met de veiligheid kun je als consument niets aan doen. Dat heeft niets te maken met een sterk wachtwoord, want door slechte encryptie is het wachtwoord toch te kraken. Het heeft niets te maken met updates, want je kunt als consument moeilijk de server van Adobe updaten. Het heeft niets te maken met fishing, want de consument was niet het doelwit maar Adobe.
  Je redenering is dus net zo solide als drijfzand.

  Het enige wat hiervoor van toepassing is uit bovenstaande artikel is dat je een uniek wachtwoord op iedere site/dienst moet gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.