Veilig online onderweg

Door: Edmond Varwijk | 24 februari 2010 09:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Terwijl ik dit schrijf, suis ik met 296 kilometer per uur in de Thalys-trein richting Parijs, en ik ben gewoon online. E-mails versturen, surfen, twitteren, het is allemaal net als thuis. Mobiel online zijn vraagt echter om eigen gepaste beveiligingsmaatregelen.

Openbaar netwerk

Bent u buiten uw eigen huis online, pas dan de beveiliging aan zodat ook dan uw computer en gegevens veilig zijn. Belangrijk is dat u het netwerk dat u gebruikt aanmerkt als een Openbaar netwerk. De verbinding wordt dan door de computer als niet-veilig beschouwd en de configuratie van bijvoorbeeld de Windows Firewall zo aangepast dat er geen verbindingen naar de computer mogelijk zijn. Ook wordt het delen van bestanden en printers uitgeschakeld en is uw computer niet zichtbaar voor alle andere computers op het netwerk. Om een netwerk als onvelig aan te merken, kiest u bij het maken van de verbinding voor Openbaar netwerk.

Maak Windows extra waakzaam door het netwerk als openbaar aan te merken.

Later doen

Wilt u een netwerk waarmee u al verbonden bent een andere status geven, open dan via Start, Configuratiescherm het Netwerkcentrum. Kijk daar bij de Actieve Netwerken. Daar staat het netwerk genoemd waarmee u nu verbonden bent. Direct onder de naam van het netwerk staat de huidige kwalificatie, zoals Thuisnetwerk, Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk. Thuisnetwerk gebruikt u alleen wanneer u ook echt op het door u beheerde, vertrouwde eigen netwerk zit. Bedrijfsnetwerk beschermt uw computer al iets meer. Gebruikt u een onbekend netwerk buiten uw eigen huis, kies dan voor maximale beveiliging door het aan te merken als Openbaar netwerk.

Via het Netwerkcentrum kunt u ook later nog de status van een netwerk aanpassen.

Gebruik https

Bent u online buiten de deur, gebruik dan zoveel mogelijk een https-verbinding. Het gebruik van https biedt als voordeel dat u met meer zekerheid kunt zeggen dat de site waar u naar kijkt ook echt de site is die u wilt bezoeken en niet een nagebouwde phishing-site. Bovendien wordt tussen uw pc en de website al het netwerkverkeer versleuteld. Anderen kunnen die gegevens dus wel opvangen maar niet lezen. Om te zien of u een https-verbinding gebruikt, kijkt u in de adresbalk van de browser. Daar staat dan vooraan https en niet http. Bovendien staat achter de adresbalk een slotje. Dat slotje is het teken dat de verbinding is versleuteld. Om te zien of het bijbehorende certificaat ook geldig is, klikt u op het slotje. Nieuwere browsers gebruiken ook een kleurcodering. Wordt de adresbalk rood, dan is er ondanks de veilige verbinding reden om toch even verder te kijken of de verbinding niet wordt misbruikt. Veel sites die via http toegang geven, doen dat ook via https. U typt dan simpelweg https:// voor het adres van de site in plaats van http://.

Gebruik van https is veel veiliger dan het gewone http.

Inloggen

Surft u over een openbaar netwerk, wees dan terughoudend met het gebruik van websites en online diensten waarop u moet inloggen. Anderen kunnen uw verbinding, tenzij u een vpn- of https-verbinding gebruikt, eenvoudig afluisteren. De meeste wachtwoorden en gebruikersnamen worden onversleuteld verstuurd en zijn dus voor iedereen leesbaar en makkelijk te misbruiken. Voor het inloggen op een site zou u eigenlijk altijd een https-verbinding moeten gebruiken, en bij sites waar dat niet mogelijk is, kunt u beter wachten tot u weer thuis bent.

Log het liefst zoveel mogelijk via een https-verbinding in op een site.

Liever webmail

Wat voor inloggen op websites geldt, geldt ook voor e-mail. Althans voor e-mailprogramma’s zoals Outlook, Windows Mail en Thunderbird. Deze programma’s gebruiken in de standaard situatie geen versleuteling en laten uw gebruikersnaam en wachtwoord onversleuteld en dus voor iedereen leesbaar over het netwerk gaan. Onderweg is webmail via een beveiligde https-verbinding dan ook beter. Zelfs wanneer zoals bij Gmail alleen maar het inloggen is versleuteld.

0 Reactie(s) op: Veilig online onderweg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.