Terwijl ik dit schrijf, suis ik met 296 kilometer per uur in de Thalys-trein richting Parijs, en ik ben gewoon online. E-mails versturen, surfen, twitteren, het is allemaal net als thuis. Mobiel online zijn vraagt echter om eigen gepaste beveiligingsmaatregelen.

Openbaar netwerk

Bent u buiten uw eigen huis online, pas dan de beveiliging aan zodat ook dan uw computer en gegevens veilig zijn. Belangrijk is dat u het netwerk dat u gebruikt aanmerkt als een Openbaar netwerk. De verbinding wordt dan door de computer als niet-veilig beschouwd en de configuratie van bijvoorbeeld de Windows Firewall zo aangepast dat er geen verbindingen naar de computer mogelijk zijn. Ook wordt het delen van bestanden en printers uitgeschakeld en is uw computer niet zichtbaar voor alle andere computers op het netwerk. Om een netwerk als onvelig aan te merken, kiest u bij het maken van de verbinding voor Openbaar netwerk.

© PXimport

Maak Windows extra waakzaam door het netwerk als openbaar aan te merken.

Later doen

Wilt u een netwerk waarmee u al verbonden bent een andere status geven, open dan via Start, Configuratiescherm het Netwerkcentrum. Kijk daar bij de Actieve Netwerken. Daar staat het netwerk genoemd waarmee u nu verbonden bent. Direct onder de naam van het netwerk staat de huidige kwalificatie, zoals Thuisnetwerk, Bedrijfsnetwerk of Openbaar netwerk. Thuisnetwerk gebruikt u alleen wanneer u ook echt op het door u beheerde, vertrouwde eigen netwerk zit. Bedrijfsnetwerk beschermt uw computer al iets meer. Gebruikt u een onbekend netwerk buiten uw eigen huis, kies dan voor maximale beveiliging door het aan te merken als Openbaar netwerk.

© PXimport

Via het Netwerkcentrum kunt u ook later nog de status van een netwerk aanpassen.

Gebruik https

Bent u online buiten de deur, gebruik dan zoveel mogelijk een https-verbinding. Het gebruik van https biedt als voordeel dat u met meer zekerheid kunt zeggen dat de site waar u naar kijkt ook echt de site is die u wilt bezoeken en niet een nagebouwde phishing-site. Bovendien wordt tussen uw pc en de website al het netwerkverkeer versleuteld. Anderen kunnen die gegevens dus wel opvangen maar niet lezen. Om te zien of u een https-verbinding gebruikt, kijkt u in de adresbalk van de browser. Daar staat dan vooraan https en niet http. Bovendien staat achter de adresbalk een slotje. Dat slotje is het teken dat de verbinding is versleuteld. Om te zien of het bijbehorende certificaat ook geldig is, klikt u op het slotje. Nieuwere browsers gebruiken ook een kleurcodering. Wordt de adresbalk rood, dan is er ondanks de veilige verbinding reden om toch even verder te kijken of de verbinding niet wordt misbruikt. Veel sites die via http toegang geven, doen dat ook via https. U typt dan simpelweg https:// voor het adres van de site in plaats van http://.

© PXimport

Gebruik van https is veel veiliger dan het gewone http.

Inloggen

Surft u over een openbaar netwerk, wees dan terughoudend met het gebruik van websites en online diensten waarop u moet inloggen. Anderen kunnen uw verbinding, tenzij u een vpn- of https-verbinding gebruikt, eenvoudig afluisteren. De meeste wachtwoorden en gebruikersnamen worden onversleuteld verstuurd en zijn dus voor iedereen leesbaar en makkelijk te misbruiken. Voor het inloggen op een site zou u eigenlijk altijd een https-verbinding moeten gebruiken, en bij sites waar dat niet mogelijk is, kunt u beter wachten tot u weer thuis bent.

© PXimport

Log het liefst zoveel mogelijk via een https-verbinding in op een site.

Liever webmail

Wat voor inloggen op websites geldt, geldt ook voor e-mail. Althans voor e-mailprogramma’s zoals Outlook, Windows Mail en Thunderbird. Deze programma’s gebruiken in de standaard situatie geen versleuteling en laten uw gebruikersnaam en wachtwoord onversleuteld en dus voor iedereen leesbaar over het netwerk gaan. Onderweg is webmail via een beveiligde https-verbinding dan ook beter. Zelfs wanneer zoals bij Gmail alleen maar het inloggen is versleuteld.

Gratis antivirus

Ook onderweg is beveiliging met een firewall en antivirusprogramma bittere noodzaak. Verloopt uw licentie terwijl u onderweg bent, schakel dan over naar de Windows Firewall en bijvoorbeeld het gratis antivirusprogramma Avira. De Windows Firewall schakelt u in via Configuratiescherm, Windows Firewall. Het gratis Avira vindt u via www.free-av.de. Klik op Produkte!. Selecteer dan bij Avira AntiVir Personal de optie Download. Download en installeer vervolgens het programma. U mag het product op iedere computer installeren, zolang u die maar niet zakelijk of commercieel gebruikt.

© PXimport

Geen zin geld te betalen voor een antvirusprogramma? Gebruik Avira.

Online scanner

Slaat het noodlot onderweg toch toe en denkt u besmet te zijn met een virus of andere malware, maar geeft uw eigen antivirussoftware ‘niet thuis’, doe dan een online scan. Bijna iedere maker van antivirussoftware biedt inmiddels wel een online scanner aan waarmee u de pc kunt controleren op malware en vaak ook nog de malware kunt verwijderen. Computer!Totaal testte onlangs een groot aantal van deze online scanners en F-Secure kwam als een van de beste uit de bus. Deze scanner kan zowel via een Quick Scan de meest aannemelijke plekken waar bedreigingen zich ophouden scannen, als via een Full Scan uw hele pc controleren. U kunt bovendien via Show Options controleren maar ook aangeven welke locaties gescand moeten worden. Eventueel kan F-Secure de pc ook direct opschonen. U vindt F-Secure hier. Zet een vinkje bij I have read and accepted the license terms en klik daarna op Install. De rest wijst zich vanzelf. Zodra de installatie is voltooid, start de scanner automatisch en vraagt wat u wilt doen.

© PXimport

Online virusscanners zijn ideaal voor noodsituaties onderweg.

Tweets afschermen

Twitter is populair. Het aantal gebruikers van de online sms-dienst dat via de site of een van de vele Twitter-applicates berichten uitwisselt, neemt ook in Nederland snel toe. Twitter heeft echter wel een probleem. Berichten die u deelt, zijn voor iedereen met een Twitter-account leesbaar. Ook voor het dievengilde. Eerst melden een mooie nieuwe notebook te hebben gekocht en daarna dat u drie weken op vakantie gaat, is dus niet echt handig. Gaat u daarom ook privézaken twitteren, maak u Twitter-berichten dan alleen leesbaar voor vrienden en bekenden. Log in op de Twitter-site met uw account. Klik daarna op Settings en zet op het tabblad Account een vinkje bij Protect my tweets. Bevestig via Save. Wanneer nu iemand uw Twitter-berichten wil lezen, zal hij of zij eerst via Twitter toegang tot uw berichten moeten vragen. U krijgt daarvan per e-mail bericht en kunt zo per aanvraag beslissen of u het lezen van uw tweets voor die persoon toestaat of niet.

© PXimport

Laat alleen vrienden en kennissen uw tweets lezen.

Strafbaar

Onderweg zijn en geen toegang hebben tot internet is lastig. De verleiding een onbeveiligd netwerk dat u tegenkomt te gebruiken, is dan ook begrijpelijk groot. Maar wees voorzichtig. In veel landen waaronder ook Nederland is het strafbaar om gebruik te maken van andermans draadloze netwerk. Wanneer uw computer zelf beslist een bepaald netwerk te gebruiken, is dat niet direct strafbaar, maar zo werkt het niet. Onder Windows moet u aangeven welk netwerk u wilt gebruiken en daarmee begaat u opzettelijk een wederrechtelijke daad, ook wanneer dus het draadloze netwerk dat u wilt gebruiken niet is beveiligd en er dus niets gekraakt of omzeild hoeft te worden.

© PXimport

Ook wanneer een netwerk niet is beveiligd, is ongevraagd gebruik ervan maken niet toegestaan en zelfs strafbaar.

Versleutel de pc

TrueCrypt is al eerder aan bod gekomen in de rubriek Beveiliging. Ideaal om versleutelde containers te maken waarin eigen gegevens alleen toegankelijk zijn nadat het juiste wachtwoord is opgegeven. Maar TrueCrypt kan meer: het kan ook de hele harde schijf van een pc versleutelen. Al voordat Windows opstart, moet dan een wachtwoord worden opgegeven en zonder dat is er helemaal geen toegang tot de computer mogelijk. Een prima oplossing voor notebooks en netbooks waarmee u veel op pad bent. Download TrueCrypt. Klik daarna op Uitvoeren om het programma te starten. Sluit alle Windows-programma’s bij voorkeur af en bevestig dat u de licentie accepteert. Kies dan voor Install en accepteer alle standaard opties. Start na de installatie TrueCrypt en kies voor System, Encrypt System Partition/Drive. Kies voor Normal encryption en daarna Encrypt the whole drive. De vraag over Encryption of host protected area is wat lastig. Aan het einde van een disk kan er een gebied zijn dat verborgen is voor het besturingssysteem, maar gebruikt wordt door bijvoorbeeld de raid-controller of systeemtools van de computermaker. Weet u dat u computer dat heeft of bent u onzeker, kies dan voor NO. Selecteer Single-boot wanneer er maar één besturingssysteem op de computer staat en Multi-boot wanneer dat er meerdere zijn. Bevestig de encryptie en typ dan een wachtwoord. Dit wachtwoord is voortaan erg belangrijk, zonder dat kunt u niet meer inloggen op de pc en komt u echt niet meer bij de gegevens. Vervolg nu de verdere configuratie inclusief het branden van een Rescuedisk. Daarna moet u de pc rebooten en begint de versleuteling.

© PXimport

Neemt u de computer vaak mee onderweg, versleutel dan de hele harde schijf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten