Veilig op reis

Door: mark-swarts | 22 augustus 2011 15:56

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Als u binnenkort op vakantie gaat en uw laptop, smartphone of tablet meeneemt, kunt u het thuisfront de laatste foto's mailen en met een drankje in de hand Skypen met uw vrienden. Dat klinkt goed, maar zonder goede voorbereiding loopt u het risico te worden geconfronteerd met diefstal of torenhoge rekeningen. We zetten de beste tips op een rij, zodat u onbezorgd van uw vakantie kunt genieten.

Voorbereidingen thuis

1. Back-up

Het zal u maar overkomen. Neemt u uw laptop veilig mee op vakantie, valt het apparaat in een ravijn of wordt het gestolen. Het gevolg: uw dure apparaat is weg en u bent al uw dierbare bestanden kwijt. Het is daarom verstandig om een gedegen back-up van uw laptop te maken. U kunt hiervoor een speciaal back-up programma aanschaffen, maar Windows 7 is voorzien van eigen software. Om het back-upproces te starten, klikt u op Start en typt u back-up maken. Klik nu op Een back-up van uw computer maken. U hebt de keuze om een systeemkopie of een 'normale' back-up te maken. Een systeemkopie is een exacte kopie van de harde schijf, terwijl u met de normale back-up zelf bestanden kunt selecteren. We kiezen de laatste variant, omdat we alleen persoonlijke documenten willen veiligstellen. Klik op Back-up instellen. Kies nu een locatie waar de bestanden naar moeten worden gekopieerd, bij voorkeur een externe harde schijf met ruim voldoende vrije ruimte. Klik op Volgende en vervolgens op Zelf bepalen om zelf mappen aan te klikken. Kies wederom Volgende en volg de laatste stappen om het kopieerproces van start te laten gaan.

Gebruik de back-upfunctie van Windows om belangrijke documenten op een veilige plek te bewaren.

2. Gegevens opbergen

Nu de externe harde schijf vol staat met persoonlijke gegevens, is het noodzaak deze veilig op te bergen. Mocht u over een kluis beschikken, dan is het geen gek idee om de schijf hierin te bewaren. Een alternatieve optie voor een externe schijf, is om een online kluis aan te maken. U betaalt hiervoor een vast bedrag per maand, mocht het om een groot aantal GB's gaan. Via diensten als iDrive (5 GB gratis opslag) of Dropbox (2 GB gratis opslag) kunt u wellicht de volledige map 'Mijn Documenten' gratis bewaren. Als u meer ruimte nodig hebt, kunt u die tegen betaling krijgen. Een website als Live Drive, geeft een onbeperkte opslagcapaciteit voor één computer. Uw bestanden zijn via de browser en ook via een iPhone of iPad in te zien. De dienst is de eerste twee weken gratis, waarna u kunt beslissen of u hem wilt blijven gebruiken, voor 4,45 euro per maand. Die twee weken 'op proef' kunt u wellicht precies samen laten vallen met uw vakantiedagen!

Er zijn diverse gratis back-updiensten op internet te vinden.

Wat niet weet, wat niet deert

De verleiding is groot om via Hyves, Facebook en Twitter het thuisfront mee te laten genieten van uw welverdiende vakantie. Helaas kunnen onbekenden gewoon meelezen op een slecht beveiligde pagina. Terwijl u een foto post waarop u een cocktail drinkt, weten insluipers rustig uw huis binnen te dringen. Wees dus verdacht op dergelijke zaken en zet foto's pas op Picasa of Flickr bij thuiskomst. Zo maakt u het uzelf gemakkelijker en dieven moeilijker!

3. Livedrive

Op Live Drive vult u direct uw e-mailadres en wachtwoord in en vervolgens klikt u op Start Free Trial. Kies Backup / Continue. Bij stap 3, Finish Signup, vraagt Live Drive of u vooraf wilt betalen, zodat u goedkoper uit bent. Om gebruik van de proefversie te kunnen maken, kiest u de laatste optie: €4,45. Let op: na veertien dagen wordt het account automatisch afgesloten, tenzij u uw rekeninggegevens verstrekt. De Live Drive back-upsoftware wordt nu gedownload. Na een herstart moet u configureren, dat wil zeggen: inloggen met uw accountgegevens en uw computer een naam geven. Kies vervolgens de mappen die u wilt back-uppen. Via Add Folder is de externe harde schijf te benaderen. Kies Next, waarna het back-upproces automatisch opstart vanuit de systeembalk, naast het Windows-klokje. Als u op het blauwe logo klikt, verschijnt een overzicht van de back-upstatus. Via dit logo kunt u ook enkele instellingen aanpassen.

Via Live Drive kunt u een onbeperkte hoeveelheid data online opslaan.

4. Beveiligingsupdates

Wees hackers en ander gespuis voor! Installeer de laatste beveiligingsupdates van Windows en van software die verbinding met internet moet maken om te kunnen worden gebruikt. Windows werkt u bij door op Start te klikken en vervolgens Windows Update in te typen. Laat het systeem naar updates zoeken en kies Belangrijke updates zijn beschikbaar. Download en installeer de beveiligingsupdates. Andere updates waaraan u moet denken zijn die van HP, Google, Apple en Adobe. Vooral Adobe is roemrucht vanwege lekken in programma's als Adobe Reader en Adobe Flash. Als u in het buitenland gebruikmaakt van een openbare internetverbinding, kunt maar beter alles hebben dichtgespijkerd.

Met het installeren van de laatste updates bent u er zeker van dat uw software optimaal is beveiligd.

5. Beveiligingspakket

Mocht u nog geen antivirus of firewall op uw computer hebben geïnstalleerd, dan is dit een perfect moment om deze software aan te schaffen of gratis te downloaden. Enkele gratis scanners zijn volgens diverse tests net zo goed als dure pakketten. Installeer bijvoorbeeld Security Essentials, een antiviruspakket van Microsoft, Avira AntiVir Personal of Avast! Free Antivirus. De keuze is aan u; het verschil zit voornamelijk in de lay-out van de software. Sommige pakketten leggen de nadruk op specifieke functies. Zo brengt Microsoft de optie 'Netwerkinspectiesysteem' naar voren, ter beveiliging van het netwerk waarmee u verbonden bent. Dit is een handige functie als u onbekende wifi-verbindingen gebruikt.

Zonder beveiligingspakket gaan internetten is alsof u van huis gaat met de deuren en ramen open. Bijzonder onverstandig!

0 Reactie(s) op: Veilig op reis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.